Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΠιθανόν παράνομη η χρήση σαρωτών στα αεροδρόμια
Βρετανική Επιτροπή για την Ισότητα και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Πιθανόν παράνομη η χρήση σαρωτών στα αεροδρόμια

Ανησυχία για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζει η Βρετανική Επιτροπή για την Ισότητα και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, οι ολόσωμοι σαρωτές που έχουν εγκατασταθεί σε δύο βρετανικά αεροδρόμια μετά την απόπειρα επίθεσης στην πτήση Aμστερνταμ – Ντιτρόιτ τα περασμένα Χριστούγεννα,…

Ανησυχία για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζει η Βρετανική Επιτροπή για την Ισότητα και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Όπως αναμεταδίδει<...> το ΑΠΕ/ΜΠΕ, οι ολόσωμοι σαρωτές που έχουν εγκατασταθεί σε δύο βρετανικά αεροδρόμια μετά την απόπειρα επίθεσης στην πτήση Aμστερνταμ – Ντιτρόιτ τα περασμένα Χριστούγεννα, μπορεί να συνιστούν παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, δήλωσε σήμερα η βρετανική Επιτροπή για την ισότητα και τα δικαιώματα του Ανθρώπου.

Σύμφωνα με επιστολή του προέδρου της Επιτροπής, Trevor Phillips προς τη βρετανική κυβέρνηση, οι ανιχνευτές σώματος που εγκαταστάθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου στα αεροδρόμια του Heathrow στο Λονδίνο και του Manchester ενδέχεται να παραβιάζουν το δικαίωμα της ιδιωτικότητας, όπως αυτό προβλέπεται από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι ολόσωμοι σαρωτές παράγουν μία λεπτομερέστατη απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος, η οποία από μερικές οργανώσεις θεωρείται πολύ προσβλητική.

“Αναγνωρίζουμε βεβαίως ότι υπάρχει νόμιμος στόχος για αυτή την παραβίαση της ιδιωτικότητας, αλλά ανησυχούμε πολύ για το κατά πόσο αυτή η παραβίαση σέβεται ή όχι τους νόμους”, γράφει ο κ. Phillipsπροσθέτοντας ότι “η πολιτική για την εθνική ασφάλεια έχει ως στόχο να προστατεύει την ύπαρξη και την ελευθερία μας, αλλά θα ήταν η απόλυτη ήττα εάν η προστασία αυτή καταστρέψει τις υπόλοιπες ελευθερίες μας”.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι ολόσωμοι σαρωτές -οι οποίοι σταδιακά αναμένεται να εγκατασταθούν σε όλα τα αεροδρόμια της Βρετανίας- ενδέχεται επίσης να παραβιάζουν και τη βρετανική νομοθεσία κατά των διακρίσεων.

“Χωρίς τις κατάλληλες προφυλάξεις, η εφαρμογή τέτοιου είδους μέτρων μπορεί να εξελιχθεί σε διακρίσεις εις βάρος ευπαθών ομάδων ή να καταστρέψει τις καλές σχέσεις μεταξύ κοινοτήτων”, εξηγεί η Επιτροπή, σε περίπτωση που η επιλογή των επιβατών που θα υποβληθούν σε έλεγχο γίνεται βάσει θρησκευτικών ενδυμάτων, του τόπου προορισμού, της εθνικότητας ή της προέλευσης.

Το Βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών πάντως διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα είναι νόμιμα, απαραίτητα και δεν θα γίνονται διακρίσεις, καθώς αρνείται την ύπαρξη κριτηρίων επιλογής των επιβατών που ελέγχονται. Επίσης, έχει εκδοθεί κώδικας δεοντολογίας, ο οποίος διασφαλίζει τη διατήρηση της ιδιωτικότητας των ελεγχομένων προσώπων.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024