Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοί`Αμεσα παρόν στη πυρκαγιά της Ρόδου το ΥΠΤΑΝ
Γκερέκου: Μεγάλο το πλήγμα του νησιού

`Αμεσα παρόν στη πυρκαγιά της Ρόδου το ΥΠΤΑΝ

Σε αντίθεση με την ετεροχρονισμένη -κατά πολύ μετά τα γεγονότα- αντίδραση της κας Γκερέκου, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, όπως τονίζει σε ανακοίνωση του, ήταν άμεσα παρόν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς της Ρόδου, με τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του ΕΟΤ…

Σε αντίθεση με την ετεροχρονισμένη -κατά πολύ μετά τα γεγονότα- αντίδραση της κας Γκερέκου, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, όπως τονίζει σε ανακοίνωση του, ήταν άμεσα παρόν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς της Ρόδου, με τους<...>Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του ΕΟΤ, κ.κ. Ευσταθόπουλο και Βάλβη αντίστοιχα.

Και αυτό, όχι γιατί υπήρχε πρόβλημα σε τουριστικές υποδομές ή σε τουρίστες, αλλά για λόγους έμπρακτης και ουσιαστικής συμπαράστασης. Όπως, επίσης, είναι γνωστά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος για περαιτέρω ενίσχυση της προβολής της Ρόδου και της εικόνας της ως ελκυστικού και ασφαλούς προορισμού.

Είναι λοιπόν σαφές, κατά το ΥΠΤΑΝ, ότι ένα από τα δύο συμβαίνουν: “Είτε η κΑ. Γκερέκου επιχειρεί να υπενθυμίσει την αντιπολιτευτική της παρουσία πάνω στα αποκαΐδια της Ρόδου για τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων, αδιαφορώντας για το πλήγμα στον τουρισμό, που κατά τ’ άλλα υπηρετεί, είτε αγνοεί την πραγματικότητα ή την ενημερώνουν τόσο καθυστερημένα. Ό,τι και από τα δύο και να συμβαίνει αυτό αφορά στην ίδια και το κόμμα της και όχι στον ελληνικό τουρισμό και πολύ περισσότερο στη Ρόδο”.

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, κα `Αντζελα Γκερέκου, σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο, είχε δηλώσει:

“Για άλλη μια χρονιά, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδεικνύεται εγκληματικά αδύναμη να προστατέψει το φυσικό πλούτο της πατρίδας μας, τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πλέον, πως η καταστροφική πυρκαγιά που έκαιγε για έξι ημέρες στη Ρόδο, αποτεφρώνοντας περισσότερα από 50.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και εν προκειμένω του αρμόδιου Υπουργείου.

Οι καταγγελίες είναι αδιαμφισβήτητες. Η ανυπαρξία πρόληψης, κυρίως όμως έγκαιρου και αποτελεσματικού συντονισμού, εκ μέρους της κυβέρνησης, επέτρεψαν να συμβεί αυτή η καταστροφή. Δυστυχώς, το πλήγμα που δέχτηκε η Ρόδος είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Καταμεσής της τουριστικής περιόδου, καταστράφηκαν περιοχές μοναδικής φυσικής ομορφιάς, υπήρξαν προληπτικές εκκενώσεις ξενοδοχείων, ενώ τα διεθνή ΜΜΕ πρόβαλαν όλες αυτές τις εικόνες καταστροφής.

Η κυβέρνηση, πέρα από τις τεράστιες ευθύνες που οφείλει να αναλάβει, έχει χρέος να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες για την στήριξη της Ρόδου, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες από την καταστροφή. Έχει χρέος να λάβει υπόψη το γεγονός ότι η Ρόδος αποτελεί έναν από τους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, ότι η τοπική της οικονομία καθορίζεται από την απόδοση του τουρισμού, ενώ το μέγεθος της συνεισφορά της στην εθνική μας οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Έχει χρέος να αναγνωρίσει ότι αυτή η καταστροφή έρχεται να προστεθεί στην πραγματικότητα που χαρακτηρίζει την εφετινή τουριστική κίνηση στη Ρόδο, καθώς το μήνα Μάιο και το πρώτο μισό του Ιουνίου κατέγραψε πτώση της τάξης του 15%.

Έχει χρέος να αναγνωρίσει την πραγματικότητα που ισχύει για τον ελληνικό τουρισμό στο σύνολό του, σύμφωνα και με δηλώσεις τόσο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, όσο και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μέσω του Προέδρου του, κ. Φωκά, οι οποίοι αναμένουν πτώση της συνολικής κίνησης κατά 5%, χωρίς να αποκλείουν ότι θα φθάσει έως και το 10%, με τον κ. Φωκά, μάλιστα, να κάνει λόγο ακόμη και για «περίοδο βαθιάς κρίσης» στον ελληνικό τουρισμό.

Έχει χρέος να αντιληφθεί ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται για τον ελληνικό τουρισμό, ένα τομέα που συνεισφέρει πλέον του 18% στο Α.Ε.Π. της χώρας, επιβάλλουν ειλικρίνεια και βέβαια την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, που θα συνοδεύονται από τη λήψη άμεσων και συγκεκριμένων πρωτοβουλιών στήριξης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Είναι προφανές πως η διάθεση μόλις του 0,14% του συνολικού Εθνικού Προϋπολογισμού για το 2008, για τον τομέα του τουρισμού και, συγκεκριμένα, μόλις του 0,07% του Τακτικού Προϋπολογισμού και μόλις του 0,93% του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες στη χώρα μας και, σίγουρα, τις έκτακτες ανάγκες για την Ρόδο και τις άλλες περιοχές που πλήγεισαν από πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν περιορίζεται να αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και να προειδοποιεί για τη σοβαρή οικονομική κρίση στην οποία εισέρχεται η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα οι περιοχές εκείνες, των οποίων η οικονομία, όπως της Ρόδου, εξαρτώνται από τον τουρισμό. Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις.

Για άλλη μια φορά, καλούμε την κυβέρνηση και εν προκειμένω τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, να πάψει επιτέλους να αρκείται στην επικοινωνιακή πολιτική του «στρουθοκαμηλισμού» και της «ωραιοποίησης» των πάντων και επιτέλους να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ως έχει.

Δυστυχώς, η προκλητική ανυπαρξία και η απόλυτη αδράνεια που επέδειξε η κυβέρνηση της ΝΔ στις άλλες περιοχές της χώρας, που υπέστησαν σοβαρές καταστροφές, όπως αυτή της Πελοποννήσου, δεν μας επιτρέπουν να είμαστε καθόλου αισιόδοξοι, πως τελικά θα πράξει κάτι ουσιώδες για την διαχείριση του προβλήματος που προέκυψε στη Ρόδο.

Εξάλλου, η ιδιαίτερα αισθητή απουσία του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Σπηλιωτόπουλου, από το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε τη Ρόδο στις 28.7.2008, με επικεφαλής τον κ. Παυλόπουλο, αποτέλεσε την πρώτη απόδειξη πολιτικής ανυπαρξίας και αδράνειας.

Επίσης, απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν έχει αναλάβει καμία απολύτως πρωτοβουλία για την στήριξη της Ρόδου μέχρι σήμερα, ούτε καν στην κύρια αγορά της Αγγλίας, σε αντίθεση με άμεσες και πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ήδη η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου.

Δυστυχώς, και σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση της ΝΔ παρακολουθεί με εμφανή αμηχανία τα γεγονότα, υιοθετώντας τη λογική του «αυτόματου πιλότου»”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024