Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΝέα στρατηγική τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης από το ΥΠ.ΑΝ.

Νέα στρατηγική τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης από το ΥΠ.ΑΝ.

Σχέδιο νόμου που αφορά την Τουριστική Εκπαίδευση και κατάρτιση παρέδωσε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης προκειμένου να γίνει διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς και […]

Σχέδιο νόμου που αφορά την Τουριστική Εκπαίδευση και κατάρτιση παρέδωσε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού<...> ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης προκειμένου να γίνει διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς και στη συνέχεια κατάθεση του Σχεδίου Νόμου στη Βουλή.

Βασικός στρατηγικός στόχος για την υποστήριξη της Τουριστικής ανάπτυξης, και της βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών είναι η αναβάθμιση της Τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΥΠ.ΑΝ..

Οι σύγχρονες συνθήκες υπαγορεύουν την ύπαρξη ενός αξιόπιστου και ικανού φορέα που θα αναλάβει υπεύθυνα και ολοκληρωμένα την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού του τουριστικού κλάδου, με την συνεργασία και εμπιστοσύνη όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Με το θεσμικό πλαίσιο που προτείνεται για τις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης επιδιώκεται η αντιμετώπιση των προβλημάτων και αδυναμιών με πλήρη αναδιάρθρωση και αναβάθμιση δομών, υπηρεσιών, διαδικασιών και προσώπων.

Οι βασικότερες παρεμβάσεις επικεντρώνονται στα παρακάτω: Ρόλος αποστολής και σκοπός των ΣΤΕ είναι η υποστήριξη όλου του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται ή πρόκειται να απασχοληθεί με τον Τουριστικό κλάδο και την Τουριστική ανάπτυξη.
Αναβάθμιση της οργάνωσης, της διοίκησης του προσωπικού και του περιεχόμενου σπουδών των Σχολών Τριτοβάθμιας Τουριστικής Εκπαίδευσης που εντάχθηκαν στις ΣΤΕ ώστε να εναρμονισθούν με ανάλογα ιδρύματα και εκπαιδευτικά συστήματα, ΤΕΙ με παράλληλη διασφάλιση της δυνατότητας μεταπτυχιακών σπουδών.
Ανάπτυξη ολοκληρωμένων δομών δευτεροβάθμιας Τουριστικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (Τεχνικά – Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια Α' και Β' κύκλου) με ριζική αναδιάρθρωση των παρεχόμενων ειδικοτήτων και περιεχομένου εκπαίδευσης, διασφαλίζοντας παράλληλα την ισοτιμία με ανάλογες δομές του εκπαιδευτικού συστήματος.
Δυνατότητα συνεργασιών με φορείς του εσωτερικού και εξωτερικού για παροχή εκπαίδευσης στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Δυνατότητα συνεργασίας με φορείς εσωτερικού και εξωτερικού για σχεδιασμό και υλοποίηση κοινών δράσεων και προγραμμάτων στον τομέα του Τουρισμού, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών.
Ανάπτυξη του Συστήματος Αρχικής Κατάρτισης, με την δημιουργία εξειδικευμένων Τουριστικών ΙΕΚ ώστε το κάθε ενήλικο άτομο ή εργαζόμενος να έχει την ευκαιρία απόκτησης μιας σύγχρονης ειδικότητας ή εξειδίκευσης στο τουριστικό τομέα ή πιστοποίησης των προσόντων του και την επαγγελματική του ανέλιξη. Επίσης, προτείνεται η ανάπτυξη του συστήματος της Συνεχιζόμενης και δια βίου κατάρτισης, ώστε να καλυφθούν οι επιτακτικές, επείγουσες και υπαρκτές ανάγκες επιμόρφωσης και συνεχούς κατάρτισης του ανθρωπίνου δυναμικού που ασχολείται η πρόκειται να ασχοληθεί στον κλάδο, ενισχύοντας παράλληλα τις γενικότερες πολιτικές απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας.
Παρέχεται η δυνατότητα μέσω κατάλληλων και ευέλικτων διαδικασιών, συνεργασίας με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την πρακτική άσκηση των σπουδαστών, μαθητών και καταρτιζομένων σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, με σκοπό να προσφέρεται ποιοτική προστιθέμενη αξία που έχει η συγκεκριμένη δράση στην εκπαίδευση αλλά και συνδέεται η εκπαίδευση με την αγορά εργασίας του κλάδου.
Προωθούνται διαδικασίες διασφάλισης της επαγγελματικής αποκατάστασης και των επαγγελματικών υποχρεώσεων και δικαιωμάτων των αποφοίτων των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης αλλά και γενικότερα των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, όπου αυτό απαιτείται για την διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών. Δημιουργούνται οι κατάλληλες δομές ώστε να συνδεθούν οι εκπαιδευτικές διαδικασίες και εκπαιδευτικές πολιτικές με την αγορά εργασίας και τις ανάγκες της, παράλληλα με την προώθηση των αποφοίτων στην απασχόληση, εκπαίδευση, αγορά εργασίας.
Προωθείται ευέλικτο πλαίσιο διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των ΣΤΕ ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή οικονομική συμμετοχή προς όφελος της εκπαίδευσης και των εκπαιδευομένων.
Παράλληλα με το προτεινόμενο σχέδιο Νόμου, το υπουργείο Ανάπτυξης και οι ΣΤΕ σχεδιάζουν το νέο Κανονισμό Σπουδών, τον Κανονισμό Λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων και τον Κανονισμό Οικονομικής διαχείρισης. Παράλληλα, αξιολογούν τα εκπαιδευτικά βοηθήματα, εφαρμόζουν τις σύγχρονες επαγγελματικές κατευθύνσεις με την δημιουργία νέων επαγγελμάτων και προωθούν την ευθύνη, κατάρτισης και εφαρμογή του προϋπολογισμού κάθε εκπαιδευτηρίου με διπλογραφικό μηχανογραφικό σύστημα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024