Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑδειοδότηση, εκπαίδευση και προστασία του επαγγέλματος των ξεναγών ζητούν υπουργική λύση

Αδειοδότηση, εκπαίδευση και προστασία του επαγγέλματος των ξεναγών ζητούν υπουργική λύση

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (Π.Ο.ΞΕΝ.) συμμετείχε με εκπροσώπους την πρόεδρο του Δ.Σ., Ευτυχία Καλαμπουκίδου και τον γεν. γραμματέα, Αλέξανδρο Κολιάδη στη συνάντηση-σύσκεψη, που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην Ρόδο…

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (Π.Ο.ΞΕΝ.) συμμετείχε με εκπροσώπους την πρόεδρο του Δ.Σ., Ευτυχία Καλαμπουκίδου και<...> τον γεν. γραμματέα, Αλέξανδρο Κολιάδη στη συνάντηση-σύσκεψη, που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην Ρόδο, εχθές, παρουσία του υπουργού Τουρισμού, Δημήτρη Αβραμόπουλου και του υφυπουργού Αναστάσιου Λιάσκου. Η Π.Ο.ΞΕΝ. χαιρέτισε την πρωτοβουλία του νέου υπουργού Τουρισμού για διάλογο με τους τουριστικούς φορείς, ευχήθηκε στον κ. Αβραμόπουλο καλή επιτυχία στα καθήκοντά του και επεσήμανε με έγγραφο υπόμνημά της ορισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των επαγγελματιών ξεναγών :

1. Νόμος 3207/03, άρθρ.10, παρ. 32

Με την ψήφιση της παραπάνω διάταξης, επιτρέπεται η έκδοση αδειών ξενάγησης από το Υπ. Πολιτισμού σε μη επαγγελματίες ξεναγούς, χωρίς αμοιβή, γεγονός που θεωρείται από την Π.Ο.ΞΕΝ. αντισυνταγματικό και αφαιρεί από τους διπλωματούχους ξεναγούς σημαντικό τμήμα της εργασίας τους. Επιπλέον εμπλέκονται στην έκδοση αδειών ξενάγησης δύο κρατικοί φορείς, η Γεν. Γραμματεία Τουρισμού στην οποία υπάγονται οι ξεναγοί και η Γεν. Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπ. Πολιτισμού, από τον Δεκέμβριο του 2003 και εντεύθεν, η οποία όμως είναι φορέας άσχετος με την εκπαίδευση και την αδειοδότηση των ξεναγών και τον τουρισμό.

2. Εκπαίδευση ξεναγών

Η δυσλειτουργία που παρατηρείται στην οικονομική διαχείριση των Σχολών Ξεναγών από το έτος 2000 και εντεύθεν, με την μεταβίβαση της αρμοδιότητας εποπτείας των Σχολών Ξεναγών από τον ΕΟΤ στον ΟΤΕΚ, έχει δυσάρεστες συνέπειες για σπουδαστές και καθηγητές. Οι Σχολές Ξεναγών, που επιβραβεύτηκαν επί ΕΟΤ από τον Ευρωπαϊκό CEDEFOP, σαν πρότυπο εκπαίδευσης ξεναγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζουν σήμερα γραφειοκρατικό πρόβλημα λειτουργίας. Τονίζεται επίσης από την Π.Ο.ΞΕΝ. ότι αναβάθμιση των Σχολών Ξεναγών δεν σημαίνει ανωτατοποίηση τους σε άλλη βαθμίδα σπουδών, αλλά αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και οικονομική αυτονομία των Σχολών ανά περιοχή.

3. Ανεργία και προστασία του επαγγέλματος του ξεναγού

Η ανεργία στον κλάδο των ξεναγών είναι δεδομένη, λόγω της εποχικότητας της εργασίας τους και της κρίσης στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια. Στην ανεργία συμβάλλει και η ανάθεση καθηκόντων ξενάγησης σε άτομα μη εκπαιδευμένα και χωρίς άδεια επαγγελματία ξεναγού, για λόγους οικονομικού συμφέροντος. Το αποτέλεσμα είναι η κακή προσφορά τουριστικών υπηρεσιών στον καταναλωτή-τουρίστα, έλληνα και αλλοδαπό, η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή και η παραπληροφόρηση του επισκέπτη για την χώρα μας.

Για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων του κλάδου η Π.Ο.ΞΕΝ. ζητάει την συνεργασία και την βοήθεια του Υπουργείου Τουρισμού.

Επίσης παρόμοιο υπόμνημα με τα προβλήματα του κλάδου απέδωσαν στον υπουργό Τουρισμού οι εκπρόσωποι του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Θήρας, κατά την σύσκεψη των τουριστικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, την περασμένη Τετάρτη 21 Απριλίου 2004.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024