Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαNEL Lines: Εκβιαστικές οι πρακτικές της Blue Star Ferries στο Αιγαίο
Καταγγελίες για μονοπωλιακές πρακτικές και κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης

NEL Lines: Εκβιαστικές οι πρακτικές της Blue Star Ferries στο Αιγαίο

Η NEL Lines, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, καταφέρεται εναντίον της Blue Star Ferries, δηλώνοντας ότι η Blue Star Ferries, αποτρέπει ακόμα και σήμερα τη δρομολόγηση άλλων συμβατικών πλοίων, στα νησιωτικά συμπλέγματα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

“Η Blue Star Ferries, αφού μονοπώλησε και καθυπέταξε τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων με μονοπωλιακές πρακτικές, κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης και εκβιασμό στους μεταφορείς να υπογράφουν συμβόλαια αποκλειστικής μεταφοράς με τα πλοία της, κατά παράβαση κάθε νομικού και δεοντολογικού κανόνα, κατάφερε να αποτρέψει και να αποτρέπει ακόμα και σήμερα τη δρομολόγηση άλλων συμβατικών πλοίων, στα ανωτέρω νησιωτικά συμπλέγματα”. Τα παραπάνω υποαστηρίζει σε ανανκοίνωση της η εταιρεία NEL Lines.

“Αυτή η εκβιαστική πρακτική της που είναι γνωστή, τόσο σε όλες τις μεταφορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται, όσο και στις Λιμενικές Αρχές – Υπουργεία που κωφεύουν παρά τις κατά καιρούς καταγγελίες, πέτυχε το σκοπό της. Έμεινε ως μοναδική εταιρεία που συνδέει Κυκλάδες και Δωδεκάνησα με τον Πειραιά.

Τόσο το Ε/Γ-Ο/Γ Αδαμάντιος Κοραής της Zante Ferries όσο και το Ε/Γ-Ο/Γ Νήσος Ρόδος της Hellenic Seaways στις γραμμές αντίστοιχα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, δεν κατάφεραν να μείνουν στις συγκεκριμένες γραμμές πάνω από λίγους μήνες, καθ’όσον λόγω των προαναφερθέντων εκβιασμών και συμβολαίων της Blue Star Ferries με τους μεταφορείς δεν πήραν παρά μερίδιο 2% έως 5% της αγορά των φορτηγών.

Η Blue Star Ferries σε αίτημα ετήσιας δρομολόγησης επιβατηγού – οχηματαγωγού στα Δωδεκάνησα του Ε/Γ-Ο/Γ Aqua Hercules της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου ΑΕ, διαφώνησε πλήρως στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που έγινε στη Μυτιλήνη στις 10/02/2012, ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχουν συγκοινωνιακές ανάγκες, παρότι εξυπηρετούσε τα Δωδεκάνησα ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΩΣ.

Σε νεότερο αίτημα της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου ΑΕ για δρομολόγηση του Aqua Hercules ως οχηματαγωγό (Φ/Γ-Ο/Γ) σε αντικατάσταση του ετησίως δρομολογημένου Φ/Γ-Ο/Γ ΙΠΠΟΤΗΣ από 11/06/2012 έως 31/10/2012 που πρόκειται να εξεταστεί στο Σ.Α.Σ. 08/06/2012 η  Blue Star Ferries διαφώνησε και με θράσος έγγραψε συγκεκριμένα τα κάτωθι:

‘Η δρομολόγηση αυτή μας βρίσκει αντίθετους διότι η εταιρεία μας έχει ήδη ρυθμίσει τα δρομολόγια της, ούτως ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της γραμμής, συνεπώς όπως καλά γνωρίζετε και όπως η εταιρεία ΝΕΛ παραδέχεται στο αίτημα της, δεν υφίστανται συγκοινωνιακές ανάγκες που θα δικαιολογούσαν μια έκτακτη δρομολόγηση.

Επιπλέον, πρέπει να επισημάνουμε ότι η τυχόν έγκριση έκτακτης δρομολόγησης θα είχε ως αποτέλεσμα της ανάγκη ακύρωσης δρομολογίων μας με σοβαρές συνέπειες, όχι μόνο στη διακίνηση φορτηγών, αλλά και επιβατών, η οποία σημειωτέον και δυστυχώς είναι ιδιαίτερα προβληματική’.

Και έρχεται τώρα το επιστέγασμα του θράσους!

Ξεχνώντας τα ανωτέρω γραπτά της, διότι τώρα δεν την συμφέρουν, ζητά στο αυριανό Σ.Α.Σ. εκπρόθεσμα ετήσια δρομολόγια στη γραμμή Χίου – Μυτιλήνης από 05/07/2012 έως 04/07/2013, κατά παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Ν.2932/2001 (όπως ισχύει σήμερα) που προβλέπει ότι για εκπρόθεσμη δήλωση δρομολόγησης μετά τις 31/01/2011 (όπως είναι η εξεταζόμενη αίτηση) πρέπει να συντρέχουν και να ικανοποιούνται συγκοινωνιακές ανάγκες που δεν καλύπτονται από τα ήδη δρομολογημένα πλοία με τακτική δρομολόγηση ή με συμβάσεις του άρθρου 8.

Η γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη υπερκαλύπτεται από τα ήδη δρομολογημένα πλοία Ε/Γ-Ο/Γ Νήσος Χίος της Hellenic Seaways, Ε/Γ-Ο/Γ European Express, Ε/Γ-Ο/Γ Θεόφιλος της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου ΑΕ με συνολικά 11 δρομολόγια την εβδομάδα και επιπλέον τρία δρομολόγια με το φορτηγό – οχηματαγωγό Πελαγίτης της Αειναύτης Ν.Ε., (δε θα αναφέρουμε εδώ τα τρία εγκεκριμένα δρομολόγια για τη θερινή περίοδο του πλοίου Ε/Γ-Ο/Γ ΤΧΠ Αίολος Κεντέρης, διότι είναι άλλου τύπου πλοίο).

Ποιες συγκοινωνιακές ανάγκες θα καλύψει η έγκριση της εκπρόθεσμης ετήσιας δρομολόγησης του Ε/Γ-Ο/Γ Blue Star Patmos στη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη;;;”, καταλήγει στην ανακοίνωσή της η NEL Lines.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024