Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΣυμφωνία σχετικά με την ασφάλεια των αεροσκαφών τρίτων χωρών που χρησιμοποιούν κοινοτικούς αερολιμένες

Συμφωνία σχετικά με την ασφάλεια των αεροσκαφών τρίτων χωρών που χρησιμοποιούν κοινοτικούς αερολιμένες

Kατά την επίσημη έναρξη της συνδιαλλαγής μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόταση οδηγίας για την ασφάλεια των αεροσκαφών τρίτων χωρών που χρησιμοποιούν κοινοτικούς αερολιμένες…

Kατά την επίσημη έναρξη της συνδιαλλαγής μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόταση οδηγίας<...> για την ασφάλεια των αεροσκαφών τρίτων χωρών που χρησιμοποιούν κοινοτικούς αερολιμένες, αμφότερα τα θεσμικά όργανα μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία στο πλαίσιο της Επιτροπής Συνδιαλλαγής(1).

Η συμφωνία θα επιτρέψει την ταχεία έγκριση της εν λόγω οδηγίας. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο (πλειοψηφία των ψηφιζόντων) και το Συμβούλιο (ειδική πλειοψηφία).

Η οδηγία αυτή αποσκοπεί στην εναρμόνιση των κανόνων και των διαδικασιών όσον αφορά τις επιθεωρήσεις διαδρόμου των αεροσκαφών τρίτων χωρών τα οποία προσγειώνονται σε αερολιμένες των κρατών μελών προκειμένου να καθιερωθεί και να διατηρηθεί ένα υψηλό ενιαίο επίπεδο ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας στην Ευρώπη. Η ανάγκη αυτή τονίσθηκε πρόσφατα μετά το τραγικό αεροπορικό ατύχημα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Βάσει της οδηγίας αυτής, τα κράτη μέλη θέτουν σε εφαρμογή μηχανισμό συλλογής των πληροφοριών που θεωρούν χρήσιμες για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφαλείας της πολιτικής αεροπορίας. Εξάλλου, σύμφωνα με τις συμφωνηθείσες διατάξεις σχετικά με τις επιθεωρήσεις διαδρόμου, τα κράτη μέλη θα οφείλουν να διεξάγουν τους ελέγχους αυτούς όταν υπάρχουν υπόνοιες ότι αεροσκάφος τρίτης χώρας που προσγειώνεται σε οποιονδήποτε αερολιμένα τους δεν πληροί τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας. Τα κράτη μέλη έχουν εξάλλου το σύμφωνα με δειγματοληπτική διαδικασία και άνευ διακρίσεων.

Στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Επιτροπή Συνδιαλλαγής διευθετήθηκαν όλα τα θέματα που ανέκυψαν από τις τροπολογίες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε δεύτερη ανάγνωση. Στη συμφωνία περιλαμβάνονται ιδίως τα εξής :

  • Η Επιτροπή δημοσιεύει ετήσια συνολική ενημερωτική έκθεση αναλύοντας τις πληροφορίες που χορηγούν τα κράτη μέλη. Στην έκθεση αυτή αναφέρεται εάν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ασφαλείας για τους επιβάτες των αεροσκαφών. Η έκθεση αυτή διατίθεται στο κοινό και τους βιομηχανικούς φορείς.
  • Οταν κράτος μέλος αποφασίζει να απαγορεύσει συγκεκριμένη ή συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρίες από τους αερολιμένες του ή να επιβάλει προϋποθέσεις στις εν λόγω αεροπορικές εταιρίες που προσγειώνονται στους αερολιμένες του, οφείλει να κοινοποιεί την απόφασή του στην Επιτροπή. Η Επιτροπή μπορεί να προτείνει σε επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους κάθε κράτους μέλους την επέκταση των μέτρων αυτών στο σύνολο του εδάφους της Κοινότητας.

Η προθεσμία μεταφοράς των διατάξεων της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο μειώθηκε σε δύο έτη από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της.

Τέσσερα έτη μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας η Επιτροπή θα υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την εφαρμογή αυτού του νομικού κειμένου, στην οποία θα λαμβάνονται μεταξύ άλλων υπόψη οι εξελίξεις στην Κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς.

(1) Η Επιτροπή Συνδιαλλαγής αριθμεί 30 μέλη : 15 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και 15 αντιπροσώπους του Συμβουλίου. Πρόεδροι της συνεδρίασης ήταν από κοινού η κα Charlotte Cederschiold, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο κ. Sιamus BRENNAN, Υπουργός Μεταφορών της Ιρλανδίας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024