Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΣυνεχίζονται τα προβλήματα από τη λατινική απόδοση των ονομάτων στα διαβατήρια
Αναγραφή ονοματεπώνυμων στη λατινική μεταγραφή, σύμφωνα ή όχι με το πρότυπο ΕΛΟΤ 743

Συνεχίζονται τα προβλήματα από τη λατινική απόδοση των ονομάτων στα διαβατήρια

Βελτιωμένη, αλλά νομικά προβληματική η νέα ρύθμιση για τη λατινική απόδοση ονοματεπώνυμων σε διαβατήρια και ταυτότητες Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από καταγγελίες πολιτών, επισήμανε στην Ελληνική Αστυνομία ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι υπηρεσίες της υποχρεούνται να αναγράφουν τα ονοματεπώνυμα όσων Ελλήνων πολιτών ζουν ή δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό ή έχουν αλλοδαπή καταγωγή, σύμφωνα με τον τρόπο αναγραφής τους σε αλλοδαπά δημόσια έγγραφα, κατά παρέκκλιση του προτύπου ΕΛΟΤ 743.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, η ΕΛ.ΑΣ. απάντησε ότι απορρίπτει τα αιτήματα των πολιτών με βάση γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), η εφαρμογή της οποίας είναι υποχρεωτική για τη διοίκηση. Ωστόσο, η ΕΛΑΣ παραδέχτηκε ότι έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργήθηκε και για το λόγο αυτό υπέβαλε νέο ερώτημα στο ΝΣΚ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, τον Νοέμβριο 2011, με νεότερη απάντησή της, η ΕΛ.ΑΣ. ενημέρωσε το Συνήγορο του Πολίτη ότι εκδόθηκε η 401/2011 απόφαση του ΝΣΚ, με την οποία δίνεται η δυνατότητα να αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των πολιτών στη λατινική μεταγραφή, τόσο σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ 743 όσο και κατά παρέκκλιση αυτού, με χρήση του αγγλικού διαζευκτικού συνδέσμου “or”. Η απόφαση του ΝΣΚ έγινε δεκτή από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και εφαρμόζεται υποχρεωτικά εφεξής από τις υπηρεσίες έκδοσης διαβατηρίων και δελτίων αστυνομικής ταυτότητας της ΕΛΑΣ.

Ο Συνήγορος του Πολίτη απάντησε στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ότι η λύση που προκρίθηκε συνιστά βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης. Ωστόσο, σημειώνει η αρχή, η επιλεγείσα διαδικασία δεν συνιστά ουσιαστική επίλυση του προβλήματος καθόσον η σχετική νομοθεσία προβλέπει, για την περίπτωση αυτή την αναγραφή μόνον του ήδη καταχωρισμένου σε προγενέστερο δημόσιο έγγραφο ονόματος.

Η ανεξάρτητη αρχή, τέλος, επανερχόμενη στο θέμα, ζητά από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. επανεξέταση του θέματος, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024