Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΠαρουσίασηBeyoglou Culture Route Festival: Η Τουρκία διευρύνει τους τουριστικούς της ορίζοντες μέσω του πολιτισμού
Πολιτισμός

Beyoglou Culture Route Festival: Η Τουρκία διευρύνει τους τουριστικούς της ορίζοντες μέσω του πολιτισμού

Atatürk Cultural Centre
Atatürk Cultural Centre

Όλες οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ είναι ανοιχτές στο κοινό, χωρίς εισιτήριο.

Το Beyoglou Culture Route Festival πραγματοποιήθηκε από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη, την 8η πόλη των 11 συνολικά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Τα Φεστιβάλ Culrture Route διοργανώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας για να επιστήσουν την προσοχή στην πολιτιστική, αρχιτεκτονική και ιστορική κληρονομιά των πόλεων, ενώ παρουσιάζουν ελκυστικές τέχνες και πολιτιστικές εμπειρίες σε διαφορετικά κοινά.

Τα Festivals Culture Route ξεκίνησαν με το Beyoğlu Culture Route Festival πριν από δύο χρόνια για να συμβάλουν στη διεθνή αξία της επωνυμίας της χώρας. Τα φεστιβάλ, τα οποία επεκτάθηκαν με εκδηλώσεις χωρίς αποκλεισμούς σε 5 πόλεις (Τσανάκαλε, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Ικόνιο και Ντιγιάρμπακιρ) πέρυσι, πραγματοποιούνται φέτος σε 11 πόλεις. Περισσότερες από 4.000 εκδηλώσεις προγραμματίζονται το 2023, με τη συμμετοχή σχεδόν 30.000 καλλιτεχνών σε περισσότερους από 500 χώρους στα φεστιβάλ σε Nevşehir, Τραπεζούντα (Trabzon), Erzurum, Çanakkale, Gaziantep, Άγκυρα, Ικόνιο, Ντιγιαρμπακίρ, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και Αττάλεια.

Photography Istanbul

Photography Istanbul. “We Ran Into Each Other’, έκθεση στο Μετρό της Κωνσταντινούπολης (Taksim Sanat).Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Nuri Ersoy δήλωσε ότι το φεστιβάλ θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο το φθινόπωρο και την άνοιξη. Ο υπουργός παρευρέθηκε στα εγκαίνια των εκθέσεων στο Atatürk Cultural Center (AKM), το Gezi Park, το ξενοδοχείο Taksim Maksim Sofitel Hotel, το τζαμί Taksim Mosque και το Galataport, στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Σχολιάζοντας στον Τύπο μετά τα εγκαίνια, ο υπουργός δήλωσε ότι με την επαναλειτουργία του AKM ολοκληρώθηκε ο τελευταίος σύνδεσμος στη διαδρομή του Πολιτιστικού Δρόμου Beyoğlu. “Επί του παρόντος, εκατοντάδες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε 17 διαφορετικές τοποθεσίες με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.000 καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των 64 ημερών”. Και συνέχισε: “Με τέτοιες εκδηλώσεις θα αυξάνουμε κάθε χρόνο τη βαρύτητα του φεστιβάλ μας και θα το κάνουμε διεθνές brand. Ας ελπίσουμε ότι θα κάνουμε ένα από τα πιο επώνυμα φεστιβάλ, αυτό του Beyoğlu της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια στην Τουρκία και τον κόσμο”.

Τονίζοντας ότι ένα πολύ μεγαλύτερο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη, ο κ. Ersoy είπε: “Θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε πολλούς επισκέπτες από τον κόσμο στην περιοχή μας (…) Μετά από μια μακρά περίοδο πανδημίας, θέλαμε να δώσουμε ένα μήνυμα στον κόσμο. Αυτό που επλήγη περισσότερο από την πανδημία ήταν οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Ας ελπίσουμε ότι θα το κάνουμε διεθνές εμπορικό σήμα το συντομότερο δυνατό”.

Ο κ. Ersoy συνοδευόταν από τους υφυπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού Özgül Özkan Yavuz και Ahmet Misbah Demircan, τον επαρχιακό διευθυντή Πολιτισμού και Τουρισμού Coşkun Yılmaz και τον δήμαρχο του Beyoğlu της Κωνσταντινούπολης, Haydar Ali Yıldız.

Στο πλαίσιο του Beyoglou Culture Route Festival, έλαβαν χώρα 42 διαφορετικές εκθέσεις στις πολιτιστικές “στάσεις”. Μερικοί από τους χώρους που συμμετείχαν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη είναι:

Pera Museum

Pera Museum

Το Pera Museum που εγκαινιάστηκε στις 8 Ιουνίου 2005 είναι ένα ιδιωτικό μουσείο που ιδρύθηκε από το Ίδρυμα Suna και İnan Kıraç και έχει εξελιχθεί σε ένα κορυφαίο και διακεκριμένο πολιτιστικό κέντρο σε μια από τις πιο ζωντανές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης. Στεγασμένο στην ιστορική συνοικία Tepebaşı, το εντυπωσιακό κτίριο σχεδιάστηκε αρχικά ως Bristol Hotel, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Αχιλλέα Μανούσσο. Ο αναστηλωτής και αρχιτέκτονας Sinan Genim ήταν επικεφαλής της ανακαίνισής το το 2003. Η μετατροπή του εσωτερικού σε ένα μοντέρνο και πλήρως εξοπλισμένο μουσείο συνδυάζεται μοναδικά με τη διατήρηση της εξωτερικής πρόσοψης, διαφυλάσσοντας ένα αναπόσπαστο μέρος της αρχιτεκτονικής της Κωνσταντινούπολης.

Pera Museum

Μέσα από τις τρεις μόνιμες συλλογές του Ιδρύματος Suna και İnan Kıraç, “Orientalist Paintings”, “Anatolian Weights and Measures” και “Kütahya Tiles and Ceramics”, το Pera Museum επιδιώκει όχι μόνο να αναδείξει την αισθητική ομορφιά αυτών των συλλογών αλλά και να δημιουργήσει έναν διάλογο με το κοινό σχετικά με τις αξίες και τις ταυτότητες που περικλείουν. Χρησιμοποιώντας ένα πλήρες φάσμα καινοτόμων μεθόδων, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων, δημοσιεύσεων, οπτικοακουστικών εκδηλώσεων, μαθησιακών δραστηριοτήτων και ακαδημαϊκών έργων, επιτυγχάνεται ο στόχος αυτός για τις μελλοντικές γενιές.

Istanbul Modern

Το Istanbul Modern είναι ένα από τα πρώτα μουσεία μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στην Κωνσταντινούπολη, προσελκύοντας λάτρεις της τέχνης, αλλά και τουρίστες. Το νέο κτίριο του Istanbul Modern, σχεδιασμένο από τον παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα μουσείων Renzo Piano, αντικαθιστά την αρχική μουσειακή δομή στην ακριβή τοποθεσία – μια παλιά τελωνειακή αποθήκη στην προκυμαία του Βοσπόρου.

Istanbul Modern

Τα νερά του Βοσπόρου και οι αντανακλάσεις του φωτός ενέπνευσαν τα σχέδια του μουσείου. Στο ισόγειο του λειτουργούν καφενείο, μουσειακό κατάστημα, βιβλιοθήκη, σημεία ενημέρωσης και χώροι εκπαιδευτικών εργαστηρίων. Ενώ ο πρώτος όροφος φιλοξενεί φωτογραφίες, αναδυόμενες γκαλερί, γραφεία προσωπικού και αίθουσες εκπαίδευσης και εκδηλώσεων, ο δεύτερος όροφος καλωσορίζει τους επισκέπτες με μόνιμες και προσωρινές γκαλερί εκθέσεων. Το Istanbul Modern παρουσιάζει γενικά αφηρημένα έργα ζωγραφικής, πορτρέτα, γλυπτά και φωτογραφίες από ντόπιους καλλιτέχνες και δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Istanbul Museum of Painting and Sculpture

Το Μουσείο Ζωγραφικής και Γλυπτικής της Κωνσταντινούπολης (IMPS) βρίσκεται στην περιοχή Tophane της ευρωπαϊκής πλευράς της πόλης και αποτελεί μέρος του μεγάλου συγκροτήματος Galataport. Το μουσείο στεγαζόταν αρχικά στην έπαυλη του διαδόχου το θρόνου, που βρίσκεται κοντά στο παλάτι Dolmabahçe, στη συνοικία Beşiktaş της Κωνσταντινούπολης.

Οι συλλογές του μουσείου παρουσιάζουν ένα πανόραμα της ιστορίας της τουρκικής τέχνης από τα τέλη της Οθωμανικής περιόδου του 19ου έως τα τέλη του 20ού αιώνα.

İstanbul Painting and Sculpture Museum

Ως το πρώτο μουσείο εικαστικών τεχνών της Τουρκίας, το Μουσείο Ζωγραφικής και Γλυπτικής της Κωνσταντινούπολης ιδρύθηκε στο Παλάτι Dolmabahçe στις 18 Ιουλίου 1937 και τα εγκαίνια έγιναν από τον Κεμάλ Ατατούρκ στις 20 Σεπτεμβρίου 1937, ενώ η διοίκησή του ανατέθηκε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών (Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Mimar Sinan).

Το Μουσείο Ζωγραφικής και Γλυπτικής της Κωνσταντινούπολης, το οποίο περιείχε 320 έργα στη συλλογή της πρώτης του έκθεσης το 1937, έφτασε σήμερα να περιλαμβάνει σχεδόν 12.000 έργα μέσω δωρεών και αγορών. Ενώ επεκτείνει τη συλλογή του από το 1937, έδωσε επίσης έργα από τις συλλογές του για να δημιουργηθούν οι πρώτες γκαλερί ζωγραφικής στην Ανατολία, στο πλαίσιο της πολιτιστικής πολιτικής της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Atatürk Cultural Centre

Το Πολιτιστικό Κέντρο Atatürk (AKM), που χτίστηκε αρχικά το 1969, άνοιξε ξανά το 2021 μετά από 2,5 χρόνια εργασιών ανακατασκευής από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Το κέντρο είναι πιο ζωντανό από ποτέ με τη πρόσφατα σχεδιασμένη σύγχρονη δομή του από τον αρχιτέκτονα Murat Tabanlıoğlu. Ως το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό κέντρο στην Τουρκία και ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, το AKM στην πλατεία Taksim καλωσορίζει μια σειρά καλλιτεχνών και παρουσιάζει ενδιαφέρουσες παραστάσεις στο πρόγραμμά του.

Ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του νεόκτιστου συγκροτήματος AKM είναι η κόκκινη σφαίρα που στεγάζει μια αίθουσα όπερας 2.040 θέσεων. Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στα κεραμικά του καλλιτέχνη κεραμικής Sadi Diren από το παλιό κτίριο AKM και σχεδιασμένο ειδικά για το AKM, τα εμβληματικά κεραμικά κατασκευάστηκαν στο Çanakkale. Κάθε ειδικά σχεδιασμένο κεραμικό πλακίδιο (από το σύνολο 15.000) κατασκευάστηκε χειροποίητα στο Atölye Kale, το οποίο δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει την πρόσβαση στην εργασία γυναικών που αναζητούν ευκαιρίες απασχόλησης.

Εκτός από την Όπερα, το νέο κτίριο AKM περιλαμβάνει την αίθουσα θεάτρου 781 θέσεων, την γκαλερί AKM 410 τ.μ., την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων AKM, το Κέντρο Τέχνης για παιδιά, τη Μουσική Πλατφόρμα, στούντιο ηχογράφησης και δύο βιβλιοθήκες. Ενώ η Πινακοθήκη και η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων είναι δύο μοναδικά αξιοθέατα για εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, η Μουσική Πλατφόρμα φιλοξενεί μακροχρόνιες εκθέσεις για τη μουσική και την ιστορία της. Με αποστολή την προώθηση των τεχνών σε νεαρή ηλικία, το Παιδικό Κέντρο Τέχνης της AKM στοχεύει να προσεγγίσει παιδιά ηλικίας 4-6 ετών μέσω πολλών εργαστηρίων.

Τα ιδρύματα του νέου ΑΚΜ περιλαμβάνουν την Προεδρική Χορωδία Κλασικής Τουρκικής Μουσικής, την Κρατική Όπερα και Μπαλέτο της Κωνσταντινούπολης, το Κρατικό Θέατρο της Κωνσταντινούπολης, την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Κωνσταντινούπολης και το Κρατικό Τουρκικό Μουσικό Σύνολο της Κωνσταντινούπολης, που συνδέεται με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Μουσείο Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης (Atlas Cinema)

Το κτίριο που φιλοξενεί τον κινηματογράφο Atlas φιλοξενεί επίσης ένα μοναδικό μουσείο. με σκηνές από τουρκικές ταινίες γεμάτες νοσταλγία, καθώς και πολλές αναμνήσεις σχετικά με αυτές, το Atlas Cinema εισάγει ένα νέο μουσείο στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή στην Κωνσταντινούπολη. Ένα από τα πρώτα παραδείγματα της περιόδου αναδιοργάνωσης του Beyoğlu, το κτίριο παρουσιάζει νεοκλασικές επιρροές του 19ο αι. Οι εντυπωσιακές διακοσμήσεις οροφής, τα μαρμάρινα τζάκια και τα γύψινα ανάγλυφα αντικατοπτρίζουν το αρχιτεκτονικό στυλ της εποχής του. Γνωστό και ως Μέγαρο Koceyen, το κτίριο πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε ως χειμερινή κατοικία το 1870 από τον Agop Koceyan, ο οποίος ήταν εξέχων επιχειρηματίας εκείνη την εποχή. Αργότερα εξυπηρετούσε τις δυνάμεις κατοχής του αγγλικού στρατού ως δικαστήριο το διάστημα 1918-1922 και μετατράπηκε μετέπειτα στη Γενική Διεύθυνση PTT.

cinema-museum

Το Atlas Passage, όπου βρίσκεται το σημερινό μουσείο, μετατράπηκε σε κέντρο τεχνών και ψυχαγωγίας μετά τις επισκευές το 1932. Το Atlas Cinema είναι ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά “σπίτια” στο Beyoğlu, με χωρητικότητα 1.860 θέσεων. Το κτίριο παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού το 1992 και μια ολοκληρωμένη αποκατάσταση ξεκίνησε το 2019. Η ιδέα ενός μουσείου κινηματογράφου, που γεννήθηκε την περίοδο της αποκατάστασης, βοήθησε στη δημιουργία ενός κέντρου που θα έριχνε φως στον πολιτισμό και την καλλιτεχνική ζωή της Κωνσταντινούπολης από κάθε άποψη.

Ενώ οι δύο πρώτοι όροφοι λειτουργούν ως μόνιμο μουσείο, ο τρίτος φιλοξενεί προσωρινές εκθέσεις. Από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα του μουσείου είναι οι φιγούρες Τούρκων ηθοποιών παλαιότερων εποχών, προσωπικά αντικείμενα επιφανών σκηνοθετών, καθώς και αφίσες ταινιών. Το Istanbul Cinema Museum είναι το πρώτο μουσείο που χρησιμοποιεί εφαρμογή ψηφιακής μνήμης και προσφέρει μέσω αυτής μια δεξαμενή πληροφοριών για πολλούς ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, παραγωγούς και άλλους εργαζόμενους στον κινηματογράφο.

Στην αίθουσα προσωρινών εκθέσεων του Μουσείου Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης και στα πλαίσια του φεστιβάλ, λαμβάνει χώρα η έκθεση “Fans of the Galaxy” (1η Οκτωβρίου 2023 – 1η Φεβρουαρίου 2024), μια συλλογή με περισσότερα από 600 αντικείμενα που συγκεντρώθηκαν σε βάθος 40ετίας από αφοσιωμένους θαυμαστές και βυθίζει τους επισκέπτες στο σύμπαν του “Star Wars”.

Meşher Exhibition Space

Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Vehbi Koç (VKV), το Meşher άνοιξε τις πόρτες του τον Σεπτέμβριο του 2019 ως εκθεσιακός χώρος. Το χαρακτηριστικό ιστορικό κτίριο του Meşher, ανακαινισμένο μεταξύ 2007 και 2009, στέγασε τον χώρο σύγχρονης τέχνης Arter της VKV μέχρι το 2018. Βρίσκεται στο ιστορικό και πολιτιστικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στον πεζόδρομο Istiklal και πήρε το όνομά του από την οθωμανική τουρκική λέξη που σημαίνει “εκθεσιακός χώρος”. Έχει ως στόχο να αυξήσει την κατανόηση και την εκτίμηση ενός ολοένα και μεγαλύτερου κοινού, οδηγώντας το σε πολιτιστική ευαισθητοποίηση.

Meşher Exhibition Space

Η νέα έκθεση του Meşher “Istanbul as Far as the Eye Can See: Views Over Five Centuries” (20 Σεπτεμβρίου 2023 – 26 Μαΐου 2024) διοργανώθηκε υπό την επιμέλεια των Şeyda Çetin και Ebru Esra Çözüm. Βασισμένη σε μια επιλογή από περισσότερα από 100 σπάνια έργα από τη Συλλογή Ömer Koç, η έκθεση εκτείνεται σε 500 χρόνια, από τον 15ο αιώνα – όταν η Κωνσταντινούπολη έγινε η πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – έως το α’ τέταρτο του 20ού αιώνα. Πίνακες και χαρακτικά, μαζί με σπάνια βιβλία, άλμπουμ, πανοραμικές φωτογραφίες, ακόμη και αναμνηστικά της Κωνσταντινούπολης, προσφέρουν στους επισκέπτες μια πλούσια οπτική καταγραφή της Πόλης. Παραθέσεις από γραπτές πηγές συνοδεύουν τις οπτικές αναπαραστάσεις, δημιουργώντας έναν “διάλογο” μεταξύ των δυτικών προοπτικών και της οθωμανικής/τουρκικής λογοτεχνίας του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

Grand Pera Cercle D’orient

Το Cercle d’Orient, (Serkildoryan), γνωστό και ως Grand Club, χτίστηκε ως κατοικία από τον Αβραάμ Πασά, έναν πολιτικό που έζησε μεταξύ 1833 και 1918 και έπαιξε ρόλο στις σχέσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τη Δύση. Την αρχιτεκτονική του ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Alexandre Vallaur που συνδύασε στα έργα του τον οθωμανικό πολιτισμό με τις δυτικές αξίες. Το κτίριο, με την ευρύτερη πρόσοψη στην οδό Istiklal, άνοιξε το 1883, φιλοξένησε αργότερα το Cercle d’Orient (Big Club), το οποίο ήταν γνωστό ως ένας από τους πρώτους κοινωνικούς συλλόγους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και πήρε το όνομά του από εκεί.

Grand Pera Cercle D'orient

Το Cercle d’Orient φιλοξένησε, στα πλαίσια του φεστιβάλ, την έκθεση Digital Art “From Scetch to Pixel”.

“Αντανακλώντας” τόσο το νεοκλασικό όσο και το μπαρόκ στυλ, το κτίριο συμπεριλήφθηκε σε μια σειρά ανακατασκευών το 2009 μαζί με τον κινηματογράφο Emek. Επίσημα εγγεγραμμένο ως ιστορικό κτίριο πρώτου βαθμού, το Cercle d’Orient άνοιξε στο κοινό τον Μάιο του 2016 μετά την αποκατάστασή του. Το Grand Pera ξεχωρίζει ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά κέντρα στο Beyoğlu και την Κωνσταντινούπολη με το φουαγιέ μήκους 1.250 μέτρων, τα 8 σαλόνια κινηματογράφου με συνολικά 800 θέσεις, ένα θέατρο 150 θέσεων (και συνολική χωρητικότητα 1.550 καθίσματα). Το κτίριο, εκτός από τις πολλές αίθουσες εκδηλώσεών του που εξυπηρετούν εκδηλώσεις πολιτισμού, τεχνών, μόδας, γαστρονομίας και ψυχαγωγίας, στεγάζει επίσης το Madame Tussauds, το διάσημο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024