Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΨωμιάδης: Θα σώσουμε την Κορώνεια

Ψωμιάδης: Θα σώσουμε την Κορώνεια

«Το 2008 ξεκινούν τα 3 έργα που υλοποιεί η Νομαρχία και σταδιακά η λίμνη θα επανέλθει εάν βοηθήσει η Πολιτεία» τόνισε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και αποκάλυψε ότι δόθηκε […]

«Το 2008 ξεκινούν τα 3 έργα που υλοποιεί η Νομαρχία και σταδιακά η λίμνη θα επανέλθει εάν βοηθήσει η Πολιτεία» τόνισε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και αποκάλυψε ότι δόθηκε παράταση για την απορρόφηση των κονδυλίων ως το 2010, χαιρετίζοντας την έναρξη της ημερίδας με θέμα «Μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής», που<...> συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Νομαρχία Θεσσαλονίκης στα Λουτρά Λαγκαδά, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη-Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006».

Παρόντες στην ημερίδα ήταν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης, οι βουλευτές Θ. Καράογλου, Γ. Σαλαγκούδης, Β. Γερανίδης και Γ. Μαγκριώτης, ο ευρωβουλευτής Μ. Σχινάς, ο γ.γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γ. Τσιότρας, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Γρ. Αλεξιάδης, ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Αντωνόπουλος, οι δήμαρχοι Λαγκαδά, Κορώνειας, Μαδύτου, Βερτίσκου, Σοχού, Εγνατίας, Αρέθουσας, Λαχανά, νομαρχιακοί σύμβουλοι και δημοτικοί σύμβουλοι των δήμων της περιοχής.

Ομιλητές της ημερίδας ήταν ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Προγραμματισμού της ΝΑΘ Απ. Γιάντσης, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Σ. Αναστασιάδης, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Ζάβαλης, ο προϊστάμενος της γενικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ν. Τσοτσόλης και ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δ. Παπαγιαννίδης, ο οποίος ανέπτυξε και τις δράσεις για το περιβάλλον μέσω του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσαμασλής.

«Κάποια στιγμή όλοι μας πρέπει να είμαστε ειλικρινείς» δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης. «Αν έχουμε συνέχεια το προσωπείο της υποκρισίας τότε θα μένουμε στάσιμοι. Τα πάντα θα τρέχουν κι εμείς θα παρακολουθούμε» είπε.

«Εάν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αδιαφόρησαν και εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό, σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρεί με αργά βήματα. Μου δίδεται η ευκαιρία μπροστά στους πολίτες και τους βουλευτές, αλλά ιδιαίτερα σε σας κ. υφυπουργέ, να σας πω ότι 13 μήνες από τις πλημμύρες τους Σταυρού, του Μελισσουργού και της Ασπροβάλτας ο νομός μας δεν πήρε ούτε ένα ευρώ. Σας στήριξα όσο κανένας άλλος αλλά από δω και πέρα, εάν δεν σεβαστείτε το λαό της Θεσσαλονίκης θα με έχετε απέναντί σας. Η κοροϊδία πρέπει να πάψει. Η Νομαρχία λειτουργεί και θα λειτουργεί έχοντας ως γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον των πολιτών. Αυτή είναι η απόφαση η δική μου και των συναδέλφων μου στη Νομαρχία. Αν η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε μια εγκληματική σύμβαση με τον ΟΑΣΘ, δεν θα συνεχίσουμε έξι χρόνια μετά να ταλαιπωρούμε αυτόν τον κόσμο και να υπάρχουν χωριά σήμερα που δεν πηγαίνει ούτε το ΚΤΕΛ ούτε ο ΟΑΣΘ. Που βρισκόμαστε; Στη ζούγκλα; Στην Αφρική; Και δεν μπορεί μια πολιτεία να βρει λύση; Για άλλα κι άλλα βρίσκει αλλά για το νομό Θεσσαλονίκης, τον τόπο του πρωθυπουργού δεν μπορεί να βρει λύση;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το ζήτημα της σωτηρίας της Κορώνειας είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που εξελίσσεται και επηρεάζει το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά. Δεν είναι όμως μόνο πρόβλημα τοπικό, αλλά ζήτημα πλέον εθνικής σημασίας και ευρωπαϊκής εμβέλειας», είπε ο νομάρχης και αναφέρθηκε στη θετική πορεία των έργων για την επίλυση του προβλήματος και, συγκεκριμένα, στο αναθεωρημένο Σχέδιο Αποκατάστασης της Λίμνης Κορώνειας, το οποίο εκπονείται από οκτώ συνολικά φορείς μεταξύ των οποίων και τέσσερα υπουργεία, που είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση 21 έργων και δράσεων.

«Το έργο της αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας είναι υπόθεση όλων μας. Το χρωστάμε στα παιδιά μας», υπογράμμισε ο κ. Ψωμιάδης. «Πριν λίγο καιρό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας τόνισε από εδώ ότι τα προηγούμενα χρόνια αδιαφορήσαμε αλλά τώρα θα πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά, ενωμένοι. Και αυτοί που αδιαφόρησαν εγκληματικά και τους καταγγέλλει η κοινωνία θα πρέπει σήμερα να έρθουν να βοηθήσουν» τόνισε ο κ. Ψωμιάδης.

«Μέσα σε 18 μήνες δώσαμε βιώσιμη λύση, αποδεκτή από τους ειδικούς στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Νομαρχία έκανε το καθήκον της με όσα μέσα διέθετε», είπε χαρακτηριστικά. «Η λύση του προβλήματος δρομολογήθηκε με την εξασφάλιση συνολικής χρηματοδότησης του αναθεωρημένου σχεδίου αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας με 65 περίπου εκατομμύρια ευρώ, 27 εκατομμύρια εκ των οποίων έχουν εγκριθεί από το Ταμείο Συνοχής».

Μιλώντας για την εξέλιξη των έργων αποκατάστασης, ο κ. Ψωμιάδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην υλοποίηση των επτά υποέργων, τα οποία έχει υπό την ευθύνη της η Νομαρχία Θεσσαλονίκης. «Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και για τις 7 παρεμβάσεις», είπε ο κ. Ψωμιάδης. Το πρώτο έργο, που αφορά στην πρόσληψη τεχνικού συμβούλου, έχει ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ εγκρίθηκαν τρία (3) ακόμη τεχνικά έργα από τα αρμόδια όργανα της Νομαρχίας, ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ. Τα υπόλοιπα τρία (3) έργα σχετίζονται με την παρακολούθηση και την ευαισθητοποίηση και βρίσκονται στο στάδιο έγκρισής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε κατά την έναρξη των τεχνικών έργων να έχει ολοκληρωθεί το σύστημα παρακολούθησης των ευαίσθητων περιβαλλοντικών δεδομένων της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης της Μυγδονίας.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024