Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΠοιες είναι οι τρεις γενιές τουριστών και τα χαρακτηριστικά τους

Ποιες είναι οι τρεις γενιές τουριστών και τα χαρακτηριστικά τους

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΠΑΤΑΓΙΑ – ΣΥΝΕΔΡΙΟ PATA 2006: Σε τρεις γενιές χωρίζονται οι τουρίστες σε παγκόσμιο επίπεδο με ιδιαίτερη έμφαση στους λεγόμενους baby boomers, οι οποίοι διαθέτουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα δύο βασικά στοιχεία που χρειάζεται κάποιος για να ταξιδέψει, τον χρόνο και τα χρήματα. Το δημογραφικό στοιχείο αυτό είναι ένα από τα σπουδαιότερα θέματα…

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΠΑΤΑΓΙΑ – ΣΥΝΕΔΡΙΟ PATA 2006: Σε τρεις γενιές χωρίζονται οι τουρίστες σε παγκόσμιο επίπεδο με ιδιαίτερη έμφαση στους λεγόμενους baby boomers, οι οποίοι<...>διαθέτουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα δύο βασικά στοιχεία που χρειάζεται κάποιος για να ταξιδέψει, τον χρόνο και τα χρήματα. Το δημογραφικό στοιχείο αυτό είναι ένα από τα σπουδαιότερα θέματα με τα οποία ασχολείται το 55ο ετήσιο Συνέδριο της PATA, Pacific Asia Travel Association, με θέμα Changing Lifestyles – New Opportunities, που γίνεται αυτές τις μέρες στην Πατάγια της Ταϊλάνδης.

Οι baby boomers λοιπόν έχουν γεννηθεί μεταξύ του 1940 – 1965, άρα βρίσκονται σε ηλικία που μπορούν να ταξιδέψουν μιας και η υγεία του σύγχρονου ανθρώπου όλο και γίνεται καλύτερη, αλλά διαθέτουν και το χρόνο να το κάνουν αφού αρχίζουν σιγά – σιγά να βγαίνουν στην σύνταξη. Τα κύρια ταξιδιωτικά χαρακτηριστικά τους είναι ότι θέλουν να γνωρίσουν τον τόπο τον οποίο επισκέπτονται, ταξιδεύουν όλο και περισσότερο με tailor made πακέτα, δεν θέλουν να τους υποδέχονται τα ξενοδοχεία και οι προορισμοί ως γηραιά άτομα, ενδιαφέρονται όμως πολύ για τις ιατρικές καλύψεις και παροχές που μπορούν να έχουν στους προορισμούς που ταξιδεύουν, τους αρέσουν τα ταξίδια και η άνεση στις διακοπές, και για να έχουν περισσότερα χρήματα ζουν σε μικρότερα σπίτια ή διαμερίσματα.

Παρόλα αυτά έχουν διαφορετικές ανάγκες και συνήθειες ανάλογα με την ευρύτερη περιοχή, αλλά και τη χώρα από την οποία προέρχονται, την ηλικία, το εισόδημα, και τον τρόπο ζωής τους. Εκείνοι που βρίσκονται μεταξύ των 50-65 ταξιδεύουν περισσότερο σε μακρινούς προορισμούς, και σε city breaks, ενώ εκείνοι που είναι πάνω από 65 ταξιδεύουν σε κοντινότερους προορισμούς και έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία για την ιατρική υποστήριξη του προορισμού.

Όπως τόνισε η κ. Petra Fraatz διευθύντρια για την Ασία, Μέση Ανατολή, και Αφρική του Γερμανικού tour operator Dertour “στη Γερμανία τα επόμενα 30-40 χρόνια αναμένεται ότι ο πληθυσμός όλο και θα γερνάει και η νέα γενιά θα μικραίνει σε αριθμούς”. Αυτή η τάση υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι baby boomers φθάνουν το μισό δισεκατομμύριο άτομα, με αυξητικές τάσεις. “Η επίδραση αυτού του δημογραφικού γεγονότος είναι πολύ σπουδαία για τον τουριστικό κλάδο. Η τουριστική βιομηχανία των χωρών υποδοχής θα πρέπει να προετοιμασθεί για την εξυπηρέτηση αυτών των ανθρώπων”, τόνισε η ομιλήτρια.

Οι άλλες δύο γενιές, η γενιά Χ (1965-1980) και η γενιά Υ (1981-2000), χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι έχουν λιγότερα παιδιά από την γενιά των baby boomers, οι οποίοι όταν ήταν στην ηλικία τους ξόδευαν μεγάλα χρηματικά ποσά για τα παιδιά τους και την εκπαίδευση τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι η γενιά Υ έχει μια τάση να μην ταξιδεύει συχνά, ενώ στην Ιαπωνία όπως τόνισε ο κ. Hidetoshi Kobayashi διευθυντής του Japan Travel Bureau Foundation, “τα άτομα αυτά έχουν το `όνομα` cocoon γιατί είναι κολλημένοι στο σπίτι τους και συνήθως μπροστά από μια οθόνη!”. Η γενιά Χ ταξιδεύει συχνά αλλά επειδή ακόμα είναι στην πρώτη γραμμή της παραγωγικής διαδικασία δεν διαθέτει πολύ χρόνο λόγω εργασίας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024