Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΥπογραφή σχεδίου Π.Δ. για την ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία ελικοδρομίων
Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών

Υπογραφή σχεδίου Π.Δ. για την ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία ελικοδρομίων

Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει την ίδρυση, την κατασκευή, τον εξοπλισμό, τη λειτουργία και εκμετάλλευση ελικοδρομίων, υπέγραψε χτες, Τετάρτη 22 Νομεβρίου 2006, ο υπουργός Μεταφορώνκαι Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης. Με […]

Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει την ίδρυση, την κατασκευή, τον εξοπλισμό, τη λειτουργία και εκμετάλλευση ελικοδρομίων, υπέγραψε χτες, Τετάρτη 22 Νομεβρίου 2006, ο υπουργός Μεταφορών<...>και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης. Με το νέο Π.Δ. – το οποίο προωθείται για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη συνέχεια για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – που η εφαρμογή του προβλέπεται σε όλα τα ελικοδρόμια της χώρας, ρυθμίζονται οι όροι χορήγησης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ελικοδρομίου, οι προδιαγραφές κατασκευής, εξοπλισμού, οργάνωσης και εκμετάλλευσής τους, καθώς επίσης και η αναστολή της άδειας λειτουργίας των ελικοδρομίων.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στην ίδρυση και λειτουργία των ελικοδρομίων, η άδεια χορηγείται από την ΥΠΑ, σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο καθώς και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ ή Β’ βαθμού.

Το νέο Π.Δ. αποτελείται από τρία κεφάλαια:


  • Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στους χώρους προσγείωσης-απογείωσης ελικοπτέρων για τους οποίους απαιτείται η χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ελικοδρομίου καθώς και στους δικαιούχους της άδειας, την οποία εκδίδει η ΥΠΑ βάσει των προδιαγραφών που καθορίζονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις (Παραρτήματα Σύμβασης Σικάγου, Συμβάσεις Διεθνών Οργανισμών, Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία).

  • Το δεύτερο κεφάλαιο καθορίζει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών στα ελικοδρόμια και την δυνατότητα επιβολής τελών καθώς επίσης και τις υποχρεώσεις των φορέων διαχείρισης σε θέματα λειτουργίας, ασφάλειας και προστασίας από έκνομες ενέργειες.
  • Τέλος, το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στις περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας και ανάκλησης της αδείας των ελικοδρομίων, καταγράφονται οι κυρώσεις. σε περίπτωση παραβίασης των όρων λειτουργίας και της χρήσης των πεδίων προσγείωσης καθώς και η προστασία των ελικοδρομίων δημοσίου συμφέροντος.


Αναφέρει επίσης ότι ο έλεγχος και η επίβλεψη της τήρησης των εκάστοτε απαιτήσεων για τη λειτουργία των ελικοδρομίων ανήκουν στην ΥΠΑ, η οποία με εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους πραγματοποιεί τακτικές επιθεωρήσεις για τη διαπίστωση της τήρησης των όρων αδείας, της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας τους.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης: «Το νέο Π.Δ., που προωθείται για επεξεργασία στο Συμβούλιο Επικρατείας και στη συνέχεια για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία στα διεθνή πρότυπα σε ότι αφορά όλο το φάσμα της ίδρυσης, κατασκευής, λειτουργίας των ελικοδρομίων. Ταυτόχρονα όμως, θέτει και τους αυστηρούς όρους εποπτείας τους, διασφαλίζοντας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία τους».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024