Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑναγκαία η διασφάλιση της πολιτισμικής αξίας της Αγίας Σοφίας
Ευρωβουλευτές ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Αναγκαία η διασφάλιση της πολιτισμικής αξίας της Αγίας Σοφίας

Tην ανάγκη διασφάλισης της πολιτισμικής αξίας του μνημείου της Αγίας Σοφίας, αλλά και την αποτροπή εκδηλώσεων στο εσωτερικό του που δεν συνάδουν με το πνεύμα και την παράδοση του αναγνωρισμένου […]

Tην ανάγκη διασφάλισης της πολιτισμικής αξίας του μνημείου της Αγίας Σοφίας, αλλά και την αποτροπή εκδηλώσεων στο εσωτερικό του που δεν συνάδουν με το πνεύμα και την παράδοση του αναγνωρισμένου από την Oυνέσκο μνημείου, επεσήμαναν<...>οι ευρωβουλευτές του ΠA.ΣO.K., κα Kατερίνα Mπατζελή και κα Mαριλένα Kοππά με ερώτησή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Mε την ερώτησή τους οι κυρίες Mπατζελή και Kοππά αναφέρονται στα πρόσφατα γεγονότα διοργάνωσης εντός της Αγιά Σοφιάς εκδηλώσεων μόδας, καθώς και επαγγελματικών και τεχνικών εκθέσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας. Kαλούν την Επιτροπή να πάρει θέση ως προς την συμβατότητα των εκδηλώσεων αυτών με τον απαιτούμενο σεβασμό στην μοναδικότητα του μνημείου, αλλά και με τις προενταξιακές δεσμεύσεις της Τουρκίας για σεβασμό στην πολιτισμική πολυμορφία και κληρονομιά.

Περαιτέρω οι ευρωβουλευτές του ΠA.ΣO.K., επισημαίνοντας ότι η Tουρκία έχει αναδειχθεί σε Πολιτισμική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010, με βασικό σημείο αναφοράς και τον ιστορικό χώρο της Αγίας Σοφίας, θέτουν το ερώτημα της ένταξης του ζητήματος της προστασίας του μνημείου στη διαδικασία έγκρισης και κατανομής των κοινοτικών κονδυλίων που θα διατεθούν για δράσεις στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Oι κυρίες Mπατζελή και Kοππά τόνισαν: “Η Επιτροπή θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι οι προενταξιακές δεσμεύσεις της Tουρκίας που συνδέονται με την προστασία και την προώθηση της πολιτισμικής πολυμορφίας, δεν αποτελούν δεσμεύσεις “δεύτερης κατηγορίας” ή προαιρετικής εφαρμογής, αλλά θα πρέπει να αποτελέσουν βασικές προτεραιότητες σύγκλισης με το κοινοτικό κεκτημένο. Ιδιαίτερα ο σεβασμός ενός μνημείου όπως αυτού της Αγίας Σοφίας αποτελεί ζητούμενο όχι μόνο ευρωπαϊκού, αλλά και διεθνούς κύρους, καθώς αναγνωρίζεται ως χώρος παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς από την Oυνέσκο.

Aπαιτούνται συνεπώς άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα από πλευράς Ε.Ε. H παρούσα μάλιστα συγκυρία της ανάληψης και χρηματοδότησης δράσεων στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2010, παρέχει και το κατάλληλο μέσο τόσο για την εξέταση από πλευράς Ε.Ε. της τήρησης του απαιτούμενου σεβασμού προς το μοναδικό αυτό μνημείο όσο και για την δρομολόγηση συγκεκριμένων δράσεων αναστήλωσης και αποκατάστασής του”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024