Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΦορείςΠαρουσίαση προγράμματος ‘Καθαρές Ακτές 2001’ από τον Λαλιώτη

Παρουσίαση προγράμματος ‘Καθαρές Ακτές 2001’ από τον Λαλιώτη

Το πρόγραμμα ‘Καθαρές Ακτές 2001’ παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, το οποίο περιλαμβάνει πέντε άξονες: Τον καθαρισμό των ακτών σε 41 νομούς που γίνεται με ευθύνη […]

Το πρόγραμμα 'Καθαρές Ακτές 2001' παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, το οποίο<...> περιλαμβάνει πέντε άξονες: Τον καθαρισμό των ακτών σε 41 νομούς που γίνεται με ευθύνη των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Η χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού γίνεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι η υπάρχουσα υποδομή, το μήκος των ακτών, η τουριστική κίνηση και οι ανάγκες που έχει κάθε νομός.
Τον έλεγχο της ποιότητας των νερών κολύμβησης σε 1.862 σημεία.
Την εκστρατεία ενημέρωσης για την προστασία των ακτών και των θαλασσών, αλλά και την ποιότητα των νερών κολύμβησης και των ακτών της χώρας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.
Την ανάπλαση ακτών και παραλιακών ζωνών σε 40 παραλιακές πόλεις με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση του δικαιώματος κοινής χρήσης των παραλιών από όλους τους κατοίκους.
Την ενίσχυση δήμων και κοινοτήτων με την κατάρτιση από το ΥΠΕΧΩΔΕ μελετών ανάπλασης των ακτών κυρίως στην περιοχή της Αττικής που είναι ιδιαίτερα επιβαρημένες, ή σε ΟΤΑ που δεν έχουν την υποδομή.
Όπως ανέφερε ο κ. Λαλιώτης, στο πλαίσιο του προγράμματος "Καθαρές Ακτές" οι πόροι που διατέθηκαν για παρεμβάσεις και έργα στην 7ετία από το 1994 έως το 2001 ανήλθαν σε 18 δισ. 731 εκατ. δρχ.
Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα αυτό που έχει αρχίσει από το '93 έχει στεφτεί από απόλυτη επιτυχία και αυτό φαίνεται και στην ανάδειξη της Ελλάδας ως μιας χώρας που διαχρονικά βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με γαλάζιες σημαίες.

Συγκεκριμένα, ο Μύρτος της Κεφαλονιάς, το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας, οι Κουκουναριές της Σκιάθου, η Φαλάσαρνα των Χανίων και το Φοινικόδασος στο Λασίθι ψηφίστηκαν μέσω Internet ως οι πέντε καλύτερες ακτές της Ελλάδας για το 2000.

Οι άλλες έντεκα καλύτερες ακτές, είναι ο Άγιος Προκόπης της Νάξου, η Αγία Κυριακή της Μήλου, το Κάθισμα στη Λευκάδα, τα Βατερά της Λέσβου, η Χρυσοπηγή στη Σίφνο, η Περίσσα στη Σαντορίνη, ο Άγιος Νικόλαος Καρπάθου, ο Σχινιάς στην Αττική, ο Κακοβάτος Ηλείας, οι Πετανοί στην Κεφαλονιά, ενώ ισοβαθμούν στη 15η θέση το Μονολίθι της Πρέβεζας και ο Μυλοπόταμος Μαγνησίας.

Από το 1994 μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 19 δισεκατομμύρια δραχμές για τον καθαρισμό των ακτών και των θαλασσών, για την αγορά των μηχανημάτων καθαρισμού και για την ανάπλαση και την προστασία των ακτών και των παρακτίων ζωνών, αλλά και για τις ετήσιες μετρήσεις των νερών κολύμβησης, όπου αποδεικνύεται με τεκμηριωμένο και επιστημονικό τρόπο η ποιότητά τους, ανέφερε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Το 2000 καθαρίστηκαν σε 27 περίπου Νομούς 1.100 χιλιόμετρα ακτών και απομακρύνθηκαν 20.000 περίπου τόνοι σκουπιδιών, πλαστικών, χαρτιών, αλουμινίου, γυαλιών και μπουκαλιών.

Ο κ. Λαλιώτης σημείωσε ότι η Ελλάδα κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στο πρόγραμμα της ΕΕ "Γαλάζιες σημαίες της Ευρώπης", και το 2001, βραβεύτηκε με 351 γαλάζιες σημαίες για τις ακτές και με 8 για τις μαρίνες

Οι μετρήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για την ποιότητα των νερών κολύμβησης κατατάσσουν τη χώρα μας σε ζηλευτά επίπεδα, μια και το 98% των δειγμάτων που προέρχονται από χιλιάδες ακτές και παραλίες είναι πολύ καλής ποιότητας, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε δε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ακτών είναι η συνεχής ρύπανση από χιλιάδες λουόμενους, αλλά όσο περνούν τα χρόνια η κατάσταση αυτή με την υλοποίηση και του προγράμματος καθαρισμού κάθε καλοκαίρι βελτιώνεται συνεχώς.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024