Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠρόβλημα απώλειας βάσης ελλιμενισμού των τουριστικών επαγγελματικών σκαφών 'βλέπει' ο ΣΙΤΕΣΑΠ
Θαλάσσιος τουρισμός

Πρόβλημα απώλειας βάσης ελλιμενισμού των τουριστικών επαγγελματικών σκαφών 'βλέπει' ο ΣΙΤΕΣΑΠ

Το άμεσο κύριο πρόβλημα του κλάδου των τουριστικών επαγγελματικών σκαφών είναι η αναμενόμενη από την παραχώρηση Μαρίνας Αλίμου, λόγω της πρόβλεψης εφαρμογής 'ελεύθερου' τιμολογίου, σε αντίθεση με το επαγγελματικό τιμολόγιο που ισχύει σήμερα.

Το πρόβλημα της επαγγελματικής βάσης ελλιμενισμού τουριστικών επαγγελματικών σκαφών συζήτησε σε εκτεταμένη συνάντηση την Τρίτη 2 Απριλίου 2013, που είχε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής ΣΙΤΕΣΑΠ κ. Πάρις Λουτριώτης, με τους δύο γενικούς γραμματείς του Υπουργείου Τουρισμού, κ. Αναστάσιο Λιάσκο και Γιάννη Πυργιώτη, και το γενικό διευθυντή του υπουργείου κ. Λεωνίδα Αντωνόπουλο.

Ο κ. Λουτριώτης αναφέρθηκε στη γενικότερη δυσπραγία του κλάδου, αλλά και στην μη ανταγωνιστική θέση του σε σχέση με τις γειτονικές χώρες. Όμως, επεσήμανε ότι σήμερα το άμεσο κύριο πρόβλημα του κλάδου είναι η αναμενόμενη από την παραχώρηση Μαρίνας Αλίμου, ουσιαστική εκδίωξη των σχεδόν 1.000 επαγγελματικών τουριστικών σκαφών που ελλιμενίζονται εκεί, λόγω της πρόβλεψης εφαρμογής “ελεύθερου τιμολογίου”, σε αντίθεση με το επαγγελματικό τιμολόγιο που ισχύει σήμερα.

Ο κ. Λουτριώτης εξήγησε ότι ο μισός τουλάχιστον στόλος επαγγελματικών σκαφών έχει έδρα λειτουργίας τη Μαρίνα Αλίμου εδώ και δεκαετίες. Η παραχώρηση που ανακοίνωσε η υπουργός Τουρισμού με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια στους μικρομεσαίους επαγγελματίες του κλάδου, διότι δεν υπάρχει σήμερα εναλλακτικός χώρος ελλιμενισμού των τουριστικών επαγγελματικών σκαφών.

Ο ΣΙΤΕΣΑΠ ζήτησε να υπάρξει πολιτική οριστική λύση –επαγγελματικής βάσης ελλιμενισμού- ώστε να μην βρεθούν χωρίς “σπίτι” τα τουριστικά επαγγελματικά σκάφη, και χωρίς δουλειά αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι που εξαρτώνται από αυτά.

Ο κ. Λουτριώτης ζήτησε να δοθεί συγκεκριμένη λύση με σαφές και δεσμευτικό σύντομο χρονοδιάγραμμα, και να εξασφαλιστεί το επαγγελματικό τιμολόγιο με νομοθετική ρύθμιση, καθώς και να ορισθεί συγκεκριμένη ποσόστωση θέσεων ελλιμενισμού για τα τουριστικά επαγγελματικά σκάφη σε όλες τις μαρίνες και αγκυροβόλια της χώρας, και εκτός Αττικής, σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στο Βόλο, στη Σαντορίνη, στη Μύκονο, στη Ρόδο, στη Θεσσαλονίκη, στη Λευκάδα, κ.ά. Και στο πλαίσιο του αναμορφώμενου χωροταξικού του τουρισμού να αναπτυχθούν μαρίνες με επαγγελματικές θέσεις τουριστικών επαγγελματικών σκαφών ως “βάση”δραστηριότητας γιώτινγκ.

Οι δύο γενικοί γραμματείς άκουσαν με προσοχή και ενδιαφέρον και ζήτησαν αρκετές διευκρινήσεις, οι οποίες δόθηκαν και ως προς τις ενέργειες, προτάσεις, του κλάδου γενικότερα (συνεργασία ΣΙΤΕΣΑΠ με το Υπουργείο Ναυτιλίας στην επεξεργασία του “νομοσχεδίου θαλάσσιου τουρισμού” και με το Υπουργείο Οικονομικών για φορολογικά και άλλα συναφή θέματα).

Τόσο ο κ. Λιάσκος και ειδικότερα ο, καθ’ύλην αρμόδιος για θέματα τουριστικών υποδομών κ. Πυργιώτης, είδαν θετικά και ανεγνώρισαν τη σημαντικότητα του προβλήματος και πρότειναν άμεση συνάντηση του ΣΙΤΕΣΑΠ με το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να εξευρεθεί άμεση λύση, ενώ υποσχέθηκαν ότι θα διερευνήσουν και γενικότερα τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα χρειαστούν για την ανάπτυξη του κλάδου του τουριστικού επαγγελματικού γιώτινγκ.

Ο πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ εξέφρασε τις ευχαριστίες, εκ μέρους του ΔΣ, για την θετικότητα της συνάντησης και την έκφραση συμπαράστασης από πλευράς των δύο γενικών γραμματέων και του γενικού διευθυντού, και ζήτησε να εξετάσουν με μεγάλη προτεραιότητα την αιτούμενη λύση.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024