Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕρώτηση προς Αβραμόπουλο για τα τουριστικά μεγέθη του 2005

Ερώτηση προς Αβραμόπουλο για τα τουριστικά μεγέθη του 2005

Ερώτηση προς τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα η βουλευτής Α` Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κ. Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη

Ερώτηση προς τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα η βουλευτής Α` Θεσσαλονίκης<...>του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κ. Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη, με αφορμή την ομιλία του Υπουργού κατά τη διάρκεια της έκθεσης Philoxenia 2005.

Ειδικότερα, η κ. Ξηροτύρη – Αικατερινάρη χαρακτηρίζει `ανακριβείς` τις δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου για “αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά το 2005, 13%, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος” και για “αύξηση των τουριστικών εισπράξεων κατά 3,6%, στο βαθμό μάλιστα, που όπως σημειώνει, “θέτουν εν αμφιβόλω την εκ μέρους του Υπουργού και κατά συνέπεια και της Κυβέρνησης συστηματική παρακολούθηση της πορείας του Ελληνικού Τουρισμού”.

Στη συνέχεια, η Βουλευτής αναφέρει τα εξής:

“Δεδομένου, ότι σύμφωνα με την κίνηση των αεροδρομίων και δη των διεθνών, μέσω των οποίων διακινείται ο εισερχόμενος τουρισμός, η αύξηση στις αεροπορικές αφίξεις είναι της τάξης του 5,7%, και δεδομένου ότι οι αεροπορικές αφίξεις συμμετέχουν σταθερά στο σύνολο των αφίξεων με ποσοστό 75% περίπου, είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο, οι αφίξεις με κάποιο άλλο μέσο (σιδηρόδρομο, πλοίο ή αυτοκίνητο) να εκτινάχθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε να επηρεάζουν τη θετική μεταβολή της εισερχόμενης κίνησης κατά 7,3% (!!). Ας σημειωθεί ότι με στοιχεία του 2003 (τα πιο πρόσφατα που διαθέτει η ΕΣΥΕ) η συμμετοχή του αεροπλάνου είναι 74,5%, του σιδηροδρόμου 0,6%, του πλοίου 5,4% και του αυτοκινήτου 20,2%.

Εξ όσων γνωρίζουμε, αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση της τουριστικής κίνησης είναι η ΕΣΥΕ και όχι η Τράπεζα της Ελλάδος, που παρά τη δειγματοληψία που πραγματοποιεί συμπληρωματικά, στο πλαίσιο του ρόλου της για την καταγραφή των τουριστικών εισπράξεων, ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει διακινδυνεύσει να εκδώσει στοιχεία αφίξεων, πράγμα που θα ισοδυναμούσε σε αφαίρεση αρμοδιότητας από την ΕΣΥΕ. Όμως, η ΕΣΥΕ βρίσκεται ακόμη στην επεξεργασία των προσωρινών στοιχείων αφίξεων του 2004 (έχει εκδώσει στοιχεία για το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2004).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσίευσε το μήνα Οκτώβριο η Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με τις τουριστικές εισπράξεις και αφορούν στον Αύγουστο 2005 και το 8μηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2005, η θετική μεταβολή στο 8μηνο ήταν 7,5% (και όχι 3,6%) ενώ 3,2% ήταν η μεταβολή του Αυγούστου 2005 και μόνο. Στοιχεία για το 9μηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος θα ανακοινώσει η Τράπεζα της Ελλάδος περί τις 18/11/2005. Αύξηση 3,6% δεν προκύπτει από πουθενά, εκτός πια εάν ο υπουργός αφαίρεσε από τις τουριστικές εισπράξεις ….. τις τουριστικές δαπάνες των ελλήνων στο εξωτερικό, που το 8μηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2005 είναι αυξημένες κατά 14,2% παρά τη πολυδιαφημισμένη καμπάνια του Ε.Ο.Τ. `Μένουμε Ελλάδα`!!!

Οι ανακριβείς δηλώσεις (και ιδιαίτερα εκείνες που `ωραιοποιούν` την απόδοση του Τουριστικού Τομέα) λειτουργούν παραπλανητικά και για την ίδια την Κυβέρνηση και για τους απασχολούμενους στον Τουρισμό και για την Κοινή Γνώμη και οδηγούν σε εφησυχασμό, τη στιγμή που και από τους εκπροσώπους των ίδιων των τουριστικών επιχειρηματιών (βλ. δηλώσεις προέδρου ΣΕΤΕ στη Θεσσαλονίκη) ακούγεται πλέον ότι η φετινή αύξηση είναι απόρροια συγκυριών (κυρίως στις γειτονικές μας χώρες) ενώ δεν έχει γίνει κανένα βήμα στο πεδίο του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος. Σε κάθε περίπτωση η έγκυρη καταγραφή των όποιων μεταβολών, θετικών ή αρνητικών, είναι η μόνη λύση για τη διαμόρφωση της κατάλληλης πολιτικής σε όλους του τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας στον Τουρισμό, όπως και σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης:


  1. Με ποιο τρόπο, ποιο σκεπτικό και ποια μεθοδολογία οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της κίνησης είναι 13%; Αν πράγματι πρόκειται για έρευνα της Τράπεζας Ελλάδος ο υπουργός παρακαλείται να την καταθέσει στη Βουλή.

  2. Με ποια υπηρεσία το Υπουργείο ή ο Ε.Ο.Τ. παρακολουθούν τα τουριστικά μεγέθη και πώς εξάγουν προβλέψεις ή εκτιμήσεις;

  3. Ποια είναι η εκτίμησή του για την αποτελεσματικότητα της καμπάνιας `Μένουμε Ελλάδα` και πώς τεκμηριώνει την εκτίμηση αυτή;”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024