Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΤο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας γίνεται το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ελλάδας
Μουσεία

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας γίνεται το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ελλάδας

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ανακηρύχθηκε σε Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ανακηρύχθηκε το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Ένας σύγχρονος, οργανωμένος, πολυσχιδής, ζωντανός οργανισμός, με ένα τεράστιο, συνεχώς εξελισσόμενο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο και μια αχανή συναρπαστική κιβωτό της ελληνικής φύσης γίνεται μέρος της εθνικής προσπάθειας για τη σωτηρία της ελληνικής βιοποικιλότητας και την ανάπτυξη ασπίδων κατά της κλιματικής αλλαγής.

H Πρόεδρος του ΜΓΦΙ, Φαλή Βογιατζάκη δήλωσε σε συνέντευξή της στην Καθημερινή:

«Η Ελλάδα, χώρα με πολύ πλούσια βιοποικιλότητα και μεγάλο ενδημισμό λόγω γεωγραφικής θέσης, ήταν από τις λίγες χώρες που δεν είχαν Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας», σημειώνει η κυρία Βογιατζάκη, μιλώντας  για τον νέο ρόλο του Μουσείου. Και προσθέτει: “To Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας επιλέχθηκε να γίνει Εθνικό Μουσείο για το όνομα, την παράδοση, τη διεθνή του καταξίωση. Για τη μοναδικότητα των συλλογών, τις υποδομές και την περιουσία που διαθέτει για τον σκοπό αυτό. Την τεχνογνωσία σε θέματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης. Τους πολλούς και υψηλού επιπέδου επιστήμονες, όχι μόνο στο γραφείο και στα εργαστήρια, αλλά και διαρκώς έξω, στην ελληνική φύση, εκτελώντας εργασίες πεδίου”.

«Ήρθε η ώρα του», καταλήγει η Πρόεδρος του ΜΓΦΙ! “Η επένδυση του Άγγελου και της Νίκης Γουλανδρή έχει ανυπολόγιστη αξία. Όχι μόνο γιατί εισέφεραν όλη τους την περιουσία, αλλά και αφιέρωσαν τη ζωή τους, δουλεύοντας για να πραγματοποιήσουν το όραμά τους. Είναι η καλύτερη επένδυση που θα μπορούσαν να έχουν κάνει. Προσωπικά νιώθω μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, έχοντας την αίσθηση του σκοπού που επετεύχθη! Γνωρίζω ότι ο δρόμος προς την ολοκλήρωση είναι μακρύς και δύσκολος. Αισθάνομαι ότι το κομμάτι αυτό ήταν η δική μου αποστολή, που μου εμπιστεύθηκαν ο Άγγελος και η Νίκη, για να ολοκληρωθεί το έργο τους».

Η αρχή έγινε το 2021, όταν επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η δημιουργία Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο πλαίσιο του έργου, με κωδικό 16851. Η απόφαση, σύμφωνα με την οποία ως φορέας υλοποίησης της δημιουργίας Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ορίστηκε το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (ΜΓΦΙ), υπογράφηκε πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου από τον τότε αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα (ΦΕΚ 3197).

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ιδρύθηκε το 1964 από τον Άγγελο και τη Νίκη Γουλανδρή και διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία στην Κηφισιά, την Παιανία και την Κεφαλονιά, έχει δικά του έσοδα, ενώ η έρευνά του χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από προγράμματα. Με καλή διαχείριση όχι μόνο δεν θα επιφέρει οικονομική επιβάρυνση αλλά και θα προσφέρει», λέει η κ. Βογιατζάκη. Το ΜΓΦΙ είναι καρπός σχεδόν έξι δεκαετιών μόχθου, εμμονής στην ιδέα και την ουσία της διαφύλαξης του ελληνικού φυσικού πλούτου, της καταγραφής των πληγών και των δυναμικών του ελληνικού περιβάλλοντος, της παραγωγής καινοτόμων λύσεων. Εξακολουθεί να συμβάλλει –με εντυπωσιακά τεχνολογικά μέσα– στην οικοδόμηση οικολογικών συνειδήσεων. Περιλαμβάνει, πέρα από τις συλλογές του, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ΓΑΙΑ, στην Κηφισιά, με τη Σφαίρα, τον Θόλο για την προβολή περιβαλλοντικών ταινιών, το βιωματικό υπερθέαμα 360° «Η αλήθεια κατάματα». Το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), παράρτημα του ΜΓΦΙ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο, μεταξύ άλλων, παρακολουθεί για λογαριασμό του ΥΠΕΝ την κατάσταση 61 λιμνών στην Ελλάδα. Το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου. Ακόμη, το εργαστήριο εδάφους και βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει καινοτόμες μεθόδους για τη χρήση λιπασμάτων και νερού στις γεωργικές καλλιέργειες, όπως και το βιοαναλυτικό εργαστήριο που διερευνά τη χρήση μορίων φυσικής προέλευσης στη διαχείριση ασθενειών, όπως της νόσου Αλτσχάιμερ. Αποτελεί ένα αδιάκοπο ταξίδι επανενσωμάτωσης στις φυσικές καταγωγικές πηγές, ίασης πληγών, αξιοσημείωτων ανακαλύψεων.

Επιστημονική Συντάκτρια - TravelDailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024