Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΈφτασαν το ένα δισεκατομμύριο οι τουρίστες το α' 9μηνο του 2016 ανά τον κόσμο
Τάσεις

Έφτασαν το ένα δισεκατομμύριο οι τουρίστες το α' 9μηνο του 2016 ανά τον κόσμο

Στην Ευρώπη, οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 2% μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2016, με σταθερή ανάπτυξη στις περισσότερες περιοχές. Ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες αγορές εξερχόμενου τουρισμού, η Κίνα, η κορυφαία αγορά του κόσμου, συνεχίζει να ηγείται της ζήτησης, σημειώνοντας διψήφια αύξηση στις τουριστικές δαπάνες (+19%).

Οι προορισμοί ανά τον κόσμο υποδέχθηκαν 956 εκατ. διεθνείς τουρίστες κατά την περίοδο Ιαν. – Σεπτ. 2016, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του UNWTO World Tourism Barometer του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Πρόκειται για 34 εκατ. περισσότερους σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015, δηλαδή αύξηση 4%.

Η ζήτηση για διεθνή τουρισμό παρέμεινε ισχυρή κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, αν και αυξάνεται με κάπως πιο συγκρατημένο ρυθμό. Μετά από ένα καλό ξεκίνημα, η ανάπτυξη ήταν βραδύτερη κατά το β’ τρίμηνο του 2016 για να “πάρει και πάλι τα πάνω” της στο γ’ τρίμηνο του έτους. Ενώ οι περισσότεροι προορισμοί αναφέρουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, άλλοι συνεχίζουν να αγωνίζονται υπό την επίδραση αρνητικών γεγονότων, είτε στη χώρα τους είτε στην ευρύτερη περιοχή τους.

“Ο τουρισμός είναι ένας από τους πιο ανθεκτικούς και ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας, αλλά είναι επίσης πολύ ευάλωτος σε κινδύνους. Ως εκ τούτου, ο τομέας θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται από κοινού με τις κυβερνήσεις και τους ενδιαφερόμενους φορείς για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων, να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά και να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των ταξιδιωτών”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai. “Κανένας προορισμός δεν είναι άτρωτος από κινδύνους. Πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών, δηλαδή εκείνων που σχετίζονται με την ασφάλεια. Και εμείς πρέπει να κάνουμε τον τουρισμό αναπόσπαστο μέρος σχεδίων ανταπόκρισης εκτάκτων αναγκών” πρόσθεσε ο κ. Rifai, ενόψει της Υπουργικής Συνάντησης σχετικά με τα Ασφαλή και Άνετα Ταξίδια (Ministerial Meeting on Safe, Secure and Seamless Travel), που πραγματοποιείται αύριο, 9 Νοεμβρίου, στην World Travel Market, στο Λονδίνο

Ο κ. Rifai επίσης σημείωσε: “Οι πραγματικές κρίσεις συχνά μεγεθύνονται ή διαστρεβλώνονται από παρεξηγήσεις και οι επηρεασμένοι προορισμοί αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, παρά το ότι η παγκόσμια τουριστική ζήτηση παραμένει ισχυρή. Πρέπει να στηρίξουμε τις χώρες αυτές στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, καθώς κάτι τέτοιο θα ωφελήσει το σύνολο του τουριστικού τομέα και την κοινωνία στο σύνολό της”.

Αποτελέσματα ανά περιοχές
Η περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού ήταν πρωτοπόρος στην τουριστική ανάπτυξη, με τις διεθνείς αφίξεις τουριστών να είναι αυξημένες (επισκέπτες με διανυκτέρευση) έως 9% μέχρι το Σεπτέμβριο. Πολλοί προορισμοί σημείωσαν διψήφια αύξηση, με τη Ν. Κορέα (+34%), το Βιετνάμ (+36%), την Ιαπωνία (+24%) και τη Σρι Λάνκα (+15%) να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.

Στην Ευρώπη, οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 2% μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2016, με σταθερή ανάπτυξη στις περισσότερες περιοχές. Παρ’όλα αυτά, οι όποιες διψήφιες αυξήσεις σε προορισμούς όπως η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία αντισταθμίστηκαν από τα αδύναμα αποτελέσματα σε Γαλλία, Βέλγιο και Τουρκία. Κατά συνέπεια, η Βόρεια Ευρώπη αυξήθηκε κατά 6% και η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κατά 5%, ενώ τα αποτελέσματα ήταν πιο αδύναμα στη Δυτική Ευρώπη (-1%) και τη νότια μεσογειακή Ευρώπη (0%).

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Αμερική αυξήθηκαν κατά 4% έως το Σεπτέμβριο. Η Νότια Αμερική (+7%) και η Κεντρική Αμερική (+6%) ήταν στην κορυφή, ακολουθούμενες από την Καραϊβική και τη Βόρεια Αμερική (αμφότερες με αύξηση 4%).

Στην Αφρική (+8%), οι υποσαχάριοι προορισμοί ανέκαμψαν έντονα κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ η Βόρεια Αφρική “ανέβηκε” το γ’ τρίμηνο. Τα διαθέσιμα στοιχεία για τη Μέση Ανατολή δείχνουν μείωση κατά 6% στις αφίξεις, αν και τα αποτελέσματα ποικίλουν από προορισμό σε προορισμό. Τα αποτελέσματα άρχισαν να βελτιώνονται σταδιακά το β’ εξάμηνο του 2016, τόσο στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες αγορές εξερχόμενου τουρισμού, η Κίνα, η κορυφαία αγορά του κόσμου, συνεχίζει να ηγείται της ζήτησης, σημειώνοντας διψήφια αύξηση στις τουριστικές δαπάνες (+19%). Ομοίως, ισχυρά αποτελέσματα εμφανίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες (+9%). Η Γερμανία είχε αύξηση 5% στις τουριστικές δαπάνες, το Ηνωμένο Βασίλειο αύξηση 10%, και η Γαλλία 3%.

Στην υπόλοιπη πρώτη δεκάδα, οι τουριστικές δαπάνες αυξήθηκαν κυρίως στην Αυστραλία και τη Ν. Κορέα (αμφότερες +9%) και κατόπιν στην Ιταλία (+3%). Αντίθετα, οι δαπάνες στη Ρωσική Ομοσπονδία μειώθηκαν κατά 37% και στον Καναδά κατά 2%.

Μετά τις 10 κορυφαίες αγορές, οκτώ ακόμη σημείωσαν διψήφια ανάπτυξη: Αίγυπτος (+38%), Αργεντινή (+27%), Ισπανία (+19%), Ινδία (+16%), Ταϊλάνδη (+15%), Ουκρανία (+15%), Ιρλανδία (+12%) και Νορβηγία (+11%).

UNWTO World Tourism Barometer

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024