Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜεταναστευτικό / προσφυγικό, ανεργία και κατάρρευση βιωσιμότητας τουριστικών επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου
Περιφέρεια

Μεταναστευτικό / προσφυγικό, ανεργία και κατάρρευση βιωσιμότητας τουριστικών επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου

Επιστολή προς τους Έλληνες βουλευτές -και Ευρωβουλευτές- έστειλε η Ένωση ξενοδόχων Λέσβου, στην οποία θέτει σειρά ερωτημάτων, όπως τον αναλογικό επιμερισμό μεταναστών / προσφύγων ανά την επικράτεια, τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου και την έλλειψη δικαιωμάτων/προνομίων των νησιωτικών περιφερειών, όπως άλλες νησιωτικές περιφέρειες των κρατών-μελών της ΕΕ.

Σειρά ερωτημάτων προς τους Έλληνες βουλευτές Λέσβου, Χίου, Σάμου, αλλά και προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές (με κοινοποίηση στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, την Περιφέρεια και τους Δήμους Βορείου Αιγαίου, τα επιμελητήρια και τις ενώσεις ξενοδόχων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου) έστειλε με τη μορφή επιστολής η Ένωση ξενοδόχων Λέσβου. Η επιστολή κάνει αναφορά σε:
1. Μεταναστευτικό / Προσφυγικό, ανεργία και κατάρρευση βιωσιμότητας επιχειρήσεων με τις φετινές (2016) μειώσεις charter (-65%), κρουαζιέρας (-65%) και τζίρων μέχρι -90%.
2. Την από Ιούλιο 2016 γνωμάτευση του ΚΕΕΛΠΝΟ, που προτείνει το “ολοκληρωτικό κλείσιμο των κέντρων Φιλοξενίας”
3. Έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), αναφερόμενη στις όχι καλές συνθήκες στέγασης, σίτισης, υγιεινής διαμονής και ιατρικής φροντίδας των “φιλοξενουμένων”.

Η επιστολή είναι η ακόλουθη:

“Κύριοι βουλευτές,

Παρακαλούμε στα πλαίσια του υπ’όψη θέματος, να έχουμε ενημέρωση για τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Για ποιο λόγο η Πολιτεία δε δρομολογεί τον αναλογικό επιμερισμό, κυρίως των μεταναστών (πολλαπλάσιων των προσφύγων σήμερα), με βάση το εθνικό ποσοστό  (~0,5% επί του πληθυσμού) σε ελληνικούς προορισμούς ανά την επικράτεια, μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και ισχύσει το Κοινοτικό ποσοστό, αίτημα άλλωστε και των εγκλωβισθέντων στα ακριτικά μας  νησιά;

2. Επισημαίνοντας τον άστοχο / άνομο χειρισμό των κρατών-μελών της ΕΕ να κλείσουν τα σύνορά τους στη χώρα μας, να υποβληθεί επίσης δεύτερο ερώτημα, γιατί η χώρα – μητέρα μας επιμένει να διατηρεί κλειστά τα “χερσαία σύνορά της’ σε εμάς στα νησιά – παιδιά της (αποφεύγοντας ενδεχόμενα να δυσαρεστήσει άλλους προορισμούς); Να σημειωθεί ότι εμείς οι φιλόξενοι νησιώτες, δεν είμαστε συνηθισμένοι ούτε διατεθειμένοι να βλέπουμε και να βιώνουμε στον τόπο μας, τριτοκοσμικές και όχι μόνο εικόνες, με συνθήκες που προσομοιάζουν με… “στρατόπεδα” συγκέντρωσης, προκαλώντας μεταξύ άλλων και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, κόντρα στο διατυμπανιζόμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο!

3. Γιατί καθυστερούν οι διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου και γιατί δε διαφοροποιούνται αυτές μεταξύ προσφύγων και μεταναστών (που σήμερα είναι υπερπολλαπλάσιοι των πρώτων);

4. Γιατί οι συνθήκες φιλοξενίας στα Hot Spots δεν καθίστανται ανθρώπινες, (τουλάχιστον) συμβατές με τις θέσεις και παρατηρήσεις ΚΕΕΛΠΝΟ και ΕΕΔΑ,  από κάθε άποψη; Φιλοξενώ / Φιλοξενία κατά Μπαμπινιώτη : Υποδέχομαι παρέχοντας δωρεάν στέγη (αυτονόητα και σίτιση / μετακίνηση) και περιποιούμαι με εγκαρδιότητα επισκέπτες / ξένους στο σπίτι / τόπο / πατρίδα μου, σε συνθήκες ανάλογες αυτών που διαβιώνω ο ίδιος. Φιλοξενία, έννοια άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Φέρουσα Ικανότητα (Φ.Ι.) του φιλοξενούντος, η οποία αν ξεπερασθεί καθίσταται ανέφικτη και αν επιμένουμε να την “παρέχουμε”… “τυραννική” για αμφότερους (φιλοξενούμενους και φιλοξενούντες), που συνεπάγεται επαπειλούμενους κινδύνους / εντάσεις, με δυσάρεστες συνέπειες για όλους και την εικόνα του τόπου, επηρεάζοντας αρνητικά το συγκριτικό πλεονέκτημα για τους επίδοξους επισκέπτες του, που δεν είναι άλλο από το αίσθημα ασφάλειάς τους, κυρίαρχος άλλωστε παράγων επιλογής ενός προορισμού για διακοπές, δουλειές, επιχειρήσεις.

5. Γιατί δεν ελέγχονται και δεν αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το νόμο, ανάρμοστες συμπεριφορές των ΜΚΟ ή και των μεταναστών; Αλλά και τα θαλάσσια μας σύνορα, στην ευαίσθητη γαιοπολιτικά και με απειλή αποσταθεροποίησης, περιοχή μας (που έμμεσα αντανακλά και στην ΕΕ ως σύνορά της);

6. Γιατί καθυστερεί η εφαρμογή “έξυπνων”/μεγαλόψυχων πολιτικών/κινήτρων/ειδικών μέτρων στήριξης των νησιωτικών, ακριτικών, προσφυγόπληκτων προορισμών της ανατολικής εσχατιάς Ελλάδος και ΕΕ για ανακούφιση και ενθάρρυνση των κατοίκων της, αυτονόητα όχι ανταποδοτικά ή αντισταθμιστικά για διατήρηση ή και αύξηση των εισροών.

7. Γιατί οι νησιωτικές μας περιφέρειες να μην απολαμβάνουν δικαιώματα/ προνόμια/πόρους κ.ά., που απολαμβάνουν οι άλλες νησιωτικές περιφέρειες των κρατών-μελών της ΕΕ;

Ευχόμενοι Καλά Χριστούγεννα / Καλές γιορτές, προσβλέπουμε στις δικές σας παραπέρα πρωτοβουλίες, προσδοκώντας τουλάχιστον στην άμβλυνση αν όχι στην οριστική άρση των αιτίων, καταστάσεων και συνεπειών, που μας απειλούν, πριν να’ναι πολύ αργά…”

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024