Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΤο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εντάχθηκε στην Πολιτιστική Διαδρομή “Iter Vitis”
Πολιτισμός

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εντάχθηκε στην Πολιτιστική Διαδρομή “Iter Vitis”

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης προωθεί τον πολιτιστικό τουρισμό με αξιοσημείωτα οικονομικά αποτελέσματα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εντάχθηκε ως σταθμός στην Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης Iter Vitis –Les Chemins de la vigne– σε συνέχεια των συντονισμένων ενεργειών της γενικής διευθύντριας του μουσείου δρος Αναστασίας Γκαδόλου, της προέδρου της Διαδρομής Emanuela Panke και της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία και αποτελεί το σημείο επαφής για το Πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης ξεκίνησε το 1987 και έχει ως στόχο την προώθηση, διατήρηση, αξιοποίηση και μεταβίβαση στις επόμενες γενιές της κοινής ευρωπαϊκής υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Σκοπός του είναι να αναπτύξει τον διαπολιτισμικό διάλογο, τις ανταλλαγές προσώπων και ιδεών και να συμβάλει, γενικότερα, στην κατανόηση της ευρωπαϊκής ιστορίας και των πολλαπλών πολιτιστικών εκφάνσεών της. Ταυτόχρονα, προωθεί τον πολιτιστικό τουρισμό με αξιοσημείωτα οικονομικά αποτελέσματα.

Ο πολιτισμός της οινοποιίας και των οινοκαλλιεργητικών τοποθεσιών αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής και μεσογειακής κουλτούρας. Σκοπός της διαδρομής Iter Vitis είναι η ανάδειξη, αξιοποίηση και προβολή των σχετικών σημείων ενδιαφέροντος. Το πρόγραμμα προωθεί τη χαρτογράφηση και διατήρηση των ιστορικών αμπελώνων και του πολιτισμού που συνδέεται με αυτά, την έρευνα, καταγραφή και την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων για την προστασία της βιοποικιλότητας, καθώς και την ανάπτυξη βιώσιμων μορφών πολιτιστικού τουρισμού.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει σημαντικό σταθμό και θα υπηρετήσει τους σκοπούς της διαδρομής, καθώς στις συλλογές του περιλαμβάνονται σημαντικά ευρήματα από τη Μακεδονία, τα οποία αντικατοπτρίζουν τη σημασία της παραγωγής και κατανάλωσης του κρασιού, αλλά και της διάδοσης της πολιτιστικής αξίας της οινοποσίας στο πλαίσιο των συμποσίων κατά την αρχαιότητα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο Μουσείο της Βόρειας Ελλάδας, ως νέος σταθμός της Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης Iter Vitis, προτίθεται να αναπτύξει σε συνεργασία με την Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ του Υπουργείου Πολιτισμού ποικίλες δράσεις και συνέργειες με στόχο την προβολή και διάδοση στην κοινωνία με επιστημονικό και δημιουργικό τρόπο των σκοπών της Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης Iter Vitis.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024