Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠΑΣΟΚ: Τα ελληνικά μουσεία μπροστά στο φάσμα της παρακμής
Δήλωση της Μ. Δαμανάκη για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου)

ΠΑΣΟΚ: Τα ελληνικά μουσεία μπροστά στο φάσμα της παρακμής

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Πολιτισμού, κα Μαρία Δαμανάκη, σχετικά με τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου), έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Η Διεθνής Ημέρα των Μουσείων, που τιμάται σήμερα σε όλο τον κόσμο, είναι αφορμή για την ανάδειξη του…

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Πολιτισμού, κα Μαρία Δαμανάκη, σχετικά με τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων<...> (18 Μαΐου), έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η Διεθνής Ημέρα των Μουσείων, που τιμάται σήμερα σε όλο τον κόσμο, είναι αφορμή για την ανάδειξη του σημαντικού πολιτιστικού και εκπαιδευτικού τους έργου, αλλά και αφορμή, για επί της ουσίας προβληματισμό και παρατηρήσεις στην εξέλιξη και την προσφορά τους.

Η αποτίμηση των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δηλώνει, πως η φετινή επέτειος βρίσκει τα ελληνικά μουσεία μπροστά στο φάσμα της παρακμής. Αντιμετωπίζουν σοβαρή κρίση λειτουργικότητας και επισκεψιμότητας, όπως και προσαρμογής στα σύγχρονα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δεδομένα.

Για την κατάσταση αυτή, υπάρχει σοβαρή κυβερνητική ευθύνη, που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τους επικοινωνιακούς χειρισμούς των επικείμενων εγκαινίων του διαχρονικού και, δρομολογημένου άλλωστε, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, σπουδαίου έργου του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Τα στατιστικά στοιχεία μιλούν καθαρά: Επί των ημερών της Ν.Δ., το Υπουργείο Πολιτισμού επέδειξε προκλητική ανικανότητα και αδιαφορία, όχι μόνο στο να διαμορφώσει το αύριο των ελληνικών Μουσείων στις σύγχρονες συνθήκες αλλά ακόμη και στο να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και τα περιορισμένα ωράρια λειτουργίας. Χρειάστηκε μία ολόκληρη πενταετία, ώστε η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι, η Ελλάδα και το κοινωνικό σύνολο, έχουν ανάγκη τα Μουσεία να λειτουργούν πρωί και απόγευμα, τουλάχιστον τη θερινή περίοδο.

Σήμερα, τα ελληνικά μουσεία βρίσκονται μπροστά στις προκλήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας για περισσότερη αυτονομία και αυτοτέλεια, διεπιστημονικό σχεδιασμό και ανοιχτών οριζόντων προγραμματισμό παρουσίας και δράσεων. Χρειάζονται σύνδεση με την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της, αλλά και σύνδεση με τις εξελίξεις των τουριστικών ρευμάτων και τάσεων.

Στόχος μας είναι το Ανοιχτό Μουσείο, η καλή και αποτελεσματική λειτουργία του προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, του κοινωνικού συνόλου, της πολιτιστικής ανάπτυξης και εκπαίδευσής του.

Το ΠΑΣΟΚ έχει εκπονήσει και θέσει σε δημόσιο διάλογο μία αναλυτική και συνεκτική πρόταση για την αναδιοργάνωση των ελληνικών Μουσείων και την πορεία τους στο σύγχρονο γίγνεσθαι και στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον της ηλεκτρονικής εποχής”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024