Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΤην απουσία οργανωμένης τουριστικής πολιτικής επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία

Την απουσία οργανωμένης τουριστικής πολιτικής επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία

Με επερώτηση τους στην βουλή βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέκριναν την κυβέρνηση για αδυναμία αντιμετώπισης της παρατεταμένης κρίσης στον τουρισμό και απουσία οργανωμένης τουριστικής πολιτικής και στρατηγικής ανάπτυξης για τον κλάδο…

Με επερώτηση τους στην βουλή βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέκριναν την κυβέρνηση για αδυναμία αντιμετώπισης της παρατεταμένης κρίσης στον<...> τουρισμό και απουσία οργανωμένης τουριστικής πολιτικής και στρατηγικής ανάπτυξης για τον κλάδο.

Συγκεκριμένα, σε σχετική επερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο υπεύθυνος του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατία κ. Αναστάσιος Λιάσκος και οι Βουλευτές του κόμματος κ.κ. Φουντουκίδου Π., Δεικτάκης Γ., Παυλίδης Α., Σπύρου Σ., Τζαμτζής Ι., Κοντός Α., Παπαδόπουλος Σ., Φλωρίνης Α., Αγγελής Α., Βαρβιτσιώτης Μ., Καλογιάννης Σ., Καραμπινας Κ., Καρασμάνης Γ., Κιλτίδης Κ., Λεονταρίδης Θ., Μπασιάκος Ε., Νάκος Α., Παναγιωτόπουλος Π., Παπαθανασίου Ι., Πάππας Β., Πολύζος Ε., Σκρέκας Θ., Τασούλας Κ., Τσιαρτσιώνης Ν., Τσιπλάκης Κ., Φωτιάδης Η., Γκελεστάθης Ν., Τσίπρας Β., Σαλαγκούδης Γ., τονίζεται το γεγονός ότι ενώ ο ελληνικός τουρισμούς βιώνει τα τελευταία χρόνια μία παρατεταμένη κρίση με ολέθριες επιπτώσεις στη πορεία του κλάδου και αλυσιδωτές επιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας με αποκορύφωμα τη φετινή περίοδο, η οποία θεωρείται σύμφωνα και με τις δηλώσεις των τουριστικών φορέων ως η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών, με μεγάλη μείωση και αφίξεων και διανυκτερεύσεων σε όλους σχεδόν τους τουριστικούς προορισμούς και ακόμη μεγαλύτερη πτώση των τουριστικών εσόδων, η κυβέρνηση αδρανεί.

Συνεχίζοντας οι βουλευτές αναφέρουν ότι αν και επανειλημμένα επισημάνθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία στη κυβέρνηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, με παράλληλη προτροπή για χάραξη ολοκληρωμένης τουριστικής στρατηγικής και λήψη μέτρων ενίσχυσης του κλάδου προς αντιμετώπιση της κρίσης, η κυβέρνηση καλύπτει την απουσία οργανωμένης τουριστικής πολιτικής με αορίστως επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες επιθυμιών και οραμάτων που στη πράξη αποδεικνύονται `γράμμα κενό`.
Η οδυνηρή πραγματικότητα είναι ότι:

  • Οι παρεμβάσεις που έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί προ πολλών ετών σε επίπεδο γενικών και ειδικών υποδομών, επικοινωνιακού σχεδιασμού και αναπτυξιακής νομοθεσίας, καθυστερούν απαράδεκτα.
  • Οι παραδοσιακές αγορές της χώρας φθίνουν και παρατηρείται αδυναμία διείσδυσης του προϊόντος μας σε νέες αγορές.
  • Η οργάνωση και η ανάδειξη των εναλλακτικών και των ειδικών μορφών τουρισμού βρίσκεται σε σπαργανώδη μορφή.
  • Το φαινόμενο της έντονης εποχικότητας μαστίζει το κλάδο.
  • Η διαφήμιση είναι εντελώς πρόχειρη, δυσκίνητη, άκαιρη, με μειωμένα κονδύλια και χωρίς έρευνα αγοράς.
  • Οι εντάξεις και οι απορροφήσεις στα επιχειρησιακά προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ είναι ελάχιστες.
  • Οι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις στο κλάδο είναι μηδενικές.
  • Η ποιότητα των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών είναι υποβαθμισμένη και οι έλεγχοι από τα αρμόδια κρατικά όργανα ανύπαρκτοι.
  • Η τουριστική εκπαίδευση υστερεί και δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της εξελιγμένης τουριστικής αγοράς και των νέων προϊόντων.
  • Η αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του Ε.Ο.Τ. εξελίσεται σε ξεπούλημα από την Ε.Τ.Α. Α.Ε. με θολές και αδιαφανείς διαδικασίες που προκαλούν το κοινό αίσθημα, τραυματίζουν το κύρος της χώρας διεθνώς και αντίκεινται στη συνταγματική νομιμότητα.
  • Η σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η προβολή και η αξιοποίηση του χάνεται οριστικά.
  • Η πολυδιάσπαση, οι πειραματισμοί και ο συνεχιζόμενος διοικητικός κατακερματισμός των κρατικών υπηρεσιών τουρισμού, έχουν δημιουργήσει χαοτική κατάσταση στο χώρο και δεν επιτρέπουν να διαμορφωθεί ενιαία και αξιόπιστη τουριστική πολιτική αφού απουσιάζει ο κεντρικός συντονισμός.

Οι Βουλευτές καταλήγουν ότι η απουσία τουριστικής πολιτικής έχει οδηγήσει στη πτώση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού τουρισμού που παρουσιάζει πλέον εικόνα αποσύνθεσης.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024