Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΣυνεχίζονται τα ερωτηματικά για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές

Συνεχίζονται τα ερωτηματικά για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές

Σύμφωνα με την δημοσιευμένη στις 27 Ιουλίου, στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κινήσει κατά της Ελλάδας διαδικασία έρευνας για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές

Σύμφωνα με την δημοσιευμένη στις 27 Ιουλίου, στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κινήσει κατά της Ελλάδας<...> διαδικασία έρευνας για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, η ελληνική κυβέρνηση έχει προθεσμία μέχρι το τέλος του Αυγούστου για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το κατά πόσον αρκετά από τα μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια στις κρατικές επιχορηγήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών και τις Ολυμπιακής Αεροπορίας ήταν συμβατά με την νομοθεσία της κοινής αγοράς.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΕ ξεκίνησε την έρευνα προκειμένου να εκτιμήσει εάν τα πλεονεκτήματα που παραχωρήθηκαν στην Ολυμπιακή Αεροπορία συνιστούν νέες κρατικές ενισχύσεις, και αφορούν κυρίως τη μη εξόφληση φορολογικών χρεών το 2003, τη χορήγηση προκαταβολής εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου για τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης και ιδιωτικοποίησης της εταιρίας, και τη μη καταβολή του τέλους εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των αεροδρομίων (σπατόσημο) που εισπράττεται από τους επιβάτες.

Μεταξύ των σκοπών της έρευνα είναι και ο τρόπος δημιουργίας της νέας εταιρίας Ολυμπιακές Αερογραμμές, θέμα που έχει έρθει στο φως μετά από επίσημη καταγγελία της ανταγωνίστριας εταιρίας Aegean Airlines στις 25 Σεπτεμβρίου 2003. Η Επιτροπή βασίζεται στην αρχή ότι όλες οι εταιρείες που ανήκαν στον όμιλο αποτελούν μία και την αυτή επιχείρηση από την άποψη των κοινοτικών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, και θεωρεί ότι έχει μεθοδευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση συγκεκριμένος τρόπος διάσπασης της εταιρίας με στόχο να μεταβιβασθούν όλα τα στοιχεία του ενεργητικού της Ο.Α. στην νέα εταιρία και στην παλαιά να μείνουν μόνο τα χρέη.

Έτσι η ΕΕ αμφισβητεί τη νομιμότητα των πλεονεκτημάτων από τα οποία δύνανται να επωφεληθούν οι “Ολυμπιακές Αερογραμμές”, ως κληρονόμος της Ο.Α., και εκφράζει αμφιβολίες επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, η οποία δεν επιτρέπει να αξιολογηθεί εάν ο δυνητικός αγοραστής θα καταβάλει “εύλογο τίμημα”… “. Επίσης εκτιμά ότι “πρόκειται για νομική κατασκευή του εθνικού δικαίου που αποσκοπεί προφανώς στην αποφυγή τήρησης της υποχρέωσης ανάκτησης των ενισχύσεων βάσει της απόφασης της 11ης Δεκεμβρίου 2002″.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024