Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΚύπρος: Κόντρα ξενοδόχων με υπουργείο Οικονομικών για το μέγεθος της απώλειας εσόδων από τον τουρισμό

Κύπρος: Κόντρα ξενοδόχων με υπουργείο Οικονομικών για το μέγεθος της απώλειας εσόδων από τον τουρισμό

Διαφορετικά οικονομικά στοιχεία σχετικά με τα έσοδα από τον τουρισμό παρουσιάζει το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου και διαφορετικά ο ΠΑΣΥΞΕ, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί όξυνση. Ο ΠΑΣΥΞΕ έχει ανακοινώσει […]

Διαφορετικά οικονομικά στοιχεία σχετικά με τα έσοδα από τον τουρισμό παρουσιάζει το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρο<.>υ και διαφορετικά ο<...> ΠΑΣΥΞΕ, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί όξυνση.

Ο ΠΑΣΥΞΕ έχει ανακοινώσει ότι η μείωση των εσόδων από την τουριστική βιομηχανία το πρώτο 9μηνο θα φθάσει τα 120 εκατομμύρια λίρες, ενώ ο Διευθυντής Οικονομικών Μελετών του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου, κ. Ανδρέας Χαραλάμπους, υποστηρίζει ότι οι απώλειες των εισοδημάτων για ολόκληρο το έτος είναι 30 εκατομμύρια λίρες, στηριζόμενος στο γεγονός ότι οι αφίξεις θα μειωθούν κατά 8% και τα εισοδήματα κατά 3% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Με βάση στοιχεία που καταρτίζει η Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις επταμήνου παρουσιάζουν μείωση 12,9% και οι εισπράξεις εξαμήνου μείωση 7,2%. Ο λόγος που οι απώλειες εισοδημάτων είναι πολύ μικρότερες από τη μείωση των αφίξεων οφείλεται στο ότι ο μέσος τουρίστας ξοδεύει 5% περισσότερο σε σύγκριση με πέρσι, εξήγησε ο κ. Χαραλάμπους.

Ο κ. Χαραλάμπους παραδέχθηκε πάντως, ότι οι προβλέψεις για τα εισοδήματα είναι δύσκολες, επειδή παρουσιάζονται δύο αντίθετες τάσεις: από τη μια, οι τιμές διαμονής μειώνονται και επομένως τα εισοδήματα περιορίζονται, και από την άλλη, οι τουρίστες ξοδεύουν περισσότερο εκτός καταλυμάτων.

Από την άλλη πλευρά ο ΠΑΣΥΞΕ, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2002, αναφέρει ότι η μείωση των εσόδων σε ξένο συνάλλαγμα από τον τουρισμό έφθασε τα 45 εκατομμύρια λίρες. Με βάση, δε, τα αποτελέσματα των τουριστικών αφίξεων του Ιουλίου 2002, πρώτου μήνα της τριμήνου περιόδου αιχμής, η μείωση ήταν της τάξης των 50.000 τουριστών. Έχοντας υπόψη, διευκρινίζει ο ΠΑΣΥΞΕ, ότι κατά μέσον όρο ο κάθε τουρίστας αφήνει περίπου 500 λίρες στην οικονομία του τόπου, αυτόματα η μείωση τον Ιούλιο σημαίνει απώλεια 25 εκατ. λιρών. Η αναμενόμενη, δε, ανάλογη μείωση των τουριστικών αφίξεων κατά τους υπόλοιπους δυο μήνες, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, σημαίνει συνολικά απώλειες εσόδων 75 εκατ. λιρών (3Χ25).

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΠΑΣΥΞΕ, οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό για την οικονομία του τόπου κατά τους πρώτους εννέα μήνες είναι γύρω στα 120 εκατομμύρια λίρες. Πολύ μεγάλο ποσό, με σοβαρές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων και γενικότερα στην οικονομία του τόπου.

Ήδη, καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΥΞΕ, τα προμηνύματα για τη χειμερινή περίοδο έχουν διαφανεί με την απρόσμενη εξαγγελία και το κλείσιμο της πρώτης ξενοδοχειακής μονάδας στη Λάρνακα, η οποία, λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασής της, αναγκάστηκε να προβεί στη θλιβερή αυτή ενέργεια.

Ως ελπίδα ανάσας της κρίσης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ο ΠΑΣΥΞΕ αναμένει από το Υπουργικό Συμβούλιο την κατάργηση του τέλους 3% υπέρ του ΚΟΤ. Όμως Υπουργικό Συμβούλιο δεν ψηφίσει στην πρόσφατη συνάντηση του την κατάργηση της εισφοράς αυτής υπέρ του ΚΟΤ.

Ως αποτέλεσμα πολλά δημοσιεύματα των κυπριακών εφημερίδων αναφέρουν ότι ο τουρισμός της χώρας περνά πολύ δύσκολες στιγμές.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024