Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠ. Γερουλάνος: Οι νέες αγορές είναι επενδύσεις για το μέλλον
Συνέντευξη του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στον Ρ/Σ ΒήμαFm

Π. Γερουλάνος: Οι νέες αγορές είναι επενδύσεις για το μέλλον

Για πρώτη φορά Πολιτεία και φορείς δούλεψαν συλλογικά για τον τουρισμό, τονίζει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος.

“Αν έχουμε ένα πρόβλημα τώρα και πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και για την επόμενη χρονιά είναι ότι πάρα πολύς κόσμος μας ρωτά αν θα υπάρχουν οι συνθήκες γύρω από τις οποίες να μπορεί να κάνει τις διακοπές του ήρεμα και έτσι όπως θέλει να τις κάνει”, σημειώνει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο “ΒήμαFM” ο υπουργός Πολιτισμου και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος. “Και αυτή η ανασφάλεια έχει δημιουργηθεί από τέτοια επεισόδια. Για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε  στον τουρισμό, για να αντιμετωπίσουμε τη χειρότερη κρίση που έχει περάσει ποτέ ο τουρισμός το 2010, να ανοίξουμε τις αγορές της Τουρκίας που έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 200%, η Ρωσία πάνω από 200%, η Σερβία πάνω από 300%, το Ισραήλ πάνω από 200%… Αυτές είναι αυξήσεις σε νέες αγορές είναι επενδύσεις για το μέλλον”.

“Επαναφέραμε τη γερμανική αγορά και έχουμε πρόβλημα με τη βρετανική για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί αυτοί πέρασαν μία κρίση το 2010 και δεύτερον, διότι τώρα τους έχει μπει ένας φόρος, ο οποίος ‘χτυπάει’ πάρα πολύ τη δυνατότητά τους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό”, σημειώνει ο υπουργός. “Μιλάμε για φόρους που το ελληνικό αεροδρόμιο δεν έχει βάλει ποτέ. Θέλω να πω όμως κάτι: Το έργο το οποίο σας λέω, το οποίο μπορώ να συνεχίσω να το περιγράφω και σε όλες του τις λεπτομέρειες και από την αναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων, από τα ανοίγματα που κάναμε προς την κοινωνία με τους πολιτιστικούς φορείς κ.λπ. όλα αυτά έγιναν για ένα λόγο: Διότι για πρώτη φορά δουλέψαμε συλλογικά και το υπογραμμίζω αυτό το πράγμα, γιατί θεωρώ ότι αυτή είναι η απάντηση στην κρίση. Εάν οι φορείς, όποιοι είναι, είτε είναι από την πλευρά της Πολιτείας, είτε είναι από τον ιδιωτικό χώρο, μπορέσουμε και δουλέψουμε μαζί, μπορούμε να κάνουμε καταπληκτικά πράγματα. Είμαι ο πρώτος, ο οποίος περιγράφει το υπουργείο του σαν ένα υπουργείο το οποίο μόνο του δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Εάν δεν είχα το Υπουργείο Εξωτερικών και τη στήριξη από το Υπουργείο Εξωτερικών, δε θα είχαμε λύσει το πρόβλημα της βίζας. Εάν δεν είχα τη στήριξη από το Υπουργείο Υγείας, δεν θα μπορούσαμε να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες επενδύσεων. Αν δεν είχα τη στήριξη από το ΥΠΕΚΑ κ.ο.κ.”.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των ΞΕΝΙΑ, ο υπουργός δήλωσε: “Το υπουργείο Τουρισμού προσπαθούσε να τα πουλήσει και δεν πουλιούνται, διότι έτσι όπως είναι δομημένα τα περισσότερα ΞΕΝΙΑ, δεν ‘πιάνουν’ οικονομικά ή εν πάσει περιπτώσει δεν έχουν βρεθεί οι επιχειρηματίες που να δουν την αξία τους την επιχειρηματική. Είτε σου λέει ότι πρέπει να κτίσουμε άλλους τρεις ορόφους, είτε σου λέει ότι πρέπει να μου δώσεις δικαίωμα ξέρω να παραβιάσω κάτι και επειδή είναι σε πολύ ευαίσθητους χώρους τα περισσότερα ΞΕΝΙΑ είναι και πάρα πολύ δύσκολο να τα μεγαλώσεις ή να τα αλλάξεις. Αυτό το οποίο είπαμε όμως, είναι ότι κοιτάξαμε τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΤΑ και είδαμε ότι υπάρχουν ουσιαστικά τρεις κατηγορίες. Η μία κατηγορία είναι τα πολύ μεγάλα, οι πολύ μεγάλες περιουσίες της ΕΤΑ. Αυτές αμέσως πήγαν στο ταμείο και αξιοποιούνται μέσα στο πλαίσιο της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου. Υπάρχει το μεσαίο κομμάτι, το οποίο η ΕΤΑ είναι η καλύτερη που μπορεί να τα διαχειριστεί, γιατί έχει την τεχνογνωσία σ΄ αυτό το πράγμα και υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι 110 ιδιοκτησίες της ΕΤΑ, έχουμε δεσμευτεί να τις περάσουμε εκεί, που αν τις θέλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί να τα αξιοποιήσει καλύτερα. Τα ΞΕΝΙΑ, μπορούν να γίνουν καλύτερα μουσεία, μπορούν να γίνουν κάποιοι χώροι, να ανακαινιστούν και να ζήσουν ξανά, αν δεν μπορούν να γίνουν ξενοδοχεία, ας το πάρουμε απόφαση και ας κάνουμε αυτή τη μεταφορά. Αυτό κάναμε, είναι η πρώτη φορά που κοιτάξαμε την πραγματικότητα στα μάτια και 110 περιουσιακά στοιχεία της ΕΤΑ θα προσέλθουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα θέλει”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024