Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΦορείςΙκαρία: Η θαλάσσια και παράκτια μόλυνση βλάπτει σοβαρά (και) τον τουρισμό
Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος σταματούν περιβαλλοντική καταστροφή στη ΒΔ Ικαρία

Ικαρία: Η θαλάσσια και παράκτια μόλυνση βλάπτει σοβαρά (και) τον τουρισμό

“Στοπ” στην καταστροφή των παραλιών και, γενικότερα της θαλάσσιας περιοχής της Ικαρίας βάζει η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υπόθεση της περιβαλλοντικής καταστροφής από την κατασκευή […]

“Στοπ” στην καταστροφή των παραλιών και, γενικότερα της θαλάσσιας περιοχής της Ικαρίας βάζει η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται<...> η υπόθεση της περιβαλλοντικής καταστροφής από την κατασκευή του υβριδικού εργοστασίου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ στην Ικαρία (περιοχή Προεσπέρα). Μετά από επιτόπιες έρευνες της ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους, στο εργοτάξιο της αναδόχου εταιρείας (ΕΝΕΤ ΑΕ) και πλήθος επισολών προς όλους τους αρμόδιους φορείς, υπήρξε άμεση κινητοποίηση για τη διερεύνηση των όσων τεκμηριωμένα καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή.

Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) επιβεβαίωσε τις καταγγελίες με βάση, αφενός τα στοιχεία που προσκόμισε το Αρχιπέλαγος και αφετέρου, την έκθεση αυτοψίας που διενήργησε στην περιοχή το κλιμάκιο επιθεώρησης της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωροταξίας Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, όπου διαπιστώθηκε καταπάτηση του αιγιαλού με την απόρριψη και συγκέντρωση χιλιάδων κυβικών αδρανών υλικών, απόρριψη τεράστιου όγκου αυτών στη θάλασσα, διαρροή στο έδαφος λαδιών και λιπαντικών, καύσεις ελαστικών κ.ά.

Με έγγραφο που απέστειλε η ΕΥΕΠ σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, Δήμο Ικαρίας, Λιμεναρχείο Σάμου και ο Λιμενικό Σταθμός Ευδήλου) τους καλεί να προβούν σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “είναι απαράδεκτο έργα και δραστηριότητες που κατά κύριο λόγο αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως είναι η κατασκευή υβριδικού σταθμού, από τη ΔΕΗ, να εκτελούνται παραβιάζοντας κάθε σχετική νομοθεσία και να δημιουργούν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και προς αυτή την κατεύθυνση η εταιρεία υποχρεούται να λάβει άμεσα όλα τα μέτρα πρόληψης, σύμφωνα με την περιβαλλοντική της αδειοδότηση, καθώς και τα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης κάθε περιβαλλοντικής ζημιάς που θα διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας”.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται η κατεπείγουσα εντολή που διέταξε η Εισαγγελία Σάμου για το σχηματισμό δικογραφίας και το Α/Τ Αγ. Κηρύκου διενεργεί τη σχετική προανάκριση λαμβάνοντας καταθέσεις από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Το σύνολο των στοιχείων που θα συγκεντρωθούν θα αναδείξει τόσο τις συστηματικές παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων από την ανάδοχο εταιρεία ενώ το σύνολο του φακέλου θα αποσταλεί και στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να καταλογιστούν τυχόν ευθύνες για ολιγωρία ή παραβάσεις καθήκοντος από τις εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες.

Παράλληλα, οι νομικοί σύμβουλοι του Αρχιπελάγους επεξεργάζονται ήδη την προώθηση της υπόθεσης, μεταξύ άλλων, και στα αρμόδια κοινοτικά όργανα δεδομένου ότι το έργο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και ελέγχεται για παραβίαση του Κοινοτικού δικαίου κατά την πορεία κατασκευής του.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
23/05/2024
22/05/2024
21/05/2024
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024