Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΜήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις κυβερνήσεις που διατηρούν ζημιογόνες αεροπορικές εταιρίες

Μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις κυβερνήσεις που διατηρούν ζημιογόνες αεροπορικές εταιρίες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε την κρατική βοήθεια στον πορτογαλικό αερομεταφορέα TAP-Air Portugal. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως μήνυμα και προς της άλλες κυβερνήσεις που διατηρούν ζημιογόνες εταιρίες, όπως η Alitalia, […]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε την κρατική βοήθεια στον πορτογαλικό αερομεταφορέα TAP-Air Portugal. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως μήνυμα και<...> προς της άλλες κυβερνήσεις που διατηρούν ζημιογόνες εταιρίες, όπως η Alitalia, η Ολυμπιακή, και η Sabena.

Σύμφωνα με ρητή αναφορά της αρμόδιας επιτρόπου κ. Λογιόλα ντε Παλάθιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιτρέπει στην Πορτογαλία να δώσει κρατική βοήθεια στη ζημιογόνα αεροπορική εταιρία TAP-Air Portugal. Η κ. ντε Παλάθιο τόνισε ότι η αυστηρή στάση της Επιτροπής, αποτελεί μήνυμα και προς άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που συντηρούν ζημιογόνες εταιρίες. Μεταξύ αυτών, η κ. ντε Παλάθιο ανέφερε την Alitalia, την Ολυμπιακή, και την βελγική Sabena.

Όταν ο πορτογάλος υπουργός Δημοσίων Έργων Ζόρζε Καέλο ρώτησε την κ. ντε Παλάθιο στη συνάντηση τους στις Βρυξέλλες αν θα ήταν δυνατή η κρατική βοήθεια, πήρε την απάντηση 'είναι αδύνατον'. Η Επίτροπος τόνισε ότι η TAP πήρε ήδη κρατική βοήθεια το 1994 και σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πολιτική, οι αεροπορικές εταιρίες μπορούν να επιχορηγηθούν μόνον μια φορά.

'Ενέσεις' με κυβερνητικά κεφάλαια είναι ανεκτές μόνον αν γίνονται με 'επιχειρηματικά κριτήρια', είπε η κ. ντε Παλάθιο.

Η βελγική κυβέρνηση σχεδιάζει για παράδειγμα να χορηγήσει 100 εκατ. ευρώ στον εθνικό της αερομεταφορέα Sabena, βοήθεια που θα επιτραπεί από την Επιτροπή γιατί η κυβέρνηση ενεργεί ως ιδιωτικός μέτοχος, ανέφεραν δημοσιεύσεις από τις Βρυξέλλες.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024