Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςETC: Οι Αμερικανοί πρωτοστατούν στην ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού
Τάσεις

ETC: Οι Αμερικανοί πρωτοστατούν στην ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού

Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες που επωφελούνται από τις ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες αναμένεται να οδηγήσουν την ανάκαμψη πολλών ευρωπαϊκών προορισμών αυτό το καλοκαίρι.

Η τουριστική ανάκαμψη της Ευρώπης διατηρεί τη δυναμική της παρά τους αντίξοες πληθωριστικές αυξήσεις, φτάνοντας περίπου το 95% των επιπέδων διεθνών τουριστικών αφίξεων του 2019.

Αν και οι μακροοικονομικές εξελίξεις συμπιέζουν τα πορτοφόλια των καταναλωτών, οι ταξιδιωτικές δαπάνες εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα σε σχέση με άλλες διακριτικές δαπάνες. Μάλιστα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το ¼ των ευρωπαϊκών προορισμών έχουν ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα, όσον αφορά τις αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC) δημοσίευσε πρόσφατα την έκθεσή της «Ευρωπαϊκός Τουρισμός: Τάσεις & Προοπτικές» για το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η οποία παρέχει μια ολοκληρωμένη ανάλυση των τελευταίων τουριστικών και μακροοικονομικών εξελίξεων της γηραιάς Ηπείρου.

Σχολιάζοντας μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ο Miguel Sanz, πρόεδρος της ETC, δήλωσε: «Είναι πολύ ενθαρυντική η θετική ανάκαμψη των διεθνών αφίξεων τουριστών το πρώτο εξάμηνο του 2023. Έχοντας αυτό υπόψη, οι ευρωπαϊκοί προορισμοί πρέπει να είναι έτοιμοι να διαχειριστούν αποτελεσματικά την αυξημένη ζήτηση και την επιστροφή των ταξιδιωτών. Οι τουριστικές στρατηγικές πρέπει να περιλάβουν τη διασπορά των ταξιδιών προκειμένου να υποστηρίξουν τους προορισμούς στην αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού, ενώ παράλληλα να διαδίδουν τα οφέλη του τουρισμού σε λιγότερο δημοφιλής περιοχές. Ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ως κοινωνική, οικονομική και βιώσιμη δύναμη για το κοινό καλό».

Οι καταναλωτές καθοδηγούνται όλο και περισσότερο από τις τιμές

Αυτό το καλοκαίρι, πολλοί καταναλωτές θα λάβουν τις ταξιδιωτικές τους αποφάσεις έχοντας κατά νου το κόστος, καθώς οι ασθενέστερες οικονομικές συνθήκες ασκούν πίεση στους προϋπολογισμούς των ταξιδιωτών. Τα οικονομικά των νοικοκυριών και οι δαπάνες θα παραμείνουν τεταμένες κατά την περίοδο αιχμής των ταξιδιών στην Ευρώπη (Ιούνιος έως Αύγουστος), αλλά αυτό δεν πρέπει να εκτροχιάσει τη συνολική ανάκαμψη.

Οι ταξιδιώτες εξακολουθούν να παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση για ταξίδια παρά τις μακροοικονομικές εξελίξεις. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η άνοδος των τιμών θα συνεχίσει να ωφελεί τους προορισμούς που προσφέρουν μεγαλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής. Πρόσφατα στοιχεία έως τον Μάιο δείχνουν ότι οι προορισμοί με σχέση ποιότητας-τιμής έχουν καλή απόδοση, με τη Σερβία (+27%), τη Βουλγαρία (+21%), το Μαυροβούνιο (+12%) και την Τουρκία (+9%) μεταξύ εκείνων που ηγούνται της ανάκαμψης.

Σε άνοδο οι αερομεταφορές

Η ανάκαμψη του όγκου της εναέριας κυκλοφορίας υστερούσε σε σχέση με τη ζήτηση των καταναλωτών σε όλη την Ευρώπη το 2022 και τις αρχές του 2023. Ωστόσο, με τα στοιχεία έως τον Ιούνιο να δείχνουν ότι η ανάκαμψη πλησιάζει τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην αυξημένη χωρητικότητα των αεροπορικών εταιρειών τόσο σε ευρωπαϊκούς όσο και σε ξένους αερομεταφορείς. Ο ευρωπαϊκός προγραμματισμός πτήσεων επιστρέφει στα προ-πανδημικά επίπεδα του 2019, με προγραμματισμένη χωρητικότητα θέσεων στο 96% αυτό το καλοκαίρι. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα Ευρωπαϊκά διεθνή Χιλιόμετρα Επιβατών εσόδων (RPK) συνέχισαν τη σταθερή ανάκαμψη, επιτυγχάνοντας το 90,8% των επιπέδων του 2019 τον Απρίλιο.

Μένει να δούμε αν η χωρητικότητα των αεροπορικών εταιρειών μπορεί να καλύψει τη ζήτηση αυτό το καλοκαίρι, αν και τα τρέχοντα προγράμματα δείχνουν ότι αυτό θα είναι αρκετό. Ταυτόχρονα, οι πιθανές διακοπές από απεργίες των αερομεταφορών, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και το κλείσιμο του εναέριου χώρου που σχετίζεται με τον πόλεμο εξακολουθούν να δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα για τον κλάδο.

Οι ΗΠΑ οδηγούν την ανάκαμψη των υπερπόντιων ταξιδιών στην Ευρώπη

Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες που επωφελούνται από τις ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες αναμένεται να οδηγήσουν την ανάκαμψη πολλών ευρωπαϊκών προορισμών αυτό το καλοκαίρι. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το 52% των προορισμών που αναφέρουν έχουν ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα αφίξεων τουριστών στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος. Με τον συνεχιζόμενο υψηλό πληθωρισμό και μια πιθανή ύφεση να επιβαρύνει τα αμερικανικά νοικοκυριά, η οικονομική προσιτότητα θα είναι βασικός παράγοντας στην επιλογή ταξιδιωτικού προορισμού από τους παραθεριστές στην Ευρώπη.

Προορισμοί της Νότιας Μεσογείου όπως η Πορτογαλία (+79%), η Τουρκία (+78%) και το Μαυροβούνιο (+43%) έχουν αναφέρει σημαντική αύξηση στις αφίξεις από την αγορά των ΗΠΑ. Στην Ανατολική Ευρώπη, η Λετονία (+135%) και η Πολωνία (+51%) κατέγραψαν επίσης σημαντική αύξηση των αφίξεων από τις ΗΠΑ. Στην περίπτωση της Λετονίας, οι ισχυρές αυξήσεις θα μπορούσαν να συνδέονται με επισκέψεις φίλων και συγγενών από τη λετονική διασπορά που ζουν εκτός Ευρώπης, ενώ δημοσιογράφοι που αναφέρουν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και μια εισροή εθελοντών και στρατιωτικού προσωπικού θα μπορούσαν να συμβάλουν στην απόδοση της Πολωνίας.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024