Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤουριστική περιφερειακή ανάπτυξη προσανατολισμένη προς τον Ανθρωπο
Ομιλία της Α. Γκερέκου σε εκδήλωση της Π.Ε. ΠΑΣΟΚ Ιονίων Νήσων, στη Λευκάδα

Τουριστική περιφερειακή ανάπτυξη προσανατολισμένη προς τον Ανθρωπο

Η βουλευτής Κέρκυρας και Πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ,, για θέματα τουρισμού, κα Aντζελα Γκερέκου, μιλώντας σε εκδήλωση της Π.Ε. ΠΑΣΟΚ Ιονίων Νήσων, στη Λευκάδα με θέμα “Ο τουρισμός στο κέντρο της περιφερειακής ανάπτυξης”, ανέφερε…

Η βουλευτής Κέρκυρας και Πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ,, για θέματα τουρισμού, κα Aντζελα Γκερέκου, μιλώντας σε εκδήλωση της Π.Ε. ΠΑΣΟΚ Ιονίων Νήσων, στη Λευκάδα με<...> θέμα “Ο τουρισμός στο κέντρο της περιφερειακής ανάπτυξης”, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Αυτό που ακούμε συνεχώς είναι πως για όλα `φταίει η παγκόσμια οικονομική κρίση`. Ναι, κανείς δε διαφωνεί ότι υπάρχει ένα συνολικό, παγκόσμιο ζήτημα, το οποίο ήδη μας επηρεάζει όλους και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μας επηρεάσει ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον. Το θέμα όμως είναι ότι, γενικά τα σοβαρά προβλήματα της χώρας, δεν άρχισαν με την κρίση, αλλά πολύ πριν από αυτή. Η ύπαρξη της οικονομικής κρίσης, κατά μία έννοια `βολεύει` τον κ. Καραμανλή και την Κυβέρνηση του, για τον πολύ απλό λόγο ότι υπάρχει κάπου να ρίχνουν το φταίξιμο και να μην αναλαμβάνουν οι ίδιοι τις ευθύνες των πράξεών τους. Είναι αλήθεια ότι εμείς από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, επισημαίναμε τον κίνδυνο εδώ και πάρα πολύ καιρό – από την εποχή ακόμη που ο κ. Αλογοσκούφης επέβαλε μέτρα, φόρους και αυξήσεις – αλλά κανείς από πλευράς Κυβέρνησης, δεν αναγνώριζε τότε ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Τώρα όμως βρισκόμαστε μπροστά στις πρώτες δυσοίωνες ενδείξεις – και σας αναφέρω ενδεικτικά:

– Η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κάνει προβλέψεις για απώλειες από τις παραδοσιακές αγορές της Μ. Βρετανίας και της Γερμανίας, που φθάνουν στο 20%-30% (δημοσίευμα στο `Βήμα`, 14.2.2009)
– Την ίδια ακριβώς εκτίμηση για πτώση 20%-20% με βάση την πορεία των προ-κρατήσεων, κάνει και ο ΣΕΤΕ (δημοσίευμα στην `Ημερησία` 14.2.2009)
– Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας Eurobank, μιλά για πιθανή απώλεια εσόδων από τον τουρισμό το 2009, της τάξης των 2 δισ. ευρώ (δημοσίευμα στην `Εξπρές`, 18.2.2009).

Δηλαδή δεν είναι πράγματα που τα λέει το ΠΑΣΟΚ – είναι αντικειμενικές εκτιμήσεις παραγόντων της ιδίας της αγοράς. Επιτέλους -αν και ήδη αργά- η Κυβέρνηση, διά στόματος του ιδίου του Πρωθυπουργού εξήγγειλε μέτρα για τη στήριξη του τουρισμού, στα οποία εμείς ανταπαντήσαμε πριν από λίγες μέρες καταθέτοντας τα δικά μας. Από δικής μας πλευράς, έχουμε καταθέσει μια δέσμη μέτρων, τα οποία και προσφέρουν ουσιαστικές διευκολύνσεις στους ανθρώπους του τουρισμού ειδικά για το κρίσιμο διάστημα και το κάνουν αυτό, χωρίς να απορυθμίζουν τις υπόλοιπες σχέσεις μεταξύ των διοικητικών και οικονομικών εταίρων της χώρας. Για παράδειγμα, προτείνουμε αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων και των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης κατά των δανειοληπτών μέχρι τον Ιούλιο του 2010, αύξηση του ποσού που θα διατεθεί στο ΤΕΜΠΜΕ στο τριπλάσιο για την κάλυψη περισσότερων επιχειρήσεων και σύνδεση του πακέτου στήριξης των τραπεζών με το πρόγραμμα ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με συγκεκριμένο προγραμματισμό για τις τουριστικές επιχειρήσεις, κατάργηση του ΕΤΑΚ με επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς, μείωση των τελών προσγείωσης στα περιφερειακά αεροδρόμια κατά 50% – με λίγα λόγια, προτείνουμε πράγματα τα οποία λύνουν προβλήματα, χωρίς να δημιουργούν νέα.

Η ΝΔ μας κατέθεσε το… “όραμά” της, με το εντελώς απαράδεκτο Ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό… Με λίγα λόγια δηλαδή, μας λένε μέσα σε αυτό ότι ο Τουρισμός είναι η αγορά ακινήτων και τίποτε άλλο – μας λένε ότι είναι σωστό να “τσιμεντώσουμε” και να καταστρέψουμε όλες τις παραλίες και τα φυσικά τοπία της χώρας για να χτίσουμε “παραθεριστικές κατοικίες” – τις οποίες στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να τις πουλήσουμε σε αυτούς που εκ των πραγμάτων ούτε ενδιαφέρονται αλλά ούτε και μπορούν πλέον να τις αγοράσουν! Θα απευθυνθούμε δηλαδή για να πουλήσουμε στους Aγγλους, στους Γερμανούς, κ.λπ, οι οποίοι τη στιγμή αυτοί δεν διαθέτουν χρήματα ούτε για να έρθουν μια εβδομάδα διακοπές στη χώρα μας! Αν αυτό δεν είναι ανοησία, τότε τι είναι; Αν αυτό δεν είναι έγκλημα εις βάρος του μέλλοντος της χώρας, τότε τι είναι;

Η δική μας θέση και άποψη για την τουριστική περιφερειακή ανάπτυξη, είναι προσανατολισμένη προς τον Aνθρωπο, τον Πολίτη και τη βελτίωση της δικής του ποιότητας ζωής και όχι αποκλειστικά των μεσιτών και των μεγαλοεργολάβων οικοδομών. Αν θέλουμε να μιλάμε για ουσιαστική Περιφερειακή Ανάπτυξη, θα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα της κάθε περιοχής ξεχωριστά. Μόνο έτσι αυτές οι περιοχής θα αποκτήσουν την αναγκαία αναπτυξιακή προοπτική. Πιο συγκεκριμένα, για τη Λευκάδα, η κατασκευή εμπορικού λιμανιού, ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου του Ακτίου, η σύνδεση με κεντρικό οδικό άξονα, όπως π.χ. με την Ιόνια Οδό, όπου έχουμε κάνει σειρά ερωτήσεων, η υποθαλάσσια ζεύξη που θα αντικαταστήσει την πλωτή γέφυρα, οι αποχετεύσεις και οι βιολογικοί, η προστασία και ανάδειξη της καλλίτερης αμμουδιάς της Μεσογείου, αναφέρομαι βέβαια στο δικό σας, «Πόρτο Κατσίκι», όλα τούτα, δεν αποτελούν πολυτέλεια, αλλά βασικές υποδομές και προϋποθέσεις για ουσιαστική ανάπτυξη.

Το δικό μας σχέδιο για την περιφερειακή ανάπτυξη λοιπόν, στηρίζεται στην ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής, στηρίζεται στη λογική της Πράσινης Οικονομίας -όχι στη θεωρία αλλά στην πράξη. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, στρέφονται πλέον όλοι στο παγκόσμιο επίπεδο και ακριβώς αυτή την κατεύθυνση εμπιστεύθηκαν και οι Αμερικανοί πρόσφατα εκλέγοντας τον Πρόεδρο Ομπάμα -το πρόγραμμα του οποίου κατά βάση στηρίζεται στην ανάπτυξη της Πράσινης Οικονομίας.

Η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, δεν είναι μια πολυτέλεια για την Ελλάδα αλλά μία αναγκαιότητα, γιατί -αν μη τι άλλο- αποτελεί και βασική τάση της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς με ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση. Οι σύγχρονοι τουρίστες πλέον είναι ευαισθητοποιημένοι και κάνουν τις επιλογές τους με εντελώς διαφορετικά κριτήρια από ότι τις έκαναν πριν από λίγα χρόνια. Και επιπλέον βέβαια, μέσα από τις επιλογές του εναλλακτικού τουρισμού μπορούμε να δώσουμε και λύσεις στο κεντρικό πρόβλημα της `εποχικότητας` του τουριστικού μας προϊόντος που αντιμετωπίζουμε ως χώρα. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους όπως η ανάπτυξη του Συνεδριακού Τουρισμού, η ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού, του Μαθητικού και Φοιτητικού Τουρισμού, του Θρησκευτικού Τουρισμού, κ.λπ. Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε για να αποδεσμευθούμε από το μαζικό μοντέλο του `ήλιος-θάλασσα`, το οποίο φθίνει με ραγδαίους ρυθμούς – και παρασύρει και τη χώρα μας στη φθορά του αυτή.

Αλλά είναι σχεδόν αστείο να ζητήσει κανείς από τη ΝΔ να έχει συγκεκριμένο στόχο και όραμα για τον Τουρισμό, τη στιγμή που δεν έχει καταφέρει καν να διευθετήσει όλα αυτά τα χρόνια τα μεγάλα θεσμικά προβλήματα του Ελληνικού Τουρισμού. Ενώ περιμέναμε από… `συνέντευξη Tύπου σε συνέντευξη τύπου` να λυθεί το πρόβλημα της λειτουργικής τακτοποίησης, η αναρχία ως προς το `ποιος` κάνει `τι και γιατί` καλά κρατούσε… Ενώ περιμέναμε να θεσμοθετηθούν συστήματα αντικειμενικής βαθμολόγησης των ξενοδοχειακών μας μονάδων τα οποία να ανταποκρίνονται σε ότι ισχύει διεθνώς, παρακολουθούσαμε «αυτόματες αστεροποιήσεις» ξενοδοχείων και φωτογραφικές τροπολογίες να «περνάνε νύχτα» από τη Βουλή. Με τον ίδιο τρόπο περιμέναμε να έχουν δοθεί λύσεις και στα ταξιδιωτικά γραφεία και τα πρακτορεία, στις μαρίνες, στις πισίνες – και τελικά πουθενά δεν έγινε το παραμικρό. Ακόμη και το μοναδικό ολοκληρωμένο νομοσχέδιο το οποίο κατάφερε να ψηφίσει το Υπουργείο Τουρισμού όλα αυτά τα χρόνια, το Νομοσχέδιο για τον Ιαματικό Τουρισμό, αφ’ενός το είχε βρει ήδη έτοιμο από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και απλά το έφερε στη Βουλή – αλλά το εκπληκτικό είναι ότι από το 2005 μέχρι σήμερα, δεν έχει καταφέρει τελικά να εφαρμόσει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ από ότι προβλέπει το Νομοσχέδιο αυτό.

Αλλά, εκτός των άλλων, από πλευράς Κυβέρνησης, υπάρχει και απύθμενο θράσος: βγήκε προχθές ο υπουργός Τουρισμού ο κ. Μαρκόπουλος και ούτε λίγο, ούτε πολύ… `πανηγύριζε` γιατί επιτέλους κατάφερε να κάνει στο υπουργείο του (μετά από 2 χρόνια ως οφείλονταν) Διαχειριστική Αρχή για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να αξιοποιήσουν κονδύλια από το ΕΣΠΑ! Δηλαδή, θεώρησε «ύψιστη επιτυχία», το ότι κατάφερε τελικά να κάνει αυτό που έπρεπε να είχε κάνει η Κυβέρνησή του πριν από 2 χρόνια! Το ΕΣΠΑ έχει `ξεκινήσει` ουσιαστικά εδώ και 2 χρόνια – αλλά μόνο στην τηλεόραση, με τα διαφημιστικά σποτ να μας ρωτάνε `αν ξέρουμε από ΕΣΠΑ`…το πρόγραμμα στην πράξη δεν έχει παράγει το παραμικρό – τα τηλεοπτικά σποτς όμως, εδώ και καιρό προβάλλονται για να ενημερώσουν για τις επιτυχίες της Κυβέρνησης…”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024