Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΣε αναζήτηση λύσεων είναι η Κύπρος για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος του δεκαετούς στρατηγικού της σχεδίου για τον τουρισμό

Σε αναζήτηση λύσεων είναι η Κύπρος για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος του δεκαετούς στρατηγικού της σχεδίου για τον τουρισμό

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λιλλήκας προήδρευσε τη Δευτέρα ευρείας σύσκεψης για το θέμα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Τουρισμό με τη συμμετοχή του ΚΟΤ και όλων των εμπλεκομένων κυβερνητικών υπηρεσιών…

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λιλλήκας προήδρευσε τη Δευτέρα ευρείας σύσκεψης για το θέμα του<...> Στρατηγικού Σχεδίου για τον Τουρισμό με τη συμμετοχή του ΚΟΤ και όλων των εμπλεκομένων κυβερνητικών υπηρεσιών.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου κ. Σωτήρης Σωτηρίου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) κ. Φώτης Φωτίου και η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΤ κα Φρύνη Μιχαήλ καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Λιλλήκας είπε: “Όπως είναι γνωστό είχε ετοιμαστεί ένα δεκαετές στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό και είχε υιοθετηθεί από το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο το 2000. Έχει διαπιστωθεί ότι, τα τρία πρώτα χρόνια δεν έχουν προχωρήσει και δεν έχουν υλοποιηθεί τα έργα, τα οποία περιλαμβάνονταν στο σχέδιο, όπως είχε υιοθετηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Από τη δική μας μελέτη έχει διαπιστωθεί ότι, ενώ το στρατηγικό σχέδιο στη φιλοσοφία και στην προσέγγισή του ήταν σωστό και συνεχίζει να έχει αξία, δεν προχώρησε η υλοποίηση γιατί το σχέδιο αρκέστηκε στο τί πρέπει να γίνει. Δεν είχαν διαμορφωθεί σχέδια δράσης και υλοποίησης των προτεινομένων έργων υποδομής, με αποτέλεσμα το τί πρέπει να γίνει, πώς και πότε, να απουσιάζει από το στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό.

Έτσι, με τη σύσκεψη αυτή στην οποία μετέχουν πέντε άλλα Υπουργεία που εμπλέκονται και πέραν των 20 ημικρατικών υπηρεσιών, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε, με αυστηρότητα, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων υποδομής. Ταυτόχρονα, θα διαμορφωθούν μηχανισμοί παρακολούθησης της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου με υπεύθυνους ανά Υπουργείο αλλά και σε υπουργικό επίπεδο, ώστε να παραδίδονται και στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε τακτή βάση, εκθέσεις προόδου για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου.

Αυτά όσον αφορά στις αρμοδιότητες και στις ευθύνες που αναλαμβάνει το κράτος και η πολιτεία στο στρατηγικό σχέδιο. Απομένει το σκέλος της υλοποίησης από μέρους του ιδιωτικού τομέα. Έχουμε ήδη κάνει μια σύσκεψη και παρουσίαση με τους ιδιώτες επιχειρηματίες και θα ακολουθήσουν και άλλες συσκέψεις πριν από τη σύσκεψη που θα συγκληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό, έτσι ώστε να γίνει όλη η απαραίτητη προεργασία”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για συγκεκριμένα έργα που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον, ο κ. Λιλλήκας απάντησε ότι “Θα γίνουν πάρα πολλά έργα. Εκείνο το οποίο μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας είναι ότι, μέχρι το τέλος της ερχόμενης βδομάδας θα υπάρχει ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση όλων των έργων από το 2003 μέχρι το 2010. Θα γίνει προσπάθεια κοστολόγησης του κάθε έργου, θα υπάρχει επόπτης για κάθε έργο και το σχέδιο, αφού ολοκληρωθεί και τύχει της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου, θα δοθεί στη δημοσιότητα. Προβλέπονται μια σειρά από έργα για το 2004 που καλύπτουν πάρα πολλές υπηρεσίες. Τα υπόλοιπα έργα θα επεκταθούν μέχρι το 2010 για λόγους πρακτικούς αλλά και για λόγους προϋπολογισμού.”

Για το θέμα του καζίνο ο υπουργός ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα καθαρά πολιτικής φύσεως και απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις. Εάν υιοθετηθεί η υλοποίησή του τότε θα μπουν και εκεί χρονοδιαγράμματα. Εάν δεν υιοθετηθεί, τότε δεν θα μας απασχολήσει περαιτέρω.

Σχετικά με το θέμα του θρησκευτικού τουρισμού, ειδικά σε σχέση με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ορθόδοξες ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι “Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής θα αναπτύξουμε και τον εξειδικευμένο τουρισμό. Γνωρίζετε ότι έχουμε κάνει συσκέψεις και ξεκινούμε προγραμματισμό για τον αθλητικό τουρισμό και για τα έργα υποδομής στον αθλητικό τουρισμό. Το ίδιο θα γίνει με το συνεδριακό τουρισμό και με το θρησκευτικό τουρισμό. Ήδη, σ΄ αυτή τη σύσκεψη που μόλις πραγματοποιήθηκε και, η οποία ήταν διυπουργική και διϋπηρεσιακή, έχουμε συζητήσει για παράδειγμα, και το θέμα της συντήρησης των εκκλησιών μας και θα κατατεθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα, μέχρι το 2010, πώς και πότε θα συντηρηθούν όλες οι εκκλησίες που έχουν κριθεί ως ιστορικής σημασίας. Θα υπάρξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα του θρησκευτικού τουρισμού, δεν είναι κάτι που θα μας αποφέρει τουρισμό μόνο από τη Ρωσία. Αρκεί να σας πω ότι είχα στείλει και στον ΚΟΤ, όταν ήμουν Βουλευτής, μια μελέτη που είχα βρει για την τουριστική αγορά της Γαλλίας. Φαίνεται ότι ο θρησκευτικός τουρισμός -όχι γιατί είναι θρησκευόμενοι οι Γάλλοι αλλά γιατί έχει πολιτισμική σημασία- είναι μια από τις τάσεις που επικρατούν, σήμερα, στη γαλλική αγορά. Η Κύπρος έχει να επιδείξει πολύ πλούσια θρησκευτικά μνημεία και χώρους και είμαι βέβαιος ότι θα προσελκύσουμε αξιόλογο τουρισμό. Επίσης, θα γίνει και ειδική διαδρομή από τον ΚΟΤ, η οποία θα προτείνεται στους ταξιδιωτικούς πράκτορες: θρησκευτική διαδρομή μέσα από εκκλησίες και μοναστήρια μας”.

Όσο για την κοστολόγηση των διαφόρων έργων που προτείνονται στο στρατηγικό σχέδιο ο κ. Λιλλλήκας ανέφερε ότι “Στα έργα για τα οποία είναι δυνατό να γίνει κοστολόγηση, θα υπάρξει συγκεκριμένη κοστολόγηση. Υπάρχουν, όμως, έργα, τα οποία ενώ κρίνονται αναγκαία, επειδή απαιτείται και μια προκαταρκτική μελέτη, είτε αυτή θα είναι περιβαλλοντική ή τεχνική μελέτη, μπορεί να προγραμματιστεί ότι θα ξεκινήσουν σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως, για την ώρα, οι υπηρεσίες αδυνατούν να προβούν σε κοστολόγηση. Δηλαδή, η δαπάνη θα προκύψει από τις μελέτες. Το πιο σημαντικό, κατά την άποψή μου, είναι ο καθορισμός των χρονοδιαγραμμάτων. Τα χρονοδιαγράμματα, πέραν του ότι μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε την εξέλιξη των έργων και να υπάρχει συνέχιση εποπτείας, μας επιτρέπουν να προγραμματίσουμε και να μεριμνήσουμε αυτά τα έργα να ληφθούν υπόψη στους ετήσιους προϋπολογισμούς των διαφόρων Υπουργείων και Υπηρεσιών. Αν δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα φοβούμαι ότι το στρατηγικό σχέδιο θα παραμείνει όπως ήταν μέχρι σήμερα, δηλαδή φιλολογικό, με θεωρητική αξία μόνο”.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι το κατοχικό καθεστώς θα ανοίξει το Βαρώσι και πολύ πιθανόν υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που σίγουρα θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο θέμα του τουρισμού, ο κ. Λιλλήκας επιβεβαίωσε ότι “Το Υπουργείο προετοιμάζεται στα πλαίσια που διαμορφώνεται ολοκληρωμένη κυβερνητική πολιτική για το θέμα της ανοικοδόμησης, γενικά, των κατεχομένων περιοχών που σε περίπτωση λύσης θα επιστραφούν στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες τους. Το θέμα του τουρισμού είναι μια σημαντική πτυχή για την αναζωογόνηση και την επαναδραστηριοποίηση των κατεχομένων περιοχών. Σίγουρα δεν αρκεί μόνο να τις ανοικοδομήσουμε, θα απαιτηθεί και προσπάθεια για να διαμορφωθεί τουριστική και εμπορική δραστηριότητα σ΄ αυτές. Συνεπώς, μετέχουμε σε διάφορες Επιτροπές και Σώματα όπου γίνεται αυτή η επεξεργασία, όμως νομίζω ότι δεν προσφέρεται για δημοσιοποίηση. Εξάλλου, νομίζω ότι δεν πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι του Ντενκτάς. Θεωρώ ότι ο Ντενκτάς, για δικούς του λόγους εντυπωσιασμού, από καιρού εις καιρόν εξαγγέλλει διάφορες προτάσεις τις οποίες προσπαθεί να ωραιοποιήσει. Aλλες, απλώς τις εξαγγέλλει για λόγους εντυπώσεων, διεθνώς. Ο Ντενκτάς είναι ο παρανομών και είναι αυτός που μαζί με την Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο, επομένως είναι δική του υποχρέωση να το αποκαταστήσει”.

Τέλος, για την αναταραχή που φαίνεται να υπάρχει και πάλι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία μετά την επιστολή του ΠΑΣΥΞΕ προς τον Υπουργό Εργασίας στην οποία λέει ότι οι ξενοδόχοι δεν θα καταβάλλουν το 25% του ανεργιακού επιδόματος και την αντίδραση των συντεχνιών ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι όλοι έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά κατά την καλοκαιρινή περίοδο με την αστάθεια στις εργασιακές σχέσεις στον τουριστικό τομέα και παρακάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, “εκείνα τα οποία έχουν συμφωνηθεί να τηρηθούν ευλαβικά από όλους και να αποφύγουμε οποιαδήποτε άλλη αναστάτωση που δεν εξυπηρετεί τον τουρισμό ούτε προσωπικά τους εμπλεκόμενους αλλά ούτε και τον τόπο γενικότερα. Ιδιαίτερα, τώρα που βρισκόμαστε σε μια φάση που καταβάλλεται από πλευράς Κυβέρνησης μια τεράστια προσπάθεια για να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν. Αλίμονο, αν εμείς οι ίδιοι με τη συμπεριφορά μας ή με τις αποφάσεις μας υποσκάπτουμε ή δεν επιτρέπουμε τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024