Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΑπό Ευρω-κόσκινο το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ο.Α.

Από Ευρω-κόσκινο το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ο.Α.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει διεξοδικά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας που υπέβαλλε η Ελληνική κυβέρνηση υπό το πρίσμα των ρυθμίσεων που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις, όπως αναφέρεται στην απάντηση […]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει διεξοδικά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας<.> που υπέβαλλε η Ελληνική κυβέρνηση<...> υπό το πρίσμα των ρυθμίσεων που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις, όπως αναφέρεται στην απάντηση που έδωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα. Λογιόλα ντε Παλάθιο, στο ερώτημα του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Τρακατέλλη, ο οποίος έθεσε και ένα νέο ερώτημα σχετικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να περιέχονται στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της εταιρίας, ώστε να μπορεί να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκής Επιτροπή.

Στην απάντηση της κα. Παλάθιο τονίζεται ότι "η Επιτροπή θα εξετάσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση υπό το πρίσμα των ρυθμίσεων που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται κάθε ενδεχόμενη επίπτωση, αντίθετη προς τις αρχές του ανταγωνισμού, μιας συνεχιζόμενης κυβερνητικής στήριξης ή προνομιακής μεταχείρισης της Ολυμπιακής Αεροπορίας".

Επίσης όπως αποκαλύπτεται στην απάντηση, δεν υποβλήθηκε η έκθεση του όφειλε να υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την τήρηση των όρων που επεβλήθησαν προκειμένου να εξασφαλιστεί το συμβατό της τελευταίας ενίσχυσης της Ο.Α. ύψους 500 δισεκατομμυρίων δραχμών (απόφαση 1999/332/ΕΚ). Αντ' αυτού, ζητήθηκε από την Επιτροπή να αναστείλει την λήψη απόφασης όσον αφορά την πληρωμή της τελευταίας δόσης για την αύξηση κεφαλαίου της εταιρίας στο ποσό των 7,8 δισ. δρχ. Στην απάντηση τονίζεται ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει από το 1994 έως σήμερα ενισχύσεις για την Ο.Α. συνολικού ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δραχμών και είναι ενήμερη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρία καθώς και για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την ιδιωτικοποιήσει".

Εν όψει των δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα η Ο.Α. καθώς και η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της εταιρίας με πτώχευση και διχοτόμησή της σε δύο εταιρίες, μια ενεργητικού και μια παθητικού, ο κ. Τρακατέλλης υποστηρίζει ότι για την επιτυχία του κυβερνητικού εγχειρήματος ιδιωτικοποίηση της Ο.Α. πρώτα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η νομιμότητα των κυβερνητικών σχεδίων ιδιωτικοποίησης έναντι των κοινοτικών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων και μη στρέβλωσης του ανταγωνισμού, με εξέταση και έγκριση από την ίδια την Επιτροπή του σχεδίου διάσωσης και αναδιάρθρωσης της εταιρείας ως προβληματικής επιχείρησης. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, κατά πόσον η απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της Ο.Α. και συνακόλουθα το σχέδιο που παρουσίασε συμβαδίζει με τους κοινοτικούς κανόνες.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024