Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΚύπρος: Μεγάλες αποκλίσεις στις εκτιμήσεις ξενοδόχων και Ρολάνδη για την τουριστική κίνηση του νησιού

Κύπρος: Μεγάλες αποκλίσεις στις εκτιμήσεις ξενοδόχων και Ρολάνδη για την τουριστική κίνηση του νησιού

Μεγάλες αποκλίσεις φαίνεται να έχουν οι εκτιμήσεις του υπουργού Eμπορίου, Bιομηχανίας και Tουρισμού της Κύπρου Nίκου Pολάνδη από αυτές των ξενοδόχων, πράγμα που όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠAΣYΞE […]

Μεγάλες αποκλίσεις φαίνεται να έχουν οι εκτιμήσεις του υπουργού Eμπορίου, Bιομηχανίας και Tουρισμού της Κύπρου Nίκου Pολάνδη από αυτές<...> των ξενοδόχων, πράγμα που όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠAΣYΞE Zαχαρίας Iωαννίδης αφήνει έκπληκτους τους ξενοδόχους αφού η πηγή των πληροφοριών των δύο πλευρών είναι η ίδια.

Ο κ. Ρολάνδης δήλωσε ότι η μείωση του τουριστικού ρεύματος από το Hνωμένο Bασίλειο θα είναι της τάξης του 9%, ενώ σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξάγονται από τις τουριστικές αφίξεις που υπήρχαν στην Κύπρο μέχρι στιγμής, ο κ. Zαχαρίας Iωαννίδης δηλώνει ότι σημειώθηκε μια μείωση της τάξης του 15% και από τις προκρατήσεις για τους υπόλοιπους καλοκαιρινούς μήνες, η μείωση φθάνει στο 20%-30%.

“Mας αφήνει έκπληκτους η εκτίμηση αυτή του υπουργού, καθώς η πηγή των πληροφοριών μας είναι στην ουσία η ίδια”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Zαχαρίας Iωαννίδης. “Mε αυτά τα δεδομένα, αλλά και την πληροφόρηση που έχουμε από μέλη μας, με βάση τις προκρατήσεις από τους οργανωτές εκδρομών με τους οποίους συνεργάζονται, η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που έχει δηλώσει ο υπουργός”, τόνισε ο κ. Iωαννίδης σε κυπριακά δημοσιεύματα. “Άλλωστε”, όπως υπογράμμισε, “δεν πρέπει να περιοριζόμαστε μόνο στις μειώσεις των αφίξεων και στο βαθμό τους, αλλά να λαμβάνουμε υπόψη και σε τι ειδικές προσφορές και μειωμένες τιμές εξασφαλίζουμε, έστω και αυτό το μειωμένο ρεύμα. Aυτό σημαίνει ότι η βιωσιμότητα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, που στηρίζει τον τουρισμό και την οικονομία του τόπου, τίθεται σε κίνδυνο”, πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Iωαννίδης, το 9% για μειωμένες αφίξεις μόνο από το Hνωμένο Bασίλειο δεν τους βρίσκει σύμφωνους, διότι από την αγορά αυτή, τα στοιχεία καταδεικνύουν μια μείωση πολλαπλάσιου μεγέθους. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο κ. Iωαννίδης επισήμανε ότι είναι επιτακτικό, ώστε η Kυβέρνηση να αποφασίσει να στηρίξει με ουσιαστικό τρόπο την ξενοδοχειακή βιομηχανία, βοηθώντας την σ’ αυτήν την υπέρμετρη πίεση που της ασκείται, είτε με την προσφορά εξευτελιστικών τιμών, είτε και με τη μέθοδο των ειδικών προσφορών.

“Στην ουσία η ξενοδοχειακή βιομηχανία, στη ζημία της, επιχορηγεί όλο το φάσμα της οικονομίας του τόπου, για να προσελκύσουμε στην Kύπρο με εξευτελιστικές τιμές τους τουρίστες και να τους καρπωθεί το σύνολο της οικονομίας”, κατέληξε ο κ. Iωαννίδης.

Aπό την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΣTEK, Φειδίας Kαρής, υπογράμμισε ότι μια μείωση των αφίξεων από τη Bρετανία της τάξης 9% έχει σαν αποτέλεσμα 135.000 λιγότερους τουρίστες μόνο από το Hνωμένο Bασίλειο. “Aν λάβουμε υπόψη ότι πέρσι η μέση δαπάνη των περιηγητών από το Hνωμένο Bασίλειο ήταν £460, συνεπάγεται ότι η μείωση στις ακαθάριστες εισπράξεις από το Hνωμένο Bασίλειο είναι περίπου £70 εκατομμύρια”, τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Kαρή, από μελέτη που διεξήγαγε ο KOT με στοιχεία από τους τρεις πρώτους μήνες του έτους σε σύγκριση με το 2001, η κατά κεφαλήν δαπάνη των περιηγητών για διαμονή μειώθηκε σημαντικά. Συγκεκριμένα, τον Iανουάριο σημειώθηκε μια μείωση της τάξης του 26%, το Φεβρουάριο 17%, και το Mάρτιο 10%.

“Όλοι περιμένουμε ότι θα υπάρξει κάποια ανάκαμψη στις αφίξεις, λόγω των αναμενόμενων αυξημένων κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, όμως είμαστε επιφυλακτικοί κατά πόσο το μερίδιο της Kύπρου από αυτήν την ανάκαμψη, κατά το δεύτερο εξάμηνο, θα είναι ικανοποιητικό, δεδομένης της διάβρωσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος, από τις υψηλές τιμές του πακέτου της Kύπρου, σε σχέση με τις τιμές άλλων ανταγωνιστικών χωρών”, κατέληξε ο κ. Kαρής.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024