Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔιαπληκτισμοί για τις καταχωρήσεις της «Πάτρα 2006» σε έντυπα της Αθήνας

Διαπληκτισμοί για τις καταχωρήσεις της «Πάτρα 2006» σε έντυπα της Αθήνας

Πόλεμος δηλώσεων έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες μεταξύ φορέων της Πάτρας, με αφορμή καταχωρήσεις για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα `Πάτρα 2006` σε καθημερινά έντυπα της Αθήνας. Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι […]

Πόλεμος δηλώσεων έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες μεταξύ φορέων της Πάτρας, με αφορμή καταχωρήσεις για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα `Πάτρα 2006` σε καθημερινά έντυπα της Αθήνας. Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι δηλώσεις<...>ορισμένων πολιτικών προσώπων του τόπου, που αναφέρονται σε δημοσίευμα της ΕΡΤ.

Ο πρώην Δήμαρχος Πατρέων, κ. Ανδρέας Καράβολας, υποστήριξε ότι δεν υφίσταται πλέον φορέας της Πολιτιστικής και για τις οποιεσδήποτε μορφές καταχωρήσεων δεν έχει την ευθύνη το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά οι εκκαθαριστές και ο υπουργός Πολιτισμού.

Ο Νομάρχης, κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος, υποστήριξε ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει να προκαλούν την κοινή γνώμη και την ευθύνη έχει ο υπουργός Πολιτισμού, καθώς και οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι θα πρέπει να τοποθετηθούν γι΄ αυτό το ζήτημα.

Ο πρώην υφυπουργός Παιδείας, κ. Γιώργος Θωμάς, χαρακτήρισε εξωφρενικό το περιστατικό και επεσήμανε με νόημα ότι οι καταχωρήσεις θεωρούνται “προπληρωμές για άλλου είδους δουλειές το επόμενο χρονικό διάστημα”.

Ο βουλευτής της Ν.Δ, κ. Νίκος Νικολόπουλος, τόνισε ότι υπάρχει μείζον ζήτημα και θα πρέπει να ασχοληθεί μ΄ αυτό η Δικαιοσύνη.

Ο επικεφαλής της παράταξης `Τώρα για την Πάτρα`, κ. Γιάννης Δημαράς, αναφέρθηκε κυρίως στο οικονομικό μέρος, τονίζοντας ότι, ενώ οι υπεύθυνοι της Πολιτιστικής υποστήριζαν πως δεν υπήρχαν χρήματα, τώρα προβάλουν την Πολιτιστική εκ των υστέρων και από μακριά.

Απαντώντας στις παραπάνω δηλώσεις, ο οργανισμός `Πάτρα 2006` προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση, επισημαίνοντας πως μέσω των καταχωρήσεων αυτών προβάλλεται η ολοκλήρωση της διοργάνωσης του θεσμού και η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της Πάτρας ως λιμάνι πολιτισμού, μέσα από δράσεις της ανάδοχης Κοινοπραξίας `Πάτρα – Πολιτισμός`, κατόπιν διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού:

“Σε μερίδα του τοπικού τύπου εμφανίστηκαν δημοσιεύματα, με τα οποία επιδιώκεται η συκοφάντηση του Οργανισμού Πάτρα 2006 για τις καταχωρήσεις στον Αθηναϊκό Τύπο πανελλήνιας κυκλοφορίας, με τις οποίες προβάλλεται η ολοκλήρωση της διοργάνωσης του θεσμού και η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της Πάτρας ως λιμάνι πολιτισμού.

Και αυτή η προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος δυσοσμίας και καχυποψίας σε βάρος της διοργάνωσης του θεσμού και της πόλης πέφτει στο κενό για τους εξής λόγους:

Η καμπάνια προβολής του θεσμού στα Αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης πανελλήνιας κυκλοφορίας είχε ανατεθεί στην Ανάδοχο Κοινοπραξία Πάτρα – Πολιτισμός ύστερα από διεθνή διαγωνισμό. Η καμπάνια αυτή αποτελούσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής τόσο σε σχέση με την έναρξη του Πάτρα 2006 όσο και με την εξέλιξη του Προγράμματος σε επιμέρους κύκλους εκδηλώσεων, αλλά και σε σχέση με τη λήξη της διοργάνωσης του θεσμού. Οι καταχωρήσεις για τις οποίες συκοφαντείται ο Οργανισμός , δεν είναι τίποτα άλλο παρά εκτέλεση των συμβατικών υποχρεώσεων της Αναδόχου Κοινοπραξίας απέναντι στον Οργανισμό σε σχέση με την προβολή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας κατά τη λήξη της διοργάνωσης από την Πάτρα.

Τόσο ο διεθνής διαγωνισμός ανάθεσης της προβολής του Οργανισμού στην Ανάδοχο Κοινοπραξία, όσο και η ολοκληρωμένη καμπάνια προβολής του θεσμού έχουν εγκριθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού και από το Διοικητικό Συμβούλιο, εδώ και ενάμισι χρόνο, ενώ οι σχετικές δαπάνες εμπεριέχονται στον επίσης εγκεκριμένο προϋπολογισμό του έτους 2006.

Οι εντολές υλοποίησης της καμπάνιας έχουν δοθεί ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2006 με χρόνο δημοσίευσης τις ημέρες που ακολουθούν τη λήξη της διοργάνωσης.

Με τις συγκεκριμένες καταχωρήσεις, των οποίων το περιεχόμενο αποφεύγουν επιμελώς να επαναλάβουν τα συκοφαντικά δημοσιεύματα, προβάλλεται η πόλη της Πάτρας ως λιμάνι πολιτισμού και τονίζεται ότι «θέλουμε να κρατήσει για πάντα!».

Αναμφισβήτητα, αυτός είναι και ο σκοπός της ύπαρξης του θεσμού των πολιτιστικών πρωτευουσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός ήταν και ο σκοπός της ανάθεσης της διοργάνωσης στην πόλη της Πάτρας.

Αν μερίδα θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων της Πάτρας αισθάνεται την ανάγκη να εμποδίσει και να πλήξει κάθε ευκαιρία της πόλης για πολιτιστική ανάπτυξη, σίγουρα έχει λόγο να ενοχλείται από την προβολή της πόλης ως λιμάνι πολιτισμού, διότι σε ένα τέτοιο λιμάνι δεν θα μπορεί να έχει θέση στο μέλλον”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024