Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤοπίο στην ομίχλη ο ελληνικός τουρισμός
Συνέντευξη του Ν. Αγγελόπουλου στον "Ελεύθερο Τύπο"

Τοπίο στην ομίχλη ο ελληνικός τουρισμός

“Παρά την όξυνση του φαινομένου `Late bookings` στις κρατήσεις, λόγω της ανασφάλειας που έχει προκαλέσει η διεθνής οικονομική κρίση, είναι βέβαιο ότι θα καταγράψουμε τελικά σοβαρή μείωση στις αφίξεις, σοβαρότερη […]

“Παρά την όξυνση του φαινομένου `Late bookings` στις κρατήσεις, λόγω της ανασφάλειας που έχει προκαλέσει η διεθνής οικονομική κρίση, είναι βέβαιο ότι<...> θα καταγράψουμε τελικά σοβαρή μείωση στις αφίξεις, σοβαρότερη στις διανυκτερεύσεις και ακόμη μεγαλύτερη στα έσοδα”, υποστηρίζει ο δρ. Νίκος Αγγελόπουλος, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της ξενοδοχειακής αλυσίδας Aldemar και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.

“Από το σύνολο των χωρών προέλευσης των πελατών του ελληνικού τουρισμού οι μέχρι σήμερα κρατήσεις υπολείπονται σημαντικά των επιδόσεων του 2008. Ας σημειωθεί ότι τα στοιχεία προέρχονται από το σύνολο των κατοίκων των χωρών που συνθέτουν τον κορμό του εισερχόμενου τουρισμού (Αγγλία, Γερμανία, λοιπές χώρες κεντρικής Ευρώπης, Σκανδιναβία), ενώ δεν είναι δυνατό να έχουμε ακόμη στοιχεία από τη Γαλλία, την Ιταλία, τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τις Δημοκρατίες της τέως Σοβιετικής Ενωσης, αφού αρχίζουν πωλήσεις σχετικά αργά. Μια μείωση στις αφίξεις της τάξης του 10%-15% θα θεωρηθεί ευχάριστη έκπληξη, αφού τα προγνωστικά την τοποθετούν σε μεγαλύτερο επίπεδο. Οσο και αν φαίνεται ήπια μια πτώση της τάξεως του 10%-15%, οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στα έσοδα, άρα στο ΑΕΠ και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, θα είναι σοβαρές”.

Ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρει επίσης ότι η αγορά που θα σημειώσει ποσοστιαία τη μεγαλύτερη πτώση είναι μετά βεβαιότητας η βρετανική, κυρίως εξαιτίας της πολύ σημαντικής πτώσης της λίρας. Σε χαμηλότερα ποσοστά θα κυμανθεί η πτώση των γερμανόφωνων χωρών, όπου η μείωση θα είναι ιδιαίτερα σημαντική στα έσοδα, αφού όλη η κίνηση θα γίνει στη βάση μεγάλων εκπτώσεων και προσφορών. “Η κίνηση από Γαλλία και Ιταλία αναμένεται λιγότερο δυσμενής για τη χώρα μας τόσο ως προς τις αφίξεις όσο και ως προς τα έσοδα και μάλλον κοντά στις επιδόσεις του 2008. Τέλος, είναι αδύνατο σήμερα να προβλέψουμε τις επιδόσεις του συνόλου των ανατολικών χωρών, όπου το τοπίο είναι ακόμη ομιχλώδες”.

Σε μία πρόβλεψη για τον αριθμό των ανθρώπων που θα χάσουν τη δουλειά τους φέτος συνεπεία της κρίσης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ θεωρεί ότι η προβλεπόμενη πτώση στις αφίξεις και στα έσοδα, αν δε θεσπιστούν γενναία κρατικά μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, θα μεταφραστεί σε απώλεια έως και 50.000 θέσεων εργασίας.

“Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός έπρεπε να είχαν ήδη θεσπιστεί και ενεργοποιηθεί. Η καθυστέρηση που καταγράφεται οφείλεται εν μέρει μόνο στο μεσολαβήσαντα ανασχηματισμό. Η περαιτέρω καθυστέρηση προκαλεί ανήκεστο βλάβη στον τουρισμό μας, που πλήττεται επιπλέον και από οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας εξαιτίας του μηδενισμού των προκαταβολών από τους Τour Operators αλλά και εξαιτίας της απροθυμίας των τραπεζών να στηρίξουν το σημαντικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας. Οι συνέπειες αυτής της απροθυμίας των τραπεζών, εκτός του ότι προέρχονται από κοντόφθαλμη θεώρηση των πραγμάτων, θα στραφούν τελικά και σε βάρος τους. Μεταξύ των μέτρων που εξαγγέλθηκαν είναι και ο διπλασιασμός του κονδυλίου που πρέπει να κατευθυνθεί στην προβολή της χώρας στις διεθνείς αγορές με άμεσες στοχευμένες κινήσεις”, αναφέρει.

“Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει αυτή η επείγουσα διαδικασία, ενώ οι λοιπές χώρες της Μεσογείου που στοχεύουν στην ίδια με την Ελλάδα πελατεία έχουν θέσει σε ενέργεια πολλαπλάσια κεφάλαια. Εκτός των εξαγγελθέντων μέτρων, στην ανάγκη επείγουσας υλοποίησης των οποίων αναφέρθηκα, η οξύτητα των προβλημάτων ρευστότητας επιβάλλει την άμεση λήψη και συμπληρωματικών μέτρων τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την πλευρά των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση οφείλει να αναστείλει (όχι να χαρίσει) για ένα έτος την πληρωμή των πάσης φύσεως εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο, είτε πρόκειται για τρέχουσες είτε πρόκειται για ρυθμισμένες υποχρεώσεις.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, οφείλουν να μεταφέρουν την καταβολή των χρεολυσίων του 2009 των μεσομακροπρόθεσμων δανείων στο τέλος της διάρκειάς τους, ενώ για τα βραχυπρόθεσμα δάνεια πρέπει να κρατήσουν και, όπου απαιτείται, να διευρύνουν τις πιστωτικές γραμμές. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο των ρόλων τους, οφείλουν να προσανατολίσουν πιεστικά τις τράπεζες προς αυτήν την κατεύθυνση. Κανείς από όλους τους εμπλεκόμενους, θεσμούς και φορείς, δεν πρέπει να ξεχνά ότι η αναστροφή του κλίματος και των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας μπορεί να προέλθει κατά μείζονα λόγο και στο συντομότερο χρόνο από τον τουρισμό. Αν όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω κινηθούν άμεσα, οι θετικές επιπτώσεις θα απεικονιστούν σύντομα σε όλα τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας μας”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024