Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαHATTA: Μοχλός ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό η ποιοτική ακτοπλοΐα
Forum Ακτοπλοΐας

HATTA: Μοχλός ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό η ποιοτική ακτοπλοΐα

Ένα καίριο Forum ουσίας για το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Ακτοπλοΐας πραγματοποιήθηκε χτες, Δευτέρα 5 Μαρτίου, στην αίθουσα συνεδρίων του ΟΛΠ. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν όλες σχεδόν οι πτυχές του σημαντικότατου αυτού θέματος και αναλύθηκαν από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, τόσο τα τρωτά σημεία, όσο και οι ευκαιρίες και δυνατότητες ανάπτυξης της Ελληνικής Ακτοπλοΐας…

Ένα καίριο Forum ουσίας για το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Ακτοπλοΐας πραγματοποιήθηκε χτες, Δευτέρα 5 Μαρτίου, στην αίθουσα συνεδρίων του ΟΛΠ. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν όλες σχεδόν οι πτυχές του σημαντικότατου αυτού θέματος<...>και αναλύθηκαν από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, τόσο τα τρωτά σημεία, όσο και οι ευκαιρίες και δυνατότητες ανάπτυξης της Ελληνικής Ακτοπλοΐας.

Την εκδήλωση παρακολούθησε μεγάλος αριθμός εκπροσώπων του ελληνικού τουριστικού, ναυτιλιακού και επιχειρηματικού κόσμου, ενώ εξίσου μεγάλη ήταν και η συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης κυρίως από τη νησιωτική περιφέρεια.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη της σημασίας της ποιοτικής ακτοπλοΐας ως βασικής προϋπόθεσης για την τουριστική και ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη των νησιών, αλλά και της συνεισφοράς που μπορεί ο τουρισμός να έχει στην βελτίωση της ποιότητας της ακτοπλοϊκής μεταφοράς ως ζωτικού συγκοινωνιακού αγαθού.

Επιπλέον, κατά τη συζήτηση έγινε σε μεγάλο βαθμό η καταγραφή των απόψεων όλων των ενδιαφερόμενων, τόσο από την πλευρά των χρηστών όσο και από την πλευρά των παραγωγών ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, προκειμένου αυτή να αποτελέσει το έναυσμα για την έναρξη ενός ευρύτερου και συστηματικότερου διαλόγου που θα αναδείξει τις πολιτικές και τις κατευθύνσεις που θα επιτρέψουν στις ακτοπλοϊκές μας υπηρεσίες να προσεγγίσουν τα επιθυμητά για όλους επίπεδα ποιότητας, αξιοπιστίας και εξυπηρέτησης.

Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου HATTA, κ. Γιάννης Ευαγγέλου, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι, εκτός από την ζωτική σημασία της σαν συγκοινωνιακού μέσου, η ακτοπλοΐα, αποτελεί και εργαλείο για την ανάπτυξη του τουρισμού των νησιών και των παράκτιων περιοχών.

Η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλη-Πετραλιά, στην ομιλία της τόνισε ότι η ποιότητα είναι το στοίχημα που πρέπει να βάλουμε για να κερδίσουμε στον ελληνικό τουρισμό και σε μεγάλο βαθμό, το μέλλον της ελληνικής τουριστικής ανάπτυξης στηρίζεται σε ένα σύγχρονο σύστημα θαλάσσιων μεταφορών με υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών. Καρδιά της τουριστικής συγκοινωνίας στην Ελλάδα είναι η ακτοπλοΐα. `Αρα από τον έγκαιρο προγραμματισμό των δρομολογίων, από τον τρόπο που λειτουργούν τα λιμάνια μας, από την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, από τις τιμές και από την ταχύτητα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό ο ελληνικός τουρισμός” ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της η υπουργός.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του ΥΕΝ, κ. Γεώργιος Βλάχος, ο Εκπρόσωπος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ναυτιλίας και Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ, Βουλευτής κ. Τάκης Ρήγας, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή του ΥΠΑΝ, κ. Ιωάννης Οικονόμου, ενώ μήνυμα με θερμό χαιρετισμό απέστειλε και ο Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Αριστοτέλης Παυλίδης.

Το Forum τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος επισήμων και εκπροσώπων φορέων μεταξύ των οποίων οι κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, Υφυπουργός Εθνικής `Αμυνας, κ. Πέτρος Μαντούβαλος, Βουλευτής Πειραιά, κ. Χωματάς, Βουλευτής Κυκλάδων, κ. Παναγιώτης Μελάς, Βουλευτής Πειραιά, κυρία `Αρια Μανούσου, Βουλευτής Κυκλάδων, οι Δήμαρχοι Αμοργού, Νάξου, Σερίφου και Σκιάθου, κ. Κούσιος, Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος, κ. Οικονομίδης, Γενικός Πρόξενος Μόσχας, κ. Χρυσάνθη Αντωνάκου, Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Σαμοθράκης, κ. Γεώργιος Κασσιμάτης, Πρόεδρος Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, κ. Γιάννης Ρούσσος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιώργος Χαζημάρκος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι του εφοπλιστικού και τουριστικού κόσμου μεταξύ των οποίων οι κ. Περικλής Παναγόπουλος, τ.Πρόεδρος Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, κ. Μιχάλης Σακέλλης, Πρόεδρος Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, κ. Νίκος Ευθυμίου, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Γεράσιμος Φωκάς, Πρόεδρος ΞΕΕ, κ. Στέλιος Πολυκράτης, Πρόεδρος ΣΕΕΔΕΕ, κ. Θάνος Βασιλόπουλος, Πρόεδρος ΠΑΣΕΝΤ,κ. Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, Πρόεδρος Ελληνοκαναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ.Mohamed El Khazmy, Γενικός Γραμματέας του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Αναπτύξεως, κ. Ευάγγελος Σταυρόπουλος, Πρόεδρος ΠΕΤΑΓΑ, κ. Αντώνης Στελλιάτος, Πρόεδρος ΕΠΕΣΤ, κ. Βασίλης Κατσικέας, Πρόεδρος του Ελληνοαφρικανικού Κέντρου για την Ανάπτυξη και τον Πολιτισμό, κ. Ευάγγελος Παγκάκης, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Εφοδιαστών Πλοίων, κ. Γιάννης Θεολογίτης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτικών Πρακτόρων και Επαγγελματιών Χρηστών Λιμένος, κ. Γεώργιος Αλογάκος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ναυτικών Πρακτόρων Ελλάδος.

Το συντονισμό της συζήτησης ανέλαβαν ο Δημήτρης Καπράνος, δημοσιογράφος, και ο Γιάννης Λιναρδάκης, Αρχιπλοίαρχος Π.Ν. (Ε.Α.).

Στην Εκδήλωση παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τόσο τεχνικά θέματα όσο και θέματα ουσίας σε σχέση με την πολιτική, το θεσμικό πλαίσιο και τις προοπτικές της Ελληνικής Ακτοπλοΐας αλλά και την άρρηκτη σχέση της με τον Τουρισμό. Ειδικότερα συζητήθηκαν:

  • Η κατάσταση, η επάρκεια και η καταλληλότητα του Ακτοπλοϊκού στόλου.
  • Οι τεχνικές και θεσμικές πτυχές των απαγορευτικών απόπλου.
  • Οι ελλείψεις και οι ανάγκες σε λιμενικές και άλλες υποδομές.
  • Οι ανάγκες μεταρρυθμίσεων σε θεσμικό επίπεδο.
  • Οι άγονες γραμμές, η εξυπηρέτησή και η χρηματοδότησή τους.
  • Το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ οι περιορισμοί και οι δυνατότητες που παρέχει.
  • Η εποχικότητα και η δυνατότητες επιμήκυνσης της Τουριστικής Κίνησης.
  • Οι προϋποθέσεις πλήρους αξιοποίησης της ακτοπλοϊκής μεταφοράς στον τουρισμό.
  • Το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και οι σύγχρονες ανάγκες.

Στα δύο πάνελ που αποτέλεσαν τον κορμό της εκδήλωσης βρέθηκαν η κυρία Μαρία Λεκάκου, Επίκουρος Καθηγήτρια, του Τμήματος Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστήμιου, ο κ. Γιάννης Μαλταμπές, Έπαρχος `Ανδρου (αντικαθιστώντας τον Νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημ. Μπάιλα), ο κ. Βαγγέλης Κούζιλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, ο κ. Νικόλαος Μαράκης, Δήμαρχος Νάξου και Πρόεδρος Λ. Τ. Νάξου, ο κ. Μιχάλης Μυρσιλίδης, Μετεωρολόγος, ο κ. Δημήτρης Καλλιγέρης, Εκπρόσωπος των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ο κ. Απόστολος Δημόπουλος, Τουριστικός Πράκτορας, ο κ. Αλέξανδρος Παναγόπουλος Πρόεδρος του High Level Passenger Ferry Group of the E. C. Ship-owners Associations, ο κ. Alfred Baird, Prof Head, Maritime Research Group, Napier University Transport Research Institute, ο κ. Γεράσιμος Στρίντζης, Δ/νων Σύμβουλος της Hellenic Seaways, ο κ. Μιχάλης Σακέλλης, Πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και Διευθύνων Σύμβουλος της Blue Star Ferries και ο κ. Μανώλης Γαλανάκης, Τουριστικός Πράκτορας και Μέλος ΔΣ ΑΝΕΚ. Βαρύνουσας σημασίας παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο κ. Γιάννης Ρούσσος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και ο κ. Χρήστος Σπανός, Εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και το κομμάτι των ερωτήσεων του 2ου πάνελ κατά το οποίο οι εκπρόσωποι των Ακτοπλοϊκών εταιριών δέχθηκαν καίρια και δύσκολα ερωτήματα κυρίως από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών του Αιγαίου.

Η Εκδήλωση διοργανώθηκε με την αιγίδα των Υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας, Τουριστικής Ανάπτυξης και Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συνδιοργανωτές το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), την Εθνική Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC-Hellas), το Εμπορικό Επιμελητήριο Κυκλάδων, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), τον Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Ε.Α.Ν.), τον Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), τη Συνομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ), την Πανελλήνια Ένωση Ταξιδιωτικών Γραφείων Αερομεταφορών (ΠΕΤΑΓΑ), το ΑραβοΕλληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Αναπτύξεως, το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, το Ελληνοκαναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Ελληνοαφρικανικό Κέντρο για την Ανάπτυξη και τον Πολιτισμό και το Διεθνές Ινστιτούτο Τουρισμού, Πολιτισμού και Αειφόρου Ανάπτυξης. Οργανωτική υποστήριξη, CTM Hellas.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024