Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΜαγνησία: Τρίτος πόλος ανάπτυξης στην Κεντρική Ελλάδα
Τουριστικό Πανόραμα 2008

Μαγνησία: Τρίτος πόλος ανάπτυξης στην Κεντρική Ελλάδα

«Η Μαγνησία επιδιώκει να αναδειχθεί σε σημαντικό περιφερειακό βιομηχανικό σύμπλεγμα, κέντρο υπηρεσιών, εκπαίδευσης, έρευνας και τεχνολογίας, σημαντικό προορισμό πολλαπλών μορφών τουρισμού και αναψυχής, περιοχή επώνυμης, ποιοτικήςκαι περιβαλλοντικά ευαίσθητης γεωργίας, νομό […]

«Η Μαγνησία επιδιώκει να αναδειχθεί σε σημαντικό περιφερειακό βιομηχανικό σύμπλεγμα, κέντρο υπηρεσιών, εκπαίδευσης, έρευνας και τεχνολογίας, σημαντικό προορισμό πολλαπλών μορφών τουρισμού και αναψυχής, περιοχή επώνυμης, ποιοτικής<...>και περιβαλλοντικά ευαίσθητης γεωργίας, νομό υψηλής ποιότητας περιβάλλοντος και διαβίωσης, κέντρο πολιτισμικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και κύριο συστατικό του τρίτου πόλου ανάπτυξης της χώρας. Οι στόχοι αυτοί απαιτούν ένα σύνολο δράσεων, οι οποίες θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό συνέργιας, συμπληρωματικότητας και αποτελεσματικότητας”. Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο νομάρχης Μαγνησίας κ. Απόστολος Παπατόλιας, στο πλαίσιο συμμετοχής της Μαγνησίας, ως τιμώμενης περιοχής στην έκθεση «Τουριστικό Πανόραμα 2008». Ο κ. Παπατόλιας τόνισε πως είναι έτοιμο το Επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Νομού, το οποίο εκπόνησε για λογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρόκειται να τεθεί σε δημόσιο διάλογο, το επόμενο διάστημα.

Είναι ανάγκη, εξήγησε ο κ. Παπατόλιας, και έχει επισημανθεί από πολλούς, η ανάγκη ανάδειξης ενός τρίτου πόλου ανάπτυξης στην Κεντρική Ελλάδα. Ο περιφερειακός αυτός πόλος θα στηρίζεται στο αστικό δίκτυο της περιοχής, θα καλύπτει γεωγραφικά τον ενδιάμεσο χώρο της κεντρικής Ελλάδας και θα επιδιώκει να αναδειχθεί στο εθνικό και ευρύτερο επίπεδο ως ένα αναπτυξιακό αντίβαρο προς την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Η Μαγνησία μπορεί να έχει ένα ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του πόλου και να αποκτήσει από αυτόν πολλαπλά και μακροχρόνια οικονομικά οφέλη αξιοποιώντας τη στρατηγική του θέση.

Ο τουρισμός το μεγάλο πλεονέκτημα

Η αντινομάρχης Μαγνησίας κα Εύη Τζαβέλα-Αδαμάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης, εξήγησε πως “ο Νομός Μαγνησίας αποτελεί έναν απΆ τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους επισκέπτες”. Η τουριστική κίνηση από το 2002 σημειώνει σταθερά ανοδική πορεία σε ότι αφορά στην εσωτερική αγορά, ενώ εντυπωσιακή άνοδος παρατηρείται και στην κίνηση αλλοδαπών σταθερά από το 2005.

Παράλληλα, το δυναμικό σε κλίνες της περιοχής (18.497 κλίνες σε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, 15.201 σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, 887 σε βίλλες και παραδοσιακά καταλύματα) εμπλουτίζεται μέσα από νέες επενδύσεις. Υπολογίσημη είναι και η δυναμικότητα των κάμπινγκς της περιοχής, η οποία φτάνει τα 1299 άτομα. Αυτή τη στιγμή, ο τουρισμός συμμετέχει κατά 60,46% ή 1,3 δισ. ευρώ περίπου στο συνολικό Νομαρχιακό ΑΕΠ, με αντίστοιχα τη συμμετοχή του πρωτογενή τομέα να φτάνει στο 12,21% και του δευτερογενή το 27,31%. Η περιοχή εκτός από τις φυσικές ομορφιές της, διαθέτει παράδοση και πολιτισμό, συνδυάζει βουνό και θάλασσα, νησιά, χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, περιοχές NATURA, αλλά και γεωγραφικά, βρίσκεται σε καίρια θέση τόσο στο Θεσσαλικό όσο και στον Ελλαδικό χώρο με καλές οδικές, σιδηροδρομικές, θαλάσσιες και εναέριες συγκοινωνίες.

Όσον αφορά στην τουριστική κίνηση της Μαγνησίας για το 2008, υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία για αύξηση του τουριστικού ρεύματος από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτό βέβαια απορρέει και από την μεγάλη τουριστική εκστρατεία, που έχει ξεκινήσει η ΝΑΜ με τον ΕΟΤ. Επίσης, σύγχρονες υποδομές, λιμάνια, μαρίνες, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, εκσυγχρονισμός αεροδρομίων, ακτοπλοϊκές συνδέσεις (θαλάσσιες συγκοινωνίες για τα νησιά, μελέτες για θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων μέσα στον Παγασητικό, δρομολόγηση υδροπλάνων), έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, κ.λ.π. θα ενισχύσουν μια ολοκληρωμένη προοπτική τουριστικής ανάπτυξης του νομού.

Το αεροδρόμιο της Αγχιάλου μπορεί να καλύψει τη βασική ανάγκη του Νομού αλλά και όλων των Θεσσαλικών τουριστικών προορισμών και να ενισχύσει τους τομείς του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας, στο βαθμό που συνδεθεί μαζί τους με σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή. Το αεροδρόμιο Σκιάθου δε, μόλις αναβαθμιστεί και η δρομολόγηση υδροπλάνων προς και από τα νησιά προς το Βόλο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική στην τουριστική αγορά των Σποράδων.

Οι Μεσογειακοί Αγώνες θα «απογειώσουν» την Μαγνησία

Είναι γεγονός ότι η Μαγνησία έχει την ευκαιρία να βελτιώσει την εικόνα της εκμεταλλευόμενη τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων το 2013. Το σημαντικό αυτό αθλητικό γεγονός διαμορφώνει σημαντικές ευκαιρίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση μιας σειράς αναγκαίων υποδομών, την προσέλκυση επενδύσεων και την διεθνή τουριστική προβολή της περιοχής.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024