Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟλυμπιακοί Αγώνες 2004: Απολογισμός & προοπτικές μετά-ολυμπιακής περιόδου

Ολυμπιακοί Αγώνες 2004: Απολογισμός & προοπτικές μετά-ολυμπιακής περιόδου

Είναι γεγονός πως η Αθήνα και κατ` επέκταση η Αττική διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το σημαντικότερο γεγονός της μεταπολεμικής ιστορίας της Ελλάδος.
Η συμμετοχή των ξενοδοχείων στην επιτυχή διεκπεραίωση του εγχειρήματος ήταν σημαντικότατη…

Είναι γεγονός πως η Αθήνα και κατ` επέκταση η Αττική διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το σημαντικότερο γεγονός<...> της μεταπολεμικής ιστορίας της Ελλάδος.
Η συμμετοχή των ξενοδοχείων στην επιτυχή διεκπεραίωση του εγχειρήματος ήταν σημαντικότατη. Σε αντίθεση με ό,τι έχει μέχρι πρόσφατα λεχθεί και γραφεί, τα ξενοδοχεία ανταποκρίθηκαν στις πολύ υψηλού επιπέδου απαιτήσεις των ξένων επισκεπτών και όσα ελάχιστα προβλήματα παρουσιάσθηκαν, αντιμετωπίσθηκαν στην γέννηση τους.

Πληρότητες των ξενοδοχείων της Αττικής

Η πληρότητα των Δωματίων της Αττικής, κατά τον μήνα Αύγουστο (ανεξαρτήτως ατόμων ανά δωμάτιο), έφθασε το 85%. Κατά την περίοδο των αγώνων η πληρότητα ξεπέρασε το 95%. Μένει λοιπόν τώρα το βάρος αλλά συνάμα και η πρόκληση σε όλους του εμπλεκόμενους φορείς, κρατικούς και ιδιωτικούς, της αξιοποίησης και μεγιστοποίησης του επιτυχούς αποτελέσματος μεσομακροπρόθεσμα, προς όφελος του τουριστικού προϊόντος της Αττικής αλλά και της Ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Aλλαξε ο ξενοδοχειακός χάρτης της Αττικής

Οι δυσκολίες είναι πολλές και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσες και επιτακτικές. Πρώτα απ` όλα, ο ξενοδοχειακός χάρτης της περιοχής έχει πλήρως αλλάξει με την προσθήκη 3.000 νέων δωματίων και την πλήρη ανακαίνιση ή ανακατασκευή των περισσότερων από τα υφιστάμενα. Η περιοχή μας αυτή τη στιγμή διαθέτει 34.000 δωμάτια από τα οποία τα 6.500 είναι πολυτελείας, 5*. Ο ανταγωνισμός θα είναι εξαιρετικά δύσκολος ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, όπως προκύπτει και από τα συγκριτικά στοιχεία του πρώτου 7μήνου του 2004 της εταιρείας JBR HORWATH, μεταξύ 11 Ευρωπαϊκών πόλεων – προορισμών, σύμφωνα με τα οποία η Αθήνα έχει τη χειρότερη πληρότητα με μόλις 60,7%, την τέταρτη χειρότερη μέση τιμή ανά πωληθέν δωμάτιο με 117,05 Ευρώ., ενώ ο κυριότερος τεχνικός δείκτης αυτός της απόδοσης ανά δωμάτιο ήταν ο χαμηλότερος όλων. Όλα αυτά βέβαια την στιγμή κατά την οποία το παρεχόμενο ξενοδοχειακό προϊόν είναι το πληρέστερο της Ευρώπης.

Πρωθυπουργική δέσμευση για το Συνεδριακό Κέντρο

Με αυτά τα δεδομένα, η Ε.Ξ.Α ανέλαβε την πρωτοβουλία σύνταξης επιστολής προς τον Πρωθυπουργό της Χώρας και υπουργό πολιτισμού κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή καθώς και τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ Δημήτρη Αβραμόπουλο, την οποία συνυπογράφουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τουριστικοί φορείς εθνικής και τοπικής εμβέλειας, με την οποία εκτίθενται οι προβληματισμοί του χώρου και ζητείται η ανάληψη άμεσης δράσης, με πρώτη ενέργεια τη δέσμευση κάποιας από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις για τη δημιουργία του συνεδριακού και εκθεσιακού κέντρου της Αττικής. Είναι κοινός τόπος πως η προσφορά κλινών έχει πια υπερκαλύψει τη ζήτηση και μόνο με το άνοιγμα νέων μορφών τουρισμού με πρώτο στόχο το συνεδριακό, τον πολιτιστικό, τον αθλητικό κ.α. θα μπορέσει η Αττική να επιβιώσει και να σταθεί με αξιοπρέπεια απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό.

Aμεσα να ξεκινήσει η προβολή του τουρισμού

Η προβολή της χώρας και η εκμετάλλευση της πολύ καλής Ολυμπιακής εικόνας δεν μπορεί να μετατεθεί στο μέλλον. Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Η δέσμευση του Υπουργού Τουρισμού για άμεση διάθεση 30 εκατ. ευρώ για την προβολή, επιβάλλεται να υπερισχύσει των προβλημάτων ανέχειας του ΕΟΤ στα οποία αναφέρεται ο πρόεδρος του, ενώ παράλληλα πρέπει να λυθεί θεσμικά και πολιτικά το πρόβλημα της χρηματοδότησης της προβολής από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Ασαφές το τουριστικό νομοσχέδιο

Παράλληλα η ΕΞΑ εκφράζει την ανησυχία της τόσον για την ατολμία και την έλλειψη σαφήνειας του νομοσχεδίου που αφορά την σύσταση του υπουργείου τουριστικής ανάπτυξης όσο και για την δυσαρμονία του με την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης, για ανάθεση στο νεοσύστατο υπουργείο, του πρωταγωνιστικού ρόλου για τα τουριστικά δρώμενα.

Αλλαγές στις τουριστικές λειτουργίες της πόλης

Παράλληλα είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές στις τουριστικές λειτουργίες της πόλης. Τα Μουσεία για παράδειγμα πρέπει να προσαρμόσουν την λειτουργία τους στις απαιτήσεις των επισκεπτών. Τα ωράρια τους πρέπει να συμβαδίζουν με τα προγράμματα των τουριστών και όχι το ωράριο του δημόσιου τομέα. Ειδική τιμολογιακή πολιτική για ομάδες μαθητών, συνταξιούχων, καλλιτεχνών κλπ. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας σε συνεργασία με τον ομόλογο του της Τουριστικής Ανάπτυξης οφείλουν να εξετάσουν και να επιδιώξουν την επιστροφή των κρουαζιέρων στον Πειραιά . Οι εγκαταστάσεις της ακτής Βασιλειάδη έχουν χαρακτηρισθεί από τις καλύτερες της Μεσογείου.

Δέσμευση για τα 3.000 ευρώ

Πέρα όμως από τα θέματα στρατηγικού ενδιαφέροντος και τις προκλήσεις της Μετά-Ολυμπιακής εποχής, η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής στα πλαίσια των τρεχουσών εκκρεμοτήτων και προβλημάτων της ξενοδοχίας της περιοχής, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Ε.Ο.Τ., με την οποία ζητείται άμεση απάντηση και δέσμευση για την πληρωμή των 3,000 Ευρώ ανά δωμάτιο για τον Ολυμπιακό εκσυγχρονισμό των ξενοδοχείων Β` κατηγορίας και κάτω, τα οποία εντάχθηκαν με επιτυχία στη διαδικασία του σχετικού νόμου.

Η Ε.Ξ.Α. θεωρεί ότι είναι λυπηρό πράξεις ή παραλείψεις του παρελθόντος να έχουν καταστήσει την Ολυμπιακή Πόλη του 2004 ουραγό ανάμεσα στους σημαντικότερους Ευρωπαϊκούς προορισμούς και παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών, έτσι ώστε η μετά των Αγώνων εποχή να μην έχει τη θλιβερή τύχη της προολυμπιακής περιόδου.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024