Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΚύπρος: Υπουργείο Τουρισμού και ΚΟΤ για το στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό

Κύπρος: Υπουργείο Τουρισμού και ΚΟΤ για το στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό

Με στόχο την υλοποίηση στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό και για άλλα θέματα τουρισμού ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου κ. Νίκος Α. Ρολάνδης, προήδρευσε ευρείας σύσκεψης όπου […]

Με στόχο την υλοποίηση στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό και για άλλα θέματα τουρισμού ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρο<.>υ<...> κ. Νίκος Α. Ρολάνδης, προήδρευσε ευρείας σύσκεψης όπου συμμετείχαν και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) κ. Χρύσης Πρέντζας, ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΤ κ. Αλέξης Σαβεριάδης και η γενική διευθύντρια του ΚΟΤ κα Φρύνη Μιχαήλ. Ακόμα, παρών ήταν και ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου κ. Σωτήρης Σωτηρίου.

Σε δηλώσεις του στον κυπριακό τύπο ο κ. Ρολάνδης είπε ότι “το βασικό αντικείμενο της σύσκεψης με τον ΚΟΤ<.> είναι το στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο που ετοιμάστηκε τα τελευταία χρόνια και καλύπτει τα τουριστικά δεδομένα μέχρι το έτος 2010. Για την πραγμάτωση αυτού του σχεδιασμού χρειάζεται συνεργασία αρκετών άλλων υπηρεσιών και Υπουργείων, διότι υπάρχει διάσταση σε θέματα άλλων Υπουργείων στον τομέα του στρατηγικού σχεδίου. Για να αντιληφθούμε ποια είναι η άλλη διάσταση αναφέρω ότι υπάρχουν θέματα περιβάλλοντος με το Υπουργείο Γεωργίας, θέματα Πολιτισμού με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, συγκοινωνιών, υποδομής, ανθρώπινου δυναμικού με το Υπουργείο Εργασίας κλπ. Ετσι, υπάρχει εμπλοκή πάρα πολλών υπηρεσιών, περίπου των μισών Υπουργείων, τα οποία πρέπει να συνεργαστούν για να μπορέσει το σχέδιο να μπει σε εφαρμογή.

Άρχισε κάπως η εφαρμογή αυτού του σχεδίου σε ορισμένους τομείς. Ιδίως τομείς τους οποίους μπορεί να προωθήσει από μόνος του ο ΚΟΤ. Τώρα, όμως, προχωρούμε με ένα σχέδιο δράσης το οποίο, για να καταστεί ενεργό, χρειάζεται η εμπλοκή και των άλλων Υπουργείων και του Υπουργικού Συμβουλίου. Δηλαδή, θα υποβάλουμε χρονοδιαγράμματα στο Υπουργικό Συμβούλιο για την εκπλήρωση της υλοποίησης του πρώτου μέρους αυτού του σχεδίου που πάει μέχρι το 2005, κατά κεφάλαιο: πολιτισμός, συγκοινωνίες, υποδομή, περιβάλλον κλπ, και θα ζητήσουμε από το Υπουργικό Συμβούλιο να εγκριθεί αυτός ο σχεδιασμός και σε ότι αφορά στη θεματολογία του αλλά, κυρίως, και σ΄ ότι αφορά τις χρονικές περιόδους μέσα στις οποίες θα πρέπει να εκτελεσθούν αυτά τα έργα.

Θα ζητήσουμε επίσης να υπάρξει μια Επιτροπή αποτελούμενη από υπουργούς με ειδική εντολή να παρακολουθεί κατά τριμηνία την εκτέλεση αυτού του σχεδίου και να υπάρχουν περιοδικά, ανά έξι μήνες, και εκθέσεις που να υποβάλλονται στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το γεγονός λοιπόν ότι, ένα μεγάλο μέρος της κυβερνητικής μηχανής συνεργάζεται πάνω σ΄ αυτό το σχέδιο δεικνύει τη σημασία του. Εμείς, μαζί με τον ΚΟΤ, θα ετοιμάσουμε την πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για να μπορέσει να μπει σε εφαρμογή, επί μέρους, και η εκτέλεση των έργων εκείνων που αφορούν άλλες υπηρεσίες και άλλα Υπουργεία. Έχουμε την πρόταση αλλά θα γνωστοποιηθεί μετά που θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο”.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν με το σχέδιο αυτό θα αλλάξει η μορφή της Κύπρου, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι “θα αλλάξει η μορφή της σ΄ ό,τι αφορά τον τουρισμό. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε μιαν ήδη υπάρχουσα καλή υποδομή. Υπάρχει π.χ. το πρόβλημα των σκυβαλότοπων. Όλα αυτά πρέπει να μπουν σε τάξη μέχρι το 2005”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την πολιτική υψηλών τιμών που εφαρμόζεται στον τομέα του τουρισμού ο κ. Ρολάνδης είπε ότι “αυτό δεν μπορεί να είναι αντικείμενο ενός στρατηγικού σχεδίου. Είναι ένα πρόβλημα όμως το οποίο μας απασχολεί και το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο υψηλό εργατικό κόστος της Κύπρου. Τα ξενοδοχεία ήδη επιβαρύνονται με ένα ποσοστό πέραν του 40% του κύκλου εργασιών τους υπό μορφήν εργατικών εξόδων ενώ, σε άλλες χώρες, αυτό το κόστος είναι της τάξης του 20-25%. Δεν υπάρχει και εύκολος τρόπος να αναστραφεί αυτό διότι τα εργατικά είναι εκεί και υπάρχουν. Πριν δύο ημέρες απεύθυνα έκκληση για συγκράτηση, σ΄ αυτό το θέμα, του κόστους των ξενοδοχείων. Απευθύνω, εκ νέου, έκκληση για συγκράτηση του εργατικού κόστους των ξενοδοχείων και έκκληση προς τους ξενοδόχους για συγκράτηση των τιμών, μέσα στα δύσκολα δεδομένα που δημιουργούνται, όσο μπορούν περισσότερο. Αυτά είναι τα δεδομένα τα οποία δεν αντιστρέφονται εύκολα”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο μέσα σ΄ αυτό τον στρατηγικό σχεδιασμό και λόγω των ακριβών τουριστικών πακέτων της Κύπρου υπάρχει πρόνοια για αλλαγή της φύσης του τουρισμού που έχουμε στην Κύπρο, για να φύγουμε από το “ήλιος και θάλασσα”, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι “δεν θεωρούμε την Κύπρο ως προορισμό ήλιου και θάλασσας μόνο. Είναι και αυτό αλλά η Κύπρος έχει και πολιτισμό, και αρχαιολογία και υποδομές και αξιοποιούμε τα πάντα: αγροτουρισμό, συνεδριακό τουρισμό κλπ. Πιστεύω ότι, στο πεδίο του τουρισμού, πέραν του ήλιου και της θάλασσας, δεν υπάρχει στοιχείο που να μην αξιοποιήθηκε από το Υπουργείο μας και από τον ΚΟΤ”.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα εγκριθεί η δημιουργία καζίνων στην Κύπρο, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι “εμείς το έχουμε εγκρίνει. Είναι θέμα Βουλής. Πιστεύουμε ότι θα ήταν χρήσιμο. Υπάρχει όμως ο αντίλογος, η αντίθετη άποψη. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας πιστεύουν το αντίθετο. Είχε ετοιμαστεί και νομοσχέδιο στο παρελθόν αλλά, η Βουλή μας είχε πει ότι δεν το ψηφίζει. Φαίνεται ότι η θέση της Βουλής παραμένει ως έχει σ΄ αυτό το θέμα.

Να συμπληρώσω ότι όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καζίνα εκτός από την Ιρλανδία, εξ όσων γνωρίζω, και όλες οι υπό ένταξη χώρες. Τα καζίνα είναι ένα σημαντικό εργαλείο τουρισμού και, κανονικά θα έπρεπε να είχαμε κι εμείς διότι, δυστυχώς, δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραλείπουμε να έχουμε κάποια εργαλεία τουρισμού. Είναι τέτοιος ο ανταγωνισμός από πολλές πλευρές που, κανονικά, όλα αυτά τα μέσα θα έπρεπε να τα είχαμε”.

Εν τω μεταξύ, δεύτερη μεταξύ των υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών σε αριθμό διακινούμενων επιβατών στις αερομεταφορές ήταν η Κύπρος το 2000, ενώ το Αεροδρόμιο Λάρνακας ήταν τέταρτο σε κίνηση ταξιδιωτών. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2000 διακινήθηκαν από τα αεροδρόμια της Κύπρου 6,125 εκ. ταξιδιώτες έναντι 4,665 εκ. το 1995. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των επιβατών ήταν της τάξης του 5,6%.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024