Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΔώδεκα ποσοστιαίες μονάδες πτώση ο τουρισμός της Κύπρου

Δώδεκα ποσοστιαίες μονάδες πτώση ο τουρισμός της Κύπρου

Έπεσαν έξω τελικά οι προβλέψεις του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού για μικρή μείωση των αφίξεων στην Κύπρο και η πτώση ξεπέρασε τις 12 ποσοστιαίες μονάδες. Το γεγονός αυτό παραδέχθηκε ο υπουργός […]

Έπεσαν έξω τελικά οι προβλέψεις του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού για μικρή μείωση των αφίξεων στην Κύπρο και η πτώση<...> ξεπέρασε τις 12 ποσοστιαίες μονάδες.

Το γεγονός αυτό παραδέχθηκε ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου Νίκος Ρολάνδης στο πλαίσιο εκδήλωσης στην Πάφο για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση.

Ο κ. Ρολάνδης δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής: “Όπως γνωρίζετε, πέρσι μέχρι το τέλος Αυγούστου, τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά. Είχαμε αύξηση στα έσοδα 12% και στις αφίξεις 6%. Στο σύνολο τους, δε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρουσίασαν αύξηση 51,5% στα έσοδα και 28% στις αφίξεις.

Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου ανέκοψαν την ανοδική αυτή πορεία. Το 2002 θα είναι ένας δύσκολος χρόνος. Οι αρχικές προβλέψεις των γραφείων του ΚΟΤ τον περασμένο Ιούνιο, μέσα από το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που εδημιουργήθη κατέληγαν σε μείωση αφίξεων 9-10% για το 2002. Πριν από λίγες μέρες, οι διευθυντές των 17 Γραφείων του ΚΟΤ έκαναν επανεκτίμηση της κατάστασης, με βάση την οποία επήλθε κάποια μικρή απόκλιση από την προηγούμενη πρόβλεψη που καταλήγει σε μείωση 12,5% περίπου σε αφίξεις για το 2002 και σε μικρότερη κάμψη 5-7% για τα έσοδα.

Αυτή η διαφοροποίηση έχει επέλθει γιατί η οικονομική κατάσταση στις αγορές από τις οποίες προέρχεται ο τουρισμός μας όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, όπως προβλεπόταν αλλά χειροτέρεψε. Μεγάλες εταιρείες του διεθνούς χώρου αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση ενώ τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Αμερικής παρουσιάζουν σημαντική μείωση των αξιών τους. Οι πλημμύρες στην Ευρώπη συνέβαλαν στην περαιτέρω όξυνση της όλης κατάστασης.

Θέλω να τονίσω ότι αν και πληγήκαμε και εμείς, όπως και άλλες χώρες, από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 εντούτοις είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση της Κυβέρνησης περιόρισε σε μεγάλο βαθμό χειρότερες εξελίξεις και πιο αρνητικά αποτελέσματα για τον τουρισμό μας. Ας μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια μέχρι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, οι αφίξεις μας αυξήθηκαν κατά 29% και τα έσοδα κατά 51,5%. Είναι σαφές πως αν δεν διαδραματίζοντο τα γεγονότα ο τουρισμός μας πέρσι θα ξεπερνούσε τα 2,8 εκατ. σε αφίξεις και θα έφθανε τα £1,4 δις σε έσοδα.

Όλα τα πιο πάνω και η ύφεση που συνεπάγονται ευνοούν, όπως είναι φυσικό, τους φθηνούς τουριστικούς προορισμούς. Και η Κύπρος, είναι ένας από τους πιο ακριβούς προορισμούς, με διαφορά μέχρι και 45% από άλλες χώρες. Η Κυβέρνηση έκαμε ότι μπορούσε να μειώσει τις επιπτώσεις και πιστεύω ότι τα μέτρα στήριξης για τον τουρισμό έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό. Βεβαίως οι εξελίξεις παρακολουθούνται συνεχώς με στόχο την άμεση και αποτελεσματική περαιτέρω δράση μας εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.”

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024