Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΝέους δρόμους συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας άνοιξαν οι Αβραμόπουλος-Ερντογάν

Νέους δρόμους συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας άνοιξαν οι Αβραμόπουλος-Ερντογάν

Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Aγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, προσκεκλημένος του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Erkan Mumcu

Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Aγκυρα και την<...> Κωνσταντινούπολη, προσκεκλημένος του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Erkan Mumcu. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Aγκυρα ο κ. Αβραμόπουλος είχε εγκάρδια φιλική συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Recep Tayyip Erdogan, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πρωθυπουργική κατοικία, όπου και ο κ. Erdogan παρέθεσε δείπνο προς τιμή του κ. Αβραμόπουλου.

Στην Aγκυρα ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνομιλίες με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας κ. Erkan Mumcu, κατά τη διάρκεια των οποίων εκδηλώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των δυο χωρών σε θέματα τουρισμού. Οι δυο υπουργοί αποφάσισαν να υπογράψουν μέσα στο 2005 νέα ελληνοτουρκική συμφωνία, η οποία θα σηματοδοτεί ένα καινούργιο ξεκίνημα στις τουριστικές σχέσεις των δυο χωρών.

Οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Mumcu υπογράμμισαν τη συμβολή του τουρισμού στην περαιτέρω ανάπτυξη κλίματος φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των πολιτών των δυο χωρών.

Στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος εγκαινίασε την έκθεση συλλεκτικών αφισών “Μελίνα Μερκούρη – Τοπ-Καπι”, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδος, με την ευκαιρία της 40ης επετείου από την πρώτη προβολή της ταινίας “Τοπ-Καπι” με πρωταγωνίστρια την ελληνίδα ηθοποιό και πολιτικό.

Να σημειωθεί επίσης ότι χτες ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε το Φανάρι, όπου έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι “εκτιμώ, ότι αυτή η επίσκεψη έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα, διότι ανοίγει νέους δρόμους συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας, που εδώ και καιρό έχουμε ξεκινήσει και που είμαι βέβαιος, ότι στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας θα γίνουν ακόμα πιο ισχυροί”.
“Εύχομαι”, συνέχισε ο υπουργός “κάθε καλό στις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης και επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά την πεποίθησή μου, ότι ένας καινούργιος δρόμος με αισιόδοξες προοπτικές διανοίγεται για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας”.

Ακόμα συμπλήρωσε ότι “ο τουρισμός προσφέρεται σαν ένα πεδίο, όπου μπορούν καλύτερα να γνωριστούν, να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν οι λαοί μας. Οι επαφές θα είναι συνεχείς και τον επόμενο χρόνο υπολογίζουμε να συνυπογράψουμε από κοινού με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, μία συμφωνία συνεργασίας, που θα πραγματοποιεί όλα εκείνα που θέλουμε και που έχουμε σαν σκοπό, δηλαδή την καλύτερη γνωριμία των λαών, καθώς όσο καλύτερα γνωρίζονται οι Έλληνες και οι Τούρκοι, τόσο περισσότερο εκτιμούν και σέβονται ο ένας τον άλλον”. Τόνισε επίσης ο κ. Αβραμόπουλος ότι “στο νέο πνεύμα που κυριαρχεί πλέον στον κόσμο και ιδίως στους κόλπους της Ευρώπης, είμαι βέβαιος, ότι θα ζήσουμε πραγματικά όμορφες στιγμές συνεργασίας και ειλικρινούς φιλίας.

Σχετικά με το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο κ. Αβραμόπουλος, απαντώντας σχετικά στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι “το αντικείμενο της δικής μου αποστολής είναι συγκεκριμένο. Έχει να κάνει με την τουριστική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και πριν από λίγο σας περιέγραψα το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε από κοινού με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας”. “Θεωρώ”, πρόσθεσε ο υπουργός “ότι το Πατριαρχείο, άρρηκτα δεμένο με την ιστορία και την παράδοση, μπορεί να λειτουργεί και ως κρίκος σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και στους δύο λαούς μας. Παρά τα επιμέρους ζητήματα, που κατά καιρούς προκύπτουν, εκτιμώ, ότι αρχίζει να διαμορφώνεται ένα αισιόδοξο περιβάλλον, που θα έχει θετικές επιπτώσεις και για τη λειτουργία αυτού του ιστορικού θεσμού στην Τουρκία. Είναι πνευματικός, ιστορικός θεσμός και μένει μακριά από την πολιτική.

Τέλος, σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την εγκύκλιο του Τούρκου Πρωθυπουργού να μην συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη δεξίωση του Αμερικανού Προέδρου στην Aγκυρα, επειδή στην πρόσκληση αναφέρεται ο τίτλος του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι “πρώτα από όλα δεν είμαι εδώ για να κρίνω τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, αφού τα θέματα αυτά αφορούν στη εσωτερική πολιτική της Τουρκίας”.

Παρόλα αυτά σημείωσε ότι “την έννοια της οικουμενικότητας δεν την καθορίζει η πολιτική επικαιρότητα, αλλά οι παραδόσεις, η ακτινοβολία του θεσμού και το ίδιο το ποίμνιο της Εκκλησίας μας”. Και συνέχισε λέγοντας ότι “εμείς, ως πολιτικοί πρέπει να χτίσουμε τη νέα αρχιτεκτονική των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και είναι ευτύχημα για την εποχή μας, ότι στις δύο χώρες Πρωθυπουργοί είναι δύο νέοι άνθρωποι, με σύγχρονες αντιλήψεις και με δεδομένη την απόφασή τους, να αφήσουν πίσω τους χρήσιμα αποτελέσματα για τις γενεές που έρχονται. Και να ευχηθούμε πραγματικά ένα καλύτερο μέλλον για τις δύο χώρες μας, μέσα από σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού, εκτίμησης και ειλικρίνειας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης είχε συναντήσεις με τους Δημάρχους Aγκυρας και Κωνσταντινούπολης καθώς και με τουριστικούς παράγοντες της γειτονικής χώρας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024