Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤο BBC παραδέχεται το λάθος για την δυσφήμιση της Ρόδου

Το BBC παραδέχεται το λάθος για την δυσφήμιση της Ρόδου

Το εκτενές ρεπορτάζ του Daniel Coles στο BBC παρουσιάζει μια εικόνα που απέχει κατά πολύ από τα περισσότερα προηγούμενα ρεπορτάζ που δυσφήμιζαν την περιοχή του Φαληρακίου της Ρόδου και το […]

Το εκτενές ρεπορτάζ του Daniel Coles στο BBC παρουσιάζει μια εικόνα που απέχει κατά πολύ από τα περισσότερα<...> προηγούμενα ρεπορτάζ που δυσφήμιζαν την περιοχή του Φαληρακίου της Ρόδο<.>υ και το νησί στο σύνολό του.

Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα και ακριβείς μεταφράσεις του ρεπορτάζ, το οποίο έχει τίτλο ‘καταστροφικοί μύθοι στο θέρετρο των ‘οργίων”, τονίζεται ότι τα όσα είχαν προβληθεί παλαιότερα είχαν ισχυρές δόσεις υπερβολής και ψευδών ειδήσεων.

Το κείμενο που ακολουθεί μεταφρασμένο κατά λέξη, όπως δημοσιεύθηκε στην τοπική εφημερίδα ‘Ροδιακή’, αποδεικνύει ότι ήδη έχει αρχίσει η μεταστροφή του αρνητικού κλίματος. “Το Φαληράκι βρίσκεται υπό πολιορκία. Νεαροί Βρετανοί συρρέουν στο ελληνικό θέρετρο, προκαλώντας οργιώδη ρεπορτάζ, πάταξη από την αστυνομία ακόμα και διπλωματικούς καυγάδες. Όμως πώς είναι στην πραγματικότητα; Θα σας συγχωρούσαν αν πιστεύατε ότι δεν υπάρχει στιγμή ηρεμίας στο Φαληράκι<.>. Όμως αυτό το γλυκό απόγευμα η μεγαλύτερη φασαρία σε αυτό τον “άτιμο” δρόμο των “μπαρ” είναι οι κυματισμοί από τα χειροκροτήματα για τον τελικό του Ουίμπλεντον. Η μυρωδιά του ψητού από το μεσημεριανό της Κυριακής γεμίζει τον αέρα, όταν στη θάλασσα τα καραβάκια καταφθάνουν στο βραχώδες λιμανάκι. Το νέο Φαληράκι ακόμα κοιμάται όσο νυχτώνει βλέπεις λιγότερες οικογένειες και ηλικιωμένα ζευγάρια. Οι δρόμοι κυριεύονται από ομάδες νεαρών, συχνά έφηβων, Βρετανών. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια το χωριό μετατράπηκε σε ένα από τα πιο μοδάτα ευρωπαϊκά θέρετρα, στα χνάρια της Ίμπιζα. Τη νύχτα οι νέοι πίνουν υπερβολικά και τα άγρια κατορθώματά τους με ευχαρίστηση “συλλαμβάνονται” από τους ρεπόρτερς που αναζητούν τη νέα αίσθηση ήλιου και σεξ. Το Φαληράκι απλώς δεν μπορεί να απολαύσει ενός καλού δημοσιογραφικού τίτλου στις μέρες μας. Οι ιστορίες τρόμου αφθονούν. Οι ταμπλόιντ κάνουν λόγο για μια άξεστη μικρή Βρετανία που κάνει πάρτι χωρίς όρια, μαστιζόμενη από βία και χουλιγκανισμό. Ελάχιστοι ντόπιοι, ωστόσο, αποδέχονται αυτή την περιγραφή. Ακόμα και ο τοπικός διευθυντής της αστυνομίας παραδέχεται ότι οι Βρετανοί δεν συμπεριφέρονται χειρότερα απ’ ότι συνήθως.

Φόβοι εγκλήματος. Μια πρόσφατη πάταξη από την αστυνομία για τις αναπόφευκτες ασελγείς συμπεριφορές, μια προσπάθεια των τοπικών Αρχών να διασώσουν τη φήμη, μεταφέρθηκε στη Βρετανία ως μικρό κύμα εγκληματικότητας. Μόνο οι αυξάνουσες αναφορές σεξουαλικών προσβολών στο σύνολο της Ρόδου – αρκετές εκ των οποίων είναι ανεπιβεβαίωτες – προκάλεσαν γνήσιους φόβους ότι εγκληματίες έχουν συγκεντρωθεί εκεί. Όμως πώς είναι μια νύκτα στο Φαληράκι; Στρατιές από ταξί και μηχανάκια μεταφέρουν στην πλειοψηφία τους Βρετανούς άνδρες σε φωτισμένα από νέον κλαμπς με ονόματα όπως “Πειρασμός” και “Αμαρτωλοί”. Μια σειρά από μπαρ παίζει εκκωφαντική μουσική και σερβίρει φθηνό αλκοόλ. Το “Fishbowl” είναι η τοπική σπεσιαλιτέ. Υπάρχουν, ωστόσο, και οικογένειες τριγύρω, στο λούνα παρκ, και κάποια από τα πιο καλοντυμένα κορίτσια είναι με τους γονείς τους. Υπάρχουν αρκετά στριπ-κλαμπς, διαγωνισμός μπικίνι τις Παρασκευές, όμως αυτοί που πραγματικά κυριαρχούν είναι οι κλαμπ προμόουτερς που έχουν φέρει μερικά από τα πιο μεγάλα πάρτι της Βρετανίας εδώ.

Δρόμοι χωρίς φόβο. Τα μεσάνυχτα πολλοί πηγαίνουν τρεκλίζοντας στα κλαμπς, ήδη αρκετά μεθυσμένοι για να αντιληφθούν τα διαφημιστικά φυλλάδια. Στην πραγματικότητα η ατμόσφαιρα είναι φιλική και στους δρόμους δεν υπάρχει κίνδυνος. Η αστυνομία διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ. Οι Έλληνες γλεντζέδες δεν πλησιάζουν όμως οι ντόπιοι που δουλεύουν εκεί έχουν μερικά παράπονα. Όλοι είναι συνηθισμένοι με τους Βρετανούς και αποδέχονται τις ερωτήσεις με ένα βαριεστημένο πλην καταφατικό νεύμα. Κανένας δεν πιστεύει ότι η συμπεριφορά τους χειροτέρευσε, ένας μάλιστα είπε ότι είναι καλή. Έπαινος πραγματικά. Όμως οι ταμπλόιντ κρίνουν με διαφορετικά στάνταρντς, και οι ιδιοκτήτες των κλαμπς είναι οι πρώτοι που θα υπερασπιστούν το θέρετρο. Ένας εξ’ αυτών κατηγορεί τις εφημερίδες ότι δυνάμωσαν τη θύελλα. Λέει ότι οι εδώ συμπεριφορές δεν είναι χειρότερες από οποιαδήποτε πόλη της Βρετανίας τη νύχτα, και ο δείκτης εγκληματικότητας είναι ποσοτικά πολύ χαμηλότερος. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι δεν υπάρχει καν πρόβλημα ναρκωτικών. Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ θεωρείται ότι ξεκίνησε από το τηλεοπτικό πρόγραμμα του I TV 1 “Club Reps”, που ακολουθούσε ελεύθερα τουρίστες του Club 18-30 δείχνοντας μια άσχημη εικόνα για το θέρετρο.

Οικονομικά προβλήματα. Κανένας στην Ελλάδα δεν είδε το πρόγραμμα, όμως είναι προσβεβλημένοι από τον τρόπο που παρουσιάστηκε και είχε ως συνέχεια πολλοί οικογενειάρχες επισκέπτες, που διατηρούσαν την περιοχή και κατά τους μη καλοκαιρινούς μήνες να φεύγουν. Οι επιχειρήσεις υποφέρουν. Ο καταστηματάρχης Τάσος Φαματερός δήλωσε ότι το σκηνικό των κλαμπς είναι μόνο “τροφή για τις εφημερίδες” και το φαινόμενο των Club Reps δημιούργησε “πρόβλημα για το τίποτα”. Κανένας δεν το πήρε σοβαρά στην αρχή όμως τώρα οι καλοί παλιοί πελάτες με χρήματα δεν έρχονται και πολλές επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα. Και άλλοι ντόπιοι ανησυχούν. Η Μισέλ Στήβενσον Σαββιού ζει εδώ για 9 χρόνια με τον Έλληνα σύζυγό της. Η επιχείρησή τους αντιμετωπίζει προβλήματα εφέτος. Έχει τρομάξει με τους Club Reps και τις ανατριχιαστικές αναφορές που γεννοβόλησαν. Ο Μαρκ Τζόουνς, επικεφαλής του 18-30 στην περιοχή, δηλώνει ότι απλώς ανταποκρίνονται στην αυξητική ζήτηση. Παραδέχεται ότι το πρόγραμμα έβγαλε θετικά και αρνητικά στοιχεία, όμως δεν θα συνεργασθούν ξανά. Πιστεύει ότι οι αρχές θα ήταν ανόητες αν τους άφηναν πάλι να έρθουν πίσω. Ένα σημάδι, προφανώς, ότι το τσίρκο των ΜΜΕ έκανε το κομμάτι του. Στο Φαληράκι είναι ενοχλημένοι για το ότι έχει πληγωθεί η πάλαι ποτέ οικογενειακή του εικόνα. Η Βρετανική νεολαία πλημμύρισε την περιοχή και τα βρετανικά ΜΜΕ τη δαιμονοποίησαν. Μια περίεργη βρετανική συνήθεια άφησε τους ντόπιους αρκετά μπερδεμένους. Το χωριό αφέθηκε έξω, μακριά από τη ραφιναρισμένη εικόνα που απολαμβάνει το υπόλοιπο νησί. Στην πόλη της Ρόδου, μερικά χιλιόμετρα μακριά, υπάρχει κατάστημα Marks and Spencer και μια μαρίνα γεμάτη γιοτ. Το Φαληράκι δεν έχει άλλη επιλογή όπως φαίνεται από το να αντιμετωπίσει τη δική του θύελλα”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024