Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΗ ανάκαμψη της Ευρώπης στον τομέα του τουρισμού συνεχίζεται
Έρευνα

Η ανάκαμψη της Ευρώπης στον τομέα του τουρισμού συνεχίζεται

Σύμφωνα με την ITB World Travel Trends Report προβλέπεται αύξηση των ταξιδιών προς και από την Ευρώπη. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι κρατήσεις από τουρίστες από τη νότια Ευρώπη έχουν καθοδική πορεία. Ωστόσο, ο αριθμός των επισκεπτών σε αυτές τις χώρες έχει αυξηθεί.

Παρά το γεγονός ότι διάφορες περιοχές της Ευρώπης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, η τουριστική βιομηχανία στην Ευρώπη καταγράφει άνοδο. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της ετήσιας μελέτης ITB World Travel Trends Report, η οποία διεξήχθη από την IPK International κατά παραγγελία της κορυφαίας εμπορικής τουριστικής έκθεσης ITB. Τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαίωσαν αύξηση του αριθμού ταξιδιών προς και από την Ευρώπη. Η πρόβλεψη για το 2014 είναι εξίσου πολύ θετική.

Τα στοιχεία Ιανουαρίου – Αυγούστου για τον εξερχόμενο τουρισμό αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σύγκριση με το 2012, ενώ οι διανυκτερεύσεις εμφανίζουν αύξηση 2%. Αντίθετα, οι δαπάνες των τουριστών σε προορισμούς διακοπών αυξήθηκαν μόνο κατά 1%. Με έναν μέσο όρο 7,9 διανυκτερεύσεις ο αριθμός τους ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 2%. Σημαντικό, όμως, ήταν το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι Ευρωπαίοι έχουν την τάση να κάνουν περισσότερες ολιγοήμερες αποδράσεις, σε συνδυασμό με λιγότερες πολυήμερες διακοπές.

Τα στοιχεία για τις αγορές προέλευσης ποικίλλουν. Η ρωσική αγορά βιώνει μια υγιή αύξηση της τάξης του 12%. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η αγορά στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 5%, ακολουθούμενη από τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και την Ελβετία. Η γερμανική αγορά παρουσίασε αύξηση 2%. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία ήταν χαμηλά στην κατάταξη. Τα ταξίδια των Ιταλών μειώθηκαν επίσης έως και κατά 5%.

Η Νότια Αμερική και ο Ειρηνικός αποτέλεσαν προορισμό για ταξίδια και κατέγραψαν αύξηση 9% και 6% αντίστοιχα. Η αγορά της Βορείου Αμερικής παρέμεινε σχετικά σταθερή, ενώ η αγορά της Καραϊβικής συρρικνώθηκε κατά 8%. Μια ματιά στην ταξιδιωτική βιομηχανία αποκαλύπτει μια αύξηση 3% στα ταξίδια διακοπών και μία ελαφρά μείωση στα επαγγελματικά ταξίδια. Η αγορά ταξιδιών αναψυχής, ιδίως οι χειμερινές διακοπές και τα ταξίδια σε προορισμούς της υπαίθρου, είναι ολοένα και πιο δημοφιλής, ενώ τα city breaks και οι θερινές διακοπές διατήρησαν το μερίδιό τους στην αγορά. Όσον αφορά στους τρόπους κράτησης, οι online κρατήσεις αυξήθηκαν, όπως αναμενόταν, κατά 12%, ενώ οι κρατήσεις με τον παραδοσιακό τρόπο μόνο 3%.

Θετικές οι προβλέψεις για το επόμενο έτος
Οι προβλέψεις για τα ταξίδια το 2014 είναι ιδιαίτερα θετικές. Το 38% των ερωτηθέντων, 2% περισσότερο από ό,τι το 2012, δήλωσε ότι η οικονομική κατάσταση επηρεάζει τα σχέδια των διακοπών τους. Παρ’όλα αυτά, το 28%, το ίδιο ποσοστό με πέρυσι, δήλωσε την πρόθεσή τους να ταξιδέψει στο εξωτερικό περισσότερο. Περίπου το 42% δήλωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει να ταξιδεύει, όπως έκανε και φέτος. Μόνο 9% (2012: 11%) δήλωσε ότι θα ταξιδέψει λιγότερο στο εξωτερικό. Συνολικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις θα παρατηρηθεί αύξηση 3-4% το 2014. Από την άποψη αυτή οι Ρώσοι ταξιδιώτες αναμένονται στην κορυφή της κατάταξης. Προβλέπεται άνοδος 10%.

Ελβετοί, Βρετανοί και Σουηδοί εξέφρασαν επίσης την επιθυμία τους να ταξιδέψουν. Η άνοδος στη γερμανική αγορά θα παραμείνει σταθερή στο 3%, ενώ η πορεία στη Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία θα είναι μέτρια. Η Ισπανία θα επιστρέψει τελικά στην ανάπτυξη, ενώ η ύφεση στην Ιταλία αναμένεται να συνεχιστεί.

Η πορεία του εισερχόμενου τουρισμού είναι εξαιρετικά θετική
Όσον αφορά στις αφίξεις στην Ευρώπη, τα στοιχεία για τη Γηραιά Ήπειρο ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή. Συνολικά, είναι θετικά. Έτσι, στην World Travel Trends Report ITB καταγράφονται περίπου 396 εκατ. διεθνείς αφίξεις κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2013, περίπου 5,4% περισσότερο από το 2012. Η European Travel Commission ανέφερε παρόμοια αποτελέσματα. Μεταξύ των ευρωπαϊακών κορυφαίων χωρών ήταν η Ισλανδία, τη Σλοβακία, τη Σερβία και τη Λετονία, οι οποίες και γνώρισαν διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης.

Η Ρωσία, η Ασία και οι ΗΠΑ ήταν ανάμεσα στις χώρες που συνέβαλαν ιδιαίτερα στον εισερχόμενο τουρισμό. Οι περισσότερες χώρες ανέφεραν αύξηση των επισκεπτών από τις αγορές, όπως τη Ρωσία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, τη Γαλλία και την Ελβετία, ενώ η εικόνα για τους ταξιδιώτες από την Ολλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία ήταν διαφορετική. Η ETC προβλέπει μια συνολική αύξηση της τάξης του 3% για τα ταξίδια στην Ευρώπη το 2014. Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή είναι ανακριβής λόγω της αβέβαιης οικονομικής κατάστασης.

Μια ματιά στις επιδόσεις των επιμέρους χωρών αποκαλύπτει τους νικητές στη νότια Ευρώπη. Ειδικότερα, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Κροατία παρουσίασαν ρυθμούς ανάπτυξης 6-8%. Το 2013 οι επισκέπτες προς την Ιταλία αυξήθηκαν κατά 2,5%. Άνοδος περίπου 3% προβλέπεται για το 2014. Οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης είχαν σταθερή ανάπτυξη και αναμένουν 2-4% για το επόμενο έτος.

Τα στοιχεία για τη Βόρεια Ευρώπη παραμένουν σταθερά. Υπήρξε μια μείωση στις αφίξεις από τη Γερμανία, αλλά αυτό αντισταθμίστηκε από τον αριθμό των επισκεπτών από τη Ρωσία και την Ασία. Οι διεθνείς αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία αυξήθηκαν κατά 5% και 6% αντίστοιχα, με πρόβλεψη για άνοδο 1% και 4% αντίστοιχα για το 2014.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024