Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜετά τις ‘Γαλάζιες’ και ‘Πράσινες Σημαίες’ σε τουριστικές επιχειρήσεις και περιοχές

Μετά τις ‘Γαλάζιες’ και ‘Πράσινες Σημαίες’ σε τουριστικές επιχειρήσεις και περιοχές

Την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού προγράμματος για τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ανάλογου με αυτό που ισχύει για τις καθαρές παραλίες και είναι γνωστό ως “Γαλάζιες Σημαίες”, προτείνει στην Ευρωπαϊκή […]

Την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού προγράμματος για τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ανάλογου με αυτό που ισχύει για τις καθαρές παραλίες<...> και είναι γνωστό ως "Γαλάζιες Σημαίες", προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης. Για το λόγο αυτό απέστειλε στην Επίτροπο αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος Μαργκότ Βάλστρεμ επιστολή στην οποία προτείνει την υιοθέτηση από την Κομισιόν του προγράμματος "Πράσινες Σημαίες", που θα εφαρμοστεί αρχικά πιλοτικά στην Ελλάδα για την ανάδειξη και την προστασία περιοχών με ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές.

Ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι το εθνικό πρόγραμμα "Πράσινες σημαίες για την Ελλάδα" είναι μια πρωτοβουλία της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Greenpeace" και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Σύμφωνα με το νέο αυτό πρόγραμμα, η επίσημη έναρξη του οποίου αναμένεται τον Μάρτιο, η "Πράσινη Σημαία" θα χορηγείται ως ένδειξη επιβράβευσης κρατικών και ιδιωτικών φορέων (ξενοδοχεία, εστιατόρια, δήμοι, μουσεία κ.α.) για την προστασία, φροντίδα και τη "φυσική" ανάδειξη της περιοχής τους, όταν αυτή σχετίζεται με περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (υδροβιότοποι, φαράγγια, δρόμοι, ποτάμια, λίμνες κ.λ.π.).

Τα κριτήρια για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα τίθενται από ειδικούς επιστήμονες για κάθε τομέα (περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αρχιτεκτονική, λαογραφία, δημόσια υγεία) ενώ ειδική Τεχνική Επιτροπή θα επεξεργάζεται και θα εποπτεύει τις αιτήσεις και προτάσεις για τη χορήγηση της Πράσινης Σημαίας. Ο βασικός στόχος της ενέργειας είναι η ανάπτυξη των περιοχών αυτών μέσα στο πνεύμα της οικολογικής εκπαίδευσης των αρμόδιων φορέων και των επισκεπτών και φυσικά η προώθηση του οικοτουρισμού.

Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει στην επιστολή ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία βασίζεται στο πρότυπο του επιτυχημένου προγράμματος "Γαλάζιες Σημαίες" για παραλίες και ακτές, που έχει καθιερωθεί και εφαρμόζεται σε 22 χώρες τα Ευρώπης και τη νότιο Αφρική.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ζητά από την Επίτροπο κ. Βάλστρεμ να συμπεριλάβει το νέο αυτό πρόγραμμα στα κοινοτικά προγράμματα για το περιβάλλον, όπως είχε πράξει η Κομισιόν και το 1987 κατά την έναρξη του προγράμματος "Γαλάζιες Σημαίες". Επίσης τονίζει ότι η δημιουργία δικτύου οργανώσεων για την εφαρμογή του προγράμματος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει επίσης να υποστηριχτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εξασφαλίσει την επιτυχημένη εφαρμογή του.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024