Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜεγάλες οι προοπτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τουρισμό υγείας

Μεγάλες οι προοπτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τουρισμό υγείας

“Ο τομέας της υγείας σε συνδυασμό με τον τουρισμό, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση με μεγάλες προοπτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Μάρκος Κυπριανού, μιλώντας στην ημερίδα…

“Ο τομέας της υγείας σε συνδυασμό με τον τουρισμό, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση με μεγάλες προοπτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση” ανέφερε χαρακτηριστικά<...>ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Μάρκος Κυπριανού, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα `Τουρισμός και Υγεία – Ευρωπαϊκές Προοπτικές`, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 8 Απριλίου 2006, στον `Αγιο Νικόλαο Κρήτης, με πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών κ.κ. Σταύρου Αρναουτάκη (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), Κωστή Χατζηδάκη (Ν.Δ.) και Γιώργου Χατζημαρκάκη (Φιλελεύθεροι της Γερμανίας). Σημειώνεται ότι συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο Δημοσιογράφος του Κρήτη TV, κ. Γιώργος Παπαδάκης, ενώ στη συζήτηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης, κ. Αντώνης Παναγιωτόπουλος.

“Σήμερα ο ευρωπαίος πολίτης, αλλά και από τρίτες χώρες, θέλει το καλύτερο και το υψηλότερο επίπεδο προσφοράς υπηρεσιών υγείας και είναι πρόθυμος να πληρώσει για αυτές και βεβαίως όταν αυτό συνδυάζεται με ένα ωραίο περιβάλλον και υγιεινή διατροφή – πράγματα που προσφέρει η Μεσόγειος – είναι ακόμα καλύτερα. Εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση να αξιοποιήσουμε αυτή την προοπτική στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα στις Μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης, που έχουν παρά πολλά να προσφέρουν στον τουρισμό και την υγεία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγχαίρει, ενθαρρύνει και βεβαίως θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη αυτού του τομέα”, τόνισε στην ομιλία του ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Στο ερώτημα αν μπορεί να στηριχθεί ο τουρισμός υγείας από ευρωπαϊκά κονδύλια και προγράμματα ο κ. Κυπριανού δήλωσε τα εξής: “Στη νέα οικονομική περίοδο υπάρχουν δυνατότητες μεγαλύτερης αξιοποίησης των διαρθρωτικών κονδυλίων για την υποδομή στον τομέα της υγείας. Όχι ειδικά για τον τουρισμό, αλλά από τη στιγμή που η υποδομή και οι υπηρεσίες υγείας μπορούν να ενισχυθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια, τότε μπορούν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο”.

Στο ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο της Ελλάδας επικεντρώθηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ζητώντας την ενίσχυση του. “Πρέπει να ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μπορέσει να υπάρξει το νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο θα προσελκύσουμε υψηλό ποιοτικά τουρισμό, που θα δώσει θέσεις απασχόλησης και ένα νέο μοντέλο τουριστικού προϊόντος. Χρειάζεται η πολιτεία να προχωρήσει σε νέο νομοθετικό πλαίσιο, που πραγματικά θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες γιατί ανταγωνίστριες χώρες έχουν πολύ υψηλό ποσοστό προσέλκυσης τουριστών υγείας και εμείς δυστυχώς έχουμε μείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα”, είπε.

Την ανάγκη να προωθηθεί στην Ελλάδα ο ποιοτικός τουρισμός σε όλες τους τις μορφές τόνισε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Κωστής Χατζηδάκης. Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε νέες μορφές ποιοτικού τουρισμού και μια από αυτές είναι ο ιαματικός, ο τουρισμός υγείας. Αν συνδυαστούν οι τουριστικές υπηρεσίες με αυτές της υγείας μπορούμε να έχουμε και άλλους τουρίστες, που ενδιαφέρονται για αυτό τον τομέα και με αυτό τον τρόπο να έχουμε πρόσθετο εισόδημα στις τουριστικές περιοχές. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στους φορείς της υγείας και του τουρισμού. Η Κρήτη κατεξοχήν προσφέρεται σε αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε η σημερινή ημερίδα να ήταν ένα έναυσμα για την κινητοποίηση όλων προς την κατεύθυνση που όλοι ευχόμαστε”.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων της Γερμανίας, κ. Γιώργος Χατζημαράκης, τόνισε πως το μήνυμα που πρέπει να σταλεί σε περιοχές όπως η Κρήτη είναι ότι στον τουρισμό υγείας υπάρχουν παρά πολλά περιθώρια, λόγω της δημογραφικής αλλαγής που γίνεται στην Ευρώπη και λόγω της νέας νοοτροπίας των ευρωπαίων για τον τουρισμό. Μιλάμε για πολλές μορφές τουρισμού και όχι μόνο για τα spa, wellness κ.λ.π. Μιλάμε και για τη βάση του τουρισμού υγείας που εδώ στην Κρήτη υπάρχει και είναι η κρητική διατροφή η οποία αποτελεί μια γερή βάση. Επίσης μιλάμε και για νομοθετικά θέματα, όπως η αμοιβαία αναγνώριση της ασφάλισης, η οποία δεν έχει προχωρήσει στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να γίνονται ιατρικές επεμβάσεις σε τρίτες χώρες. Υπάρχουν λοιπόν πολλά περιθώρια και αναζητούμε και τη συνδρομή του επιτρόπου υγείας που μπορεί να μας ανοίξει κάποιες πόρτες για καινούργια κονδύλια”, δήλωσε.

Στην αξία και τη σημασία της κρητικής διατροφής αναφέρθηκε ο κ. Αντώνης Παναγιωτόπουλος παρουσιάζοντας στοιχεία για τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα και ανακοινώνοντας την πρόθεση της ελληνικής ακαδημίας γεύσης με επιστημονική ιατρική υποστήριξη να διεκδικήσει με την στήριξη της Ε.Ε. την υλοποίηση ενός πειραματικού προγράμματος, που θα εφαρμοστεί σε Κρήτη και Κύπρο και στο οποίο θα συμμετέχουν πολίτες με προβλήματα υγείας, που θα μπορούν να μαθαίνουν πώς να εφαρμόζουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κρητικής διατροφής στην καθημερινότητα τους.

Τέλος, παρεμβάσεις στην συζήτηση έκαναν ο τοπικός βουλευτής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Νομάρχης Λασιθίου, Δήμαρχοι, παράγοντες του τουρισμού, γιατροί και πολίτες που παρακολούθησαν την ημερίδα.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024