Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΠολιτιστικόςΣτα 25 ευρώ από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τους τουρίστες στην Αγία Σοφία
Προορισμός

Στα 25 ευρώ από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τους τουρίστες στην Αγία Σοφία

aghia sofia
Αγία Σοφία, εσωτερικό (Φωτό: Τατιάνα Ρόκου)

Η είσοδος για τους αλλοδαπούς που θα εισέρχονται στο ιστορικό τέμενος για τουριστικούς σκοπούς ανέρχεται στα 25 ευρώ.

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα, Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024, η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας για επιβολή εισιτηρίου εισόδου, στα 25 ευρώ, στην Αγία Σοφία για τους αλλοδαπούς τουρίστες.

Το τουρκικό υπουργείο διαχωρίζει την είσοδο για όσους που θα εισέρχονται στο μνημείο ως προσκυνητές και εκείνους που θα το επισκέπτονται για πολιτιστικούς ή τουριστικούς σκοπούς.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αναφέρει: “Στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης και προστασίας του μνημείου που ξεκίνησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Έρσοϊ προβλέπεται η εγκατάσταση εκδοτηρίου εισιτηρίων σε συγκεκριμένο μέρος που έχει ήδη προετοιμαστεί για τους επισκέπτες και θα τεθεί σε λειτουργία στις 15 Ιανουαρίου. Επιπλέον έχει γίνει η εγκατάσταση καμερών ασφαλείας, συστημάτων ανίχνευσης πυρκαγιάς καθώς και συστημάτων ανακοίνωσης έκτακτης ανάγκης, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας κατά μήκος της διαδρομής περιήγησης στα αξιοθέατα του τεμένους”.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται: “Οι υπήκοοι της Τουρκικής Δημοκρατίας που θα επισκέπτονται για σκοπούς θρησκευτικής λατρείας το τέμενος θα συνεχίσουν να εισέρχονται δωρεάν από την προβλεπόμενη για αυτό το λόγο είσοδο”.

Οι είσοδοι θα ελέγχονται μέσω της σήραγγας και της ράμπας εισόδου κάτω από τον Μιναρέ Βαγιαζήτ ΙΙ στη νότια πρόσοψη και οι επισκέπτες θα εισέρχονται στο κεντρικό κτίριο και θα εξέρχονται μέσω της ράμπας στη βορειοανατολική κατεύθυνση.

Ακόμη, εργασίες καθαρισμού και συντήρησης έχουν πραγματοποιηθεί στα μαρμάρινα καλύμματα και τα ξύλινα κιγκλιδώματα στο πάτωμα του μνημείου από αναστηλωτές και συντηρητές υπό την έγκριση και τη συμβουλή του Επιστημονικού Συμβουλίου.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024