Τελευταία νέα
ΑρχικήΤεχνολογίαInternet και MobileΗ Επιτροπή μελετά νέους τρόπους εκμετάλλευσης του συστήματος πλοήγησης Galileo
Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Επιτροπή μελετά νέους τρόπους εκμετάλλευσης του συστήματος πλοήγησης Galileo

Με την έλευση του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος πλοήγησης Galileo θα δοθεί νέα ώθηση στις υπηρεσίες δορυφορικής πλοήγησης, εντοπισμού θέσης και χρονικού προσδιορισμού στην παγκόσμια αγορά. Οι υπηρεσίες αυτές προβλέπεταινα ανοίξουν […]

Με την έλευση του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος πλοήγησης Galileo θα δοθεί νέα ώθηση στις υπηρεσίες δορυφορικής πλοήγησης, εντοπισμού θέσης και χρονικού προσδιορισμού στην παγκόσμια αγορά. Οι υπηρεσίες αυτές προβλέπεται<...>να ανοίξουν νέες προοπτικές στους διάφορους εμπορικούς τομείς και να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των πολιτών σε όλο τον πλανήτη. Παράλληλα με την προώθηση της ανάπτυξης νέων εφαρμογών από την ευρωπαϊκή βιομηχανία, το σύστημα Galileo θα δημιουργήσει επίσης πολλές θέσεις απασχόλησης σε όλη την Ε.Ε. Για να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο αυτή η ευκαιρία και να προωθηθεί η οικονομική αυτή προοπτική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, ένα Πράσινο Βιβλίο για τις εφαρμογές της δορυφορικής πλοήγησης. Το έγγραφο αυτό παρέχει σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη την ευκαιρία να διατυπώσουν τη γνώμη τους σχετικά με την ανάπτυξη των εφαρμογών δορυφορικής πλοήγησης, και ιδίως σχετικά με το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο δημόσιος τομέας στη δημιουργία ενός κατάλληλου πλαισίου και στον καθορισμό συγκεκριμένων στόχων γι’αυτές τις εφαρμογές.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jacques Barrot, αρμόδιος για τις Μεταφορές, δήλωσε: “Η πραγματική αξία σε σχέση με το κόστος και τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν να τεθεί σε τροχιά το σύστημα Galileo είναι ότι παρουσιάζει μοναδική ευκαιρία για νέες εφαρμογές, οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα οικονομικά αυτά αποτελέσματα είναι πολύ μεγαλύτερα από το κόστος του ίδιου του συστήματος”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί ένα παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης που ονομάζεται Galileo, το οποίο θα παρέχει, από το 2011, υπηρεσίες εντοπισμού θέσης, ραδιοπλοήγησης και χρονικού προσδιορισμού. Προς το παρόν, ένας πειραματικός δορυφόρος Galileo έχει ήδη τεθεί σε τροχιά, και το 2007 θα ακολουθήσει ο δεύτερος. Το σύστημα Galileo θα είναι πιο προηγμένο, αποτελεσματικότερο και πιο αξιόπιστο από το σημερινό σύστημα GPS (Global Positioning System, το αμερικανικό Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης). Οι εφαρμογές συνεχώς αναπτύσσονται και καλύπτουν όλες τις δραστηριότητες και τους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας. Η αγορά δορυφορικής πλοήγησης, στην οποία το σύστημα Galileo θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, εκτιμήθηκε σε 400 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025.

Η δορυφορική μετάδοση αποτελεί πλέον γεγονός στην τηλεφωνία, την τηλεόραση, τα δίκτυα πληροφορικής, την αεροπορία και τη ναυτιλία, καθώς και σε πολλούς άλλους τομείς. Το φάσμα των εφαρμογών που ανοίγεται στο σύστημα Galileo είναι εξαιρετικά ευρύ και τα πιθανά αποτελέσματα πάρα πολλά. Οι επωφελείς εφαρμογές του θα εξαπλωθούν σε πολλούς τομείς της ζωής μας, από τις κάθε είδους ασφαλείς και αποτελεσματικές μεταφορές (αεροπορικές, θαλάσσιες, οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, ακόμη και τις μετακινήσεις με τα πόδια) έως τη διαχείριση των κρίσεων και των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης· το ίδιο και οι εφαρμογές σε διάφορους εμπορικούς τομείς (γεωργία ακριβείας, ασφάλεια των οικονομικών συναλλαγών μέσω Διαδικτύου, βέλτιστη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος στις γραμμές ηλεκτροδότησης, τουρισμός, κτλ.).

Το Πράσινο Βιβλίο καθορίζει το πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσονται οι εφαρμογές της δορυφορικής πλοήγησης. Συγκεκριμένα, στόχος του είναι να προκαλέσει συζητήσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών και να προωθήσει νέες ιδέες σχετικά με τις δυνατότητες του δημόσιου τομέα να στηρίξει την ανάπτυξη αυτών των εφαρμογών.

Στο εν λόγω έγγραφο θίγονται μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την ανάπτυξη των εφαρμογών, τα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και δεοντολογικά ζητήματα, το κανονιστικό περιβάλλον και άλλα θέματα. Τον Σεπτέμβριο του 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακεφαλαιώσει τα αποτελέσματα της δημόσιας συζήτησης και θα καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης το οποίο θα περιλαμβάνει τα πρακτικά μέτρα που θα προταθούν από το 2008.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει τέσσερις μήνες και θα πραγματοποιηθεί με τα συνήθη μέσα του Διαδικτύου. Παράλληλα, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για νέους εφευρέτες για την προώθηση καινοτόμων ιδεών σχετικά με τη χρήση των τεχνολογιών και υπηρεσιών δορυφορικής πλοήγησης.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024