Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑπειλή για τον τουρισμό της Θάσου το ναυάγιο του φορτηγού `Τριζάν`

Απειλή για τον τουρισμό της Θάσου το ναυάγιο του φορτηγού `Τριζάν`

Σοβαρή απειλή για τον τουρισμό της Θάσου, αλλά και για την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί εδώ και μήνες το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου `Τριζάν`, στον όρμο της […]

Σοβαρή απειλή για τον τουρισμό της Θάσου, αλλά και για την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί εδώ και μήνες το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου `Τριζάν`<...>, στον όρμο της Ποταμιάς, λίγα μέτρα από την ακτή της Χρυσής Αμμουδιάς, για το οποίο οι κάτοικοι του ιστορικού οικισμού Παναγίας και του Δημοτικού Διαμερίσματος Ποταμιάς του νησιού της Θάσου έχουν ζητήσει επανειλημμένα από τους υπεύθυνους την ανέλκυση του.

Μάλιστα την περασμένη Τετάρτη, 6 Απριλίου 2006, περίπου χίλιοι κάτοικοι του νησιού με ναυλωμένο πλοίο έφθασαν στο λιμάνι της Καβάλας και ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατεύθυνση τη Νομαρχία, όπου και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον αντινομάρχη, κ. Κώστα Αντωνιάδη και τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

“Η Χρυσή Αμμουδιά, όπως επισήμαναν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, “είναι η δεύτερη καλύτερη αμμουδιά στην Ελλάδα και πέμπτη στη Μεσόγειο, με καταγάλανα νερά και λευκή ψιλή αμμουδιά, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες Έλληνες κυρίως όμως ξένους τουρίστες από τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης”.

“Καταθέτουμε ψήφισμα της επιτροπής αγώνα και απαιτούμε την απομάκρυνση του ναυαγίου μέσα από τον όρμο της Ποταμιάς και της Χρυσής Αμμουδιάς, που είναι το στολίδι της Ελλάδας, για να προλάβουμε στη θερινή περίοδο που έρχεται σύντομα, να είναι καθαρή η ακτή μας και να δεχθεί τους χιλιάδες τουρίστες που περιμένουμε από Ελλάδα και Ευρώπη”, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Θάσου, κ. Δημήτρης Δημητρέκος.

“Ζητάμε την συμπαράσταση της Νομαρχίας σε αυτόν τον αγώνα”, τόνισε, προσθέτοντας πως “ζητάμε η κυβέρνηση να σκύψει στο πρόβλημα και να δώσει τις 600 χιλιάδες ευρώ που είναι ευτελές ποσό σύμφωνα με αυτά που εισπράττει από το νησί μας, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα να καθαρίσει από το `Τριζάν`”.

Σημειώνεται ότι το `Τριζάν`, είχε αποπλεύσει έμφορτο στις 23 Νοεμβρίου 2005 με 1.657 τόνους βαμβακόσπορο από το λιμάνι του Πόρτο Λάγους με προορισμό την Τουρκία. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, εντάσεως εννέα μποφόρ, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει ο καπετάνιος τον έλεγχο και το πλοίο να παρασυρθεί ανοιχτά του κόλπου της Ποταμιάς. Λόγω των ισχυρών ανέμων σηκώθηκαν κύματα τουλάχιστον δέκα μέτρων, με αποτέλεσμα το φορτηγό πλοίο να δεχθεί σφοδρότατα χτυπήματα, να σπάσει στη μέση και να διαρρεύσει στη θάλασσα, μικρή ποσότητα υγρών καυσίμων ντίζελ, ενώ εκατοντάδες τόνοι βαμβακόσπορου ξεβράστηκαν κατά μήκος της ακτής. Ελικόπτερο Super Puma είχε εγκαίρως μεταφέρει τους ναυτικούς στην πόλη της Καβάλας χωρίς να κινδυνέψει η ζωή τους.

Παρόλα αυτά όμως, τους τελευταίους επτά μήνες παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τους τοπικούς φορείς του νησιού τόσο προς την πλοιοκτήτρια εταιρία, όσο και προς το Λιμεναρχείο Καβάλας, το ναυάγιο του φορτηγού `Τριζάν` δεν έχει μεταφερθεί και καθώς τις επόμενες εβδομάδες θα αφιχθούν στο νησί οι πρώτοι τουρίστες, κάτοικοι και επαγγελματίες της Θάσου κάνουν λόγο για οικονομική καταστροφή.

Όσον αφορά στα πρώτα αποτελέσματα από τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για το θέμα της απομάκρυνσης του ναυαγίου, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου είπε πως “τα απαιτούμενα κονδύλια θα εκταμιευθούν από το λεγόμενο `Γαλάζιο Ταμείο` των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και ΠΕΧΩΔΕ”. “Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης”, πρόσθεσε, “θα γίνει από τον λιμενάρχη με εντολή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ συντάσσεται πρακτικό από τη Διεύθυνση Θαλασσίου Περιβάλλοντος σχετικά με την ανάληψη των χρημάτων και τη διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024