Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣΕΤΕ: Θετική εξέλιξη η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων
Επιχειρηματικότητα

ΣΕΤΕ: Θετική εξέλιξη η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων

Είναι βέβαιο ότι στον τομέα του τουρισμού θα υπάρξει σημαντική θετική επίδραση στην περαιτέρω ανάπτυξη του, όσον αφορά στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, θεωρεί ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.

Σε συνέχεια της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε: “Το νομοσχέδιο απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. Είναι βέβαιο ότι στον τομέα του τουρισμού θα υπάρξει σημαντική θετική επίδραση στην περαιτέρω ανάπτυξη του, πάντα υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης έκδοσης των αναγκαίων ορθών εφαρμοστικών διατάξεων, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού”.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα με τα οποία επιδιώκεται η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης περιλαμβάνουν τα εξής:
1. Εισαγωγή του συστήματος απλής αδειοδότησης με υπεύθυνη δήλωση των επιχειρήσεων. Ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας, για την έναρξη λειτουργίας θα αρκεί η δήλωση αυτοσυμμόρφωσης ή θα απαιτείται η πιστοποίηση τρίτου ή η αξιοποίηση εργαλείων της αγοράς (όπως, π.χ. ασφαλιστήρια συμβόλαια) από τα οποία θα προκύπτει η τήρηση των κανόνων λειτουργίας. Προηγούμενη άδεια θα απαιτείται μόνο στις «βαριές» περιπτώσεις, π.χ. για την ίδρυση φαρμακοβιομηχανίας, για τις οποίες επίσης λαμβάνονται μέτρα απλούστευσης των διαδικασιών.
2. Θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων που καταργούν την περιπτωσιολογική αντιμετώπιση των αιτημάτων των επενδυτών και εισάγουν γενικούς όρους λειτουργίας, πρότυπα και προδιαγραφές για κάθε δραστηριότητα. Στα πρότυπα αυ θα πρέπει να προσαρμοστεί όποιος ενδιαφέρεται να ασκήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα, δίχως παρεκκλίσεις αλλά και χωρίς δυνατότητα παρερμηνειών από τη Διοίκηση.
3. Μετάθεση των ελέγχων από το στάδιο έκδοσης της άδειας σε εκείνο της λειτουργίας της επιχείρησης και διεξαγωγή τους με βάση συγκεκριμένα πρότυπα. Έτσι οι έλεγχοι θα είναι ουσιαστικοί, στην πράξη και όχι στα χαρτιά, θα γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια που περιορίζουν το περιθώριο ερμηνείας από την πλευρά των ελεγκτών, και οι επιχειρήσεις και η κρατική μηχανή θα απαλλαγούν από γραφειοκρατικό βάρος.
4. Δυνατότητα διεξαγωγής των ελέγχων από πιστοποιημένους φορείς όχι μόνο του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
5. Δημιουργία κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των αδειοδοτήσεων και των ελέγχων, στο οποίο όποιος θέλει να ξεκινήσει μια δραστηριότητα, θα μπορεί να βλέπει τι πρέπει να κάνει, θα διεκπεραιώνει πολλές από τις διαδικασίες για την αδειοδότηση και θα μπορεί να παρακολουθεί πώς προχωρούν οι διαδικασίες. Στόχος είναι η αδειοδότηση σε πολλές δραστηριότητες να ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά και αυθημερόν.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024