Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑμεση λύση στα φλέγοντα προβλήματα του τουρισμού

Αμεση λύση στα φλέγοντα προβλήματα του τουρισμού

Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Αυγούστου 2004 στην Αθήνα, η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑ), έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο με στόχο την ενημέρωση του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία…

Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Αυγούστου 2004 στην Αθήνα, η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑ), έστειλε επιστολή προς τον υπουργό<...> Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο με στόχο την ενημέρωση του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία της Αττικής στα πλαίσια της εύρυθμης τουριστικής λειτουργίας. Η επιστολή τονίζει χαρακτηριστικά ότι, “η επίλυση των προβλημάτων αυτών θα βοηθήσει ιδιαίτερα στη μεγιστοποίηση της απόδοσης της `φιλοξενίας`, τόσο της Ολυμπιακής Οικογένειας όσο και των μεμονωμένων επισκεπτών.”

Aμεση επίλυση εκκρεμότητας ενίσχυσης εκσυγχρονισμού ξενοδοχείων Β` κατηγορίας και κάτω με 3.000 ευρώ ανά δωμάτιο

Μετά από παλινωδίες της Πολιτείας κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών και ενώ είμαστε μόνο 50 ημέρες πριν τους αγώνες, το θέμα παραμένει ανοικτό παρόλες τις προσπάθειες των τελευταίων δυο μηνών. Ουδείς έχει λάβει χρήματα, με αποτέλεσμα 120 ξενοδοχεία μικρής δυναμικότητας και κατηγοριών, να κινδυνεύουν να είναι ημιτελή κατά τη διάρκεια των αγώνων. Σημειώνουμε ότι το συνολικό ποσό της ενίσχυσης δε θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ.

Πιστοποιητικά Πυρασφάλειας

Επειδή η διαδικασία πιστοποίησης ενός ξενοδοχείου είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και “σχετική”, επιπλέον απαιτούνται περισσότερα του ενός στάδια ελέγχου, είναι απαραίτητη η μεσολάβησή σας για το συντονισμό μεταξύ των συναρμοδίων Υπουργείων (Δημόσιας Τάξης και Τουρισμού), ώστε οι υπηρεσίες πυρασφάλειας της Π.Υ. να ενισχυθούν, έστω και πρόσκαιρα, με επιπλέον προσωπικό και παράλληλα να δοθεί προτεραιότητα στη διεκπεραίωση των αιτήσεων των ξενοδοχειακών μονάδων. Ο συνήθης χρόνος απόκρισης της Π.Υ. σε αιτήσεις ενδιαφερομένων είναι 20 ημέρες, ο οποίος χρόνος, 50 ημέρες πριν τους αγώνες, είναι ιδιαίτερα ασύμβατος με τις ανάγκες και τη ζήτηση που υπάρχει. Παράλληλα, εάν δεν είναι δυνατή η χορήγηση πιστοποιητικού Πυρασφαλείας, λόγω του περιορισμού του χρόνου, σύμφωνα με τη μελέτη για το σύνολο του ξενοδοχείου, να δίνεται η δυνατότητα στην Π.Υ κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων να χορηγεί έγγραφο ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ενεργητικής Πυροπροστασίας του καταλύματος και το οποίο έγγραφο να γίνεται στη συνέχεια αποδεκτό από τον ΕΟΤ για την έκδοση του ΕΣΛ.

Θέμα ελεύθερου χώρου έμπροσθεν των ξενοδοχείων

Επανερχόμαστε για πολλοστή φορά στο σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει και δυσκολεύει την εύρυθμη λειτουργία των ξενοδοχείων. Απαιτείται άμεσα η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τη λύση του. Ειδικά ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και με δεδομένη την αυξημένη ανάγκη συχνών αφίξεων και αναχωρήσεων πελατών από τα ξενοδοχεία καθώς επίσης και για λόγους ασφαλείας, είναι απαραίτητη η διατήρηση του χώρου του δρόμου έμπροσθεν των ξενοδοχείων ελεύθερου από όλα τα οχήματα, ώστε να γίνεται και να λειτουργεί απρόσκοπτα η προσπέλαση επισκεπτών προς αυτά, ενώ παράλληλα θα είναι δυνατή η καλύτερη αστυνόμευση του περιβάλλοντος των ξενοδοχείων χώρου. Η ρύθμιση αυτή δε συνεπάγεται κανένα κόστος για το κράτος.

Παράταση της Απόφασης Αριθ. πρωτ. Τ6563/26-6-2003 του Υφυπουργού Ανάπτυξης μέχρι 31-12-2004

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης με την παραπάνω απόφασή του έδωσε τη δυνατότητα στα ξενοδοχεία να ανανεώνουν το Ε.Σ.Λ. ή να αιτούνται την έκδοση νέου χωρίς την άμεση προσκόμιση της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά εντός οκταμήνου ή έτους, κατά περίπτωση. Οι περιπτώσεις που διελάμβανε η Υπουργική Απόφαση αφορούσαν Ε.Σ.Λ. που έληγαν ή ανανεώνονταν μέχρι 30-4-2003. Λόγω του μακρού χρόνου επεξεργασίας των μελετών από τους αρμόδιους φορείς (Νομαρχία, Περιφέρεια, ΥΠΕΧΩΔΕ) που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά τους 9-10 μήνες, είναι αναγκαίο ενόψει των Ο.Α. να παραταθεί η ισχύς της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης για σήματα που λήγουν ή ανανεώνονται, μέχρι 31/12/2004.

“Παράλληλα με τα παραπάνω θέματα που η αντιμετώπισή τους είναι άμεσης προτεραιότητας,” συνεχίζει η επιστολή “επιθυμούμε να σας εκφράσουμε και τη βαθύτατη ανησυχία μας για τη μεταολυμπιακή τουριστική εποχή της Αττικής. Οι επενδύσεις σε εκσυγχρονισμό και νέα ξενοδοχεία στην Αττική έχουν ξεπεράσει με ιδιωτική χρηματοδότηση τα 1 δις 400 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη νεώτερη οικονομική ιστορία της χώρας μας. Προστέθηκαν 6.000 νέες κλίνες και επαναλειτούργησαν πλέον των 12.000 ανενεργών κλινών. Το συνολικό ξενοδοχειακό δυναμικό της Αττικής θα ξεπερνά στο τέλος του 2004 τα 62.000 κρεβάτια, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού. Ο Συνεδριακός και Εκθεσιακός Τουρισμός είναι μια σημαντική διέξοδος για τη διατήρηση και ανάπτυξη αυτού του σημαντικού ξενοδοχειακού δυναμικού που διαθέτει η Αττική. Για την καθιέρωση της Αττικής ως Συνεδριακού και Εκθεσιακού προορισμού είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός Συνεδριακού και Εκθεσιακού Κέντρου. Το ναυάγιο του εγχειρήματος της δημιουργίας Συνεδριακού και Εκθεσιακού χώρου στο Ελληνικό, θεωρείται πλέον δεδομένο. Ως μόνη συμβατή με την οικονομική πραγματικότητα λύση παρουσιάζεται η μεταολυμπιακή χρήση κάποιας από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις με την παράλληλη μετατροπή της σε Συνεδριακό και Εκθεσιακό χώρο.

Κύριε Υπουργέ, είναι αναγκαιότητα η ανάληψη από μέρους σας αυτής της πρωτοβουλίας για την ίδρυση και λειτουργία στην Αττική ενός Συνεδριακού και Εκθεσιακού χώρου, στα πλαίσια της μεταολυμπιακής εκμετάλλευσης των αθλητικών εγκαταστάσεων. Όλοι οι φορείς του τουρισμού της Αττικής θα είμαστε αρωγοί και υποστηρικτές μιας τέτοιας πρωτοβουλίας σας, η οποία άλλωστε αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση του τουρισμού της Αττικής.”

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024