Τελευταία νέα
ΑρχικήΟδικές ΜεταφορέςΟδικός ΤουρισμόςΣύσταση Επιτροπής για την αστική κινητικότητα
Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών

Σύσταση Επιτροπής για την αστική κινητικότητα

Ειδική Επιτροπή για θέματα μετακινήσεων στην πόλη δημιουργείται στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Κωστή Χατζηδάκη. Σκοπός της Επιτροπής είναιη σύνταξη σχεδίου δράσης […]

Ειδική Επιτροπή για θέματα μετακινήσεων στην πόλη δημιουργείται στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Κωστή Χατζηδάκη. Σκοπός της Επιτροπής είναι<...>η σύνταξη σχεδίου δράσης με προτάσεις, πρωτοβουλίες και μέτρα, προκειμένου να απαντήσει στο δημόσιο διάλογο που οργανώνει η Κομισιόν αναφορικά με τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν τις μετακινήσεις και τις συγκοινωνίες στα αστικά κέντρα.

Η Επιτροπή, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, θα διερευνήσει τις απόψεις των ενδιαφερομένων μερών στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στη Δημόσια Διαβούλευση για θέματα μετακίνησης μέσα στην πόλη (ενσωμάτωση τεχνολογικών καινοτομιών, δημιουργία καθαρών, ασφαλών και έξυπνων μεταφορών κλπ). Κατά προτεραιότητα, η Επιτροπή θα ακούσει τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης, των συγκοινωνιακών φορέων, των οργανώσεων ιδιοκτητών και εργαζομένων στα συγκοινωνιακά μέσα, ακαδημαϊκών και ειδικών σε θέματα μεταφορών.

Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής αναλαμβάνει ο κ. Χρόνης Ακριτίδης, Aναπληρωτής Δήμαρχος Αθηναίων, Τοπογράφος Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος. Μέλη της Επιτροπής ορίστηκαν οι εξής:


  1. Ευστράτιος Γεωργιόπουλος, Στέλεχος Δ/νσης Οδικής Ασφάλειας και Περιβάλλοντος, ΥΜΕ

  2. Αβραάμ Κ. Γούναρης, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΑΣΑ

  3. Κωνσταντίνος Κόκλας, Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος

  4. Δήμητρα Ξυνού, Ειδική Σύμβουλος Υπουργού

  5. Πάνος Παπαδάκος, Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος

  6. Γιώργος Πατσιαβός, Προϊστάμενος Τμήματος Διεθνών Σχέσεων Μεταφορών, ΥΜΕ

  7. Διονυσία-Γεωργία Περπερίδου, Τοπογράφος Μηχανικός, υποψήφια διδάκτωρ με γνωστικό αντικείμενο τον αστικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη

  8. Ελευθερία Τοκατλίδη, Δικηγόρος, Δημοτική Σύμβουλος Χαϊδαρίου

  9. Ανδρέας Τσώκος, Γεωλόγος με ειδίκευση σε θέματα περιβάλλοντος

  10. Βασίλειος Ψαριανός, Καθηγητής στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ με ερευνητικό πεδίο τα συγκοινωνιακά έργα.

Η Πράσινη Βίβλος για την αστική κινητικότητα (Green Paper towards a new culture for urban mobility) υιοθετήθηκε στις 25 Σεπτεβρίου 2007, περιλαμβάνει 25 βασικά ερωτήματα και σηματοδοτεί μια νέα φάση διαβούλευσης, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων. Μέχρι το φθινόπωρο του 2008, η Ε. Επιτροπή θα συγκεντρώσει παλιά και νέα στοιχεία και θα διαμορφώσει Σχέδιο Δράσης. Σκοπός του Σχεδίου είναι να αναγνωρίζει μια σειρά πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Για κάθε πρωτοβουλία ή δράση, το Σχέδιο Δράσης θα ορίζει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και ανάθεση αρμοδιοτήτων.

Η γενικότερη στρατηγική που θα διαμορφωθεί θα είναι συμβατή με την αρχή της επικουρικότητας, με μέτρα που θα σέβονται την ποικιλομορφία των τοπικών συνθηκών. Η διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαρτίου 2008, ενώ όλες οι απόψεις που θα σταλούν στην Ε. Επιτροπή θα δημοσιοποιηθούν, εκτός εάν ζητηθεί ρητά να τηρηθεί εμπιστευτικότητα.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024