Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΧίλιοι τουρίστες εγκλωβίστηκαν στην κινεζική Xinjiang μετά από πτώση χιονοστοιβάδας
Κακοκαιρία

Χίλιοι τουρίστες εγκλωβίστηκαν στην κινεζική Xinjiang μετά από πτώση χιονοστοιβάδας

Όρη Altay Φωτογραφία: Βίκυ Καραντζαβέλου

Χιονοστιβάδες στην περιοχή Xinjiang της Κίνας εγκλώβισαν περίπου 1.000 τουρίστες στο χωριό Hemu, με δυσκολίες στην εκκένωση και συνεχιζόμενες διασωστικές εργασίες.

Περίπου 1.000 τουρίστες εγκωβίστηκαν χθες σε ένα απομακρυσμένο παραθεριστικό χωριό της Κίνας όταν χιονοστιβάδες έπληξαν τη βορειοδυτική περιοχή Xinjiang της χώρας με χιόνι ύψους πολλών μέτρων και άστατο καιρό που εμποδίζει την εκκένωση, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η οδική πρόσβαση στο χωριό Hemu, έναν γραφικό προορισμό κοντά στα σύνορα του Καζακστάν, της Ρωσίας και της Μογγολίας όπου είχαν παγιδευτεί οι τουρίστες, έχει αποκοπεί από χιονοστιβάδες εδώ και αρκετές ημέρες. Το χωριό βρίσκεται στην επαρχία Altay της Xinjiang, όπου η συνεχής χιονόπτωση σε ορισμένες περιοχές διήρκεσε 10 ημέρες.

Η σφοδρή χιονόπτωση προκάλεσε δεκάδες χιονοστιβάδες κατά μήκος μεγάλων τμημάτων αυτοκινητόδρομων στα βουνά Altay που οδηγούν στη γραφική περιοχή Kanas και ορισμένοι τουρίστες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο σε ασφαλές μέρος, ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το χιόνι που προκάλεσε οι χιονοστιβάδες έφτανε τα επτά μέτρα σε ορισμένες περιοχές και σε πολλά ήταν υψηλότερο από τον εξοπλισμό καθαρισμού χιονιού, ανέφερε το CCTV.

Οι εργασίες για τον καθαρισμό του θαμμένου δρόμου μήκους 50 χλμ. ξεκίνησαν πριν από μια εβδομάδα.

Οι εργασίες διάσωσης και απομάκρυνσης του χιονιού περιπλέκονταν από βράχους, συντρίμμια και κλαδιά δέντρων ανακατεμένα στο χιόνι, που έσπασαν καθώς χιονοστιβάδες ξεχύθηκαν στις πλαγιές του δάσους με πεύκα και σημύδα προς μια κοιλάδα ποταμού, καθιστώντας άχρηστα τα περιστροφικά οχήματα εκχιονισμού. Οι διασώστες έχουν καταφύγει σε φτυάρια και εκσκαφείς.

Καθώς ο καιρός αλλάζει με γοργούς ρυθμούς στην ορεινή περιοχή, “τα παράθυρα του καιρού” για την εκτέλεση αποστολών ανεφοδιασμού είναι επίσης στενά. Ένα στρατιωτικό ελικόπτερο που ήταν προγραμματισμένο να στείλει προμήθειες – όπως αλεύρι και καύσιμα – στο χωριό Hemu καθυστέρησε χθες το πρωί ανέφερε το CCTV. Οι αρχές διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων στο Altay δήλωσαν ότι έχουν οργανώσει 53 ομάδες με προσωπικό και 31 σετ μηχανημάτων και εξοπλισμού για το έργο διάσωσης και ανακούφισης.

Αυτή η κατάσταση με χιονοστιβάδες είναι σχετικά ιδιαίτερη, έχουμε δει τόσο έντονη χιονόπτωση στο παρελθόν, αλλά δεν έχουμε δει τόσο υψηλή συχνότητα χιονοστιβάδων“, δήλωσε στο CCTV ο επικεφαλής του γραφείου διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων, Zhao Jinsheng.

Ο Zhao είπε ότι αναμένει ότι οι εργασίες εκκαθάρισης χιονιού για την αποκατάσταση της πρόσβασης στο χωριό Hemu θα συνεχιστούν για κάποιο χρονικό διάστημα λόγω του μεγάλου όγκου χιονιού στα τελευταία τέσσερα χιλιόμετρα του δρόμου που επλήγη από τη χιονοστιβάδα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024